Stranu Za ľudí povedie Veronika Remišová, zvolili ju za predsedníčku

Stranu Za ľudí povedie Veronika Remišová, zvolili ju za predsedníčku

Bratislava 8. augusta 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa,SITA-Martin Medňanský)

 

Delegáti strany Za ľudí budú na sobotňajšom sneme voliť nového predsedu a vedenie strany. Na tento post kandidujú podpredsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová a člen predsedníctva a poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Kollár. Súčasný predseda a zakladateľ strany Andrej Kiska avizoval, že opätovne kandidovať nebude

Novozvolená predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová (vľavo) prijíma gratuláciu k zvoleniu od Andreja Kisku

Snem strany sa začne o 10.00 h v Trenčianskych Tepliciach. V úvode vystúpi s príhovorom Kiska. “Pozvanie na snem dostalo takmer 90 delegátov, ktorých zvolilo 60 okresných snemov strany, a delegátmi sú aj 20 členovia predsedníctva strany Za ľudí,” priblížila strana s tým, že hosťami na sneme bude aj takmer 100 ďalších členov strany a expertov, s ktorými spolupracujú.

Reklama

Remišovú i Kollára podporili delegáti viacerých okresných snemov, ktoré sa konali pred celoštátnym snemom. Remišová zastupuje v líderskej pozícii Kisku po tom, čo sa po parlamentných voľbách pre zdravotné problémy stiahol z politiky. Exprezident Remišovú zároveň v médiách podporil ako šéfku strany, a to tesne pred odštartovaním okresných snemov, čo prekvapilo niektorých predstaviteľov strany, ktorí to vnímali ako “korunováciu”. Upozorňovali na potrebu slobodnej voľby delegátov na sneme.

Remišová si podľa svojich slov Kiskovu podporu váži, jej cieľom je, aby bol hlas regiónov v strane silný a akceptovaný. Podľa Kollára nastal čas predstaviť viaceré názory na budúce smerovanie strany Za ľudí “s ambíciou urobiť z našej strany stabilnú súčasť politickej scény s dvojciferným potenciálom”.

Reklama

Ako možný kandidát na predsedu strany sa spomínal aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Napokon však oznámil, že si váži podporu viacerých okresov, ale o pozíciu predsedu sa uchádzať nebude. V kandidatúre podporil Kollára.

 

Stranu trápi vnútorná nejednota, rásť môže iba ak bude jednotná, myslí si Andrej Kiska

Stranu Za ľudí trápi vnútorná nejednota. Na dnešnom sneme strany v Trenčianskych Tepliciach to vo svojom prejave povedal jej súčasný, dosluhujúci predseda Andrej Kiska. Bývalý prezident podotkol, že v strane sa vyskytuje niekoľko jednotlivcov, ktorý svojou aktivitou na sociálnych sieťach vyvolávajú dojem, že vnútri strany neexistuje demokracia ani vnútorná diskusia.

Na snímke predseda strany Za ľudí Andrej Kiska

„Chcem požiadať tých pár jednotlivcov, aby nešírili o našej strane nepravidvý obraz a netrollovali naše skupiny. Každý môže slobodne povedať čokoľvek, ale odmietnime intrigy a pokusy rozvracania strany zvnútra,“ povedal v prejave Kiska. Podľa neho strana bude ďalej rásť len vtedy, ak budú jej členovia jednotní.

Reklama

Nový predseda by mal podľa neho nastoliť v strane jednotu, ktorá bude dôležitá nielen pre získavanie voličov, ale aj rokovania s potenciálnymi politickými partnermi. Za najbližších spojencov označil Kiska strany Progresívne Slovensko, Spolu, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a stranu Sloboda a solidarita (SaS). Práve spoluprácu s inými stranami označil Kiska za prvú z výziev strany Za ľudí do budúcnosti. Za druhú považuje spoluprácu s ostatnými stranami v rámci vládnej koalície.

Na záver svojho prejavu súčasný predseda Za ľudí dodal, že k všetkým zdravotným problémom, ktoré ho trápia sa pred dvomi týždňami pridalo aj podozrenie na onkologické ochorenie. Podľa svojich slov Kiska už absolvoval zdravotné vyšetrenia. O tom, či sa podozrenie potvrdilo však neinformoval.

 

Stranu Za ľudí povedie Remišová, zvolili ju za predsedníčku

Na snímke Veronika Remišová

Novou predsedníčkou strany Za ľudí sa stala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. V sobotu ju na sneme v Trenčianskych Tepliciach zvolili delegáti strany, pričom zvíťazila nad poslancom Národnej rady SR Miroslavom Kollárom. Doteraz viedol stranu exprezident Andrej Kiska.

Reklama
Na snímke predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová

Nová predsedníčka strany Za ľudí chce, aby strana pokračovala vo vízii, ktorú nastavil Kiska. “Aby sme boli modernou, európskou stredovou stranou, rozumnou a slušnou silou v slovenskej politike. Myslím si, že takáto stredová alternatíva na politickej scéne nie je. My sme jediná takáto alternatíva. Verím, že s odborným potenciálom, ktorý máme, budeme rásť a budeme silnou stranou,” povedala Remišová.

Predstava stredovej strany podľa nej nie je “bez chuti a zápachu”. “Je to vízia, ktorá v sebe spája konzervatívnejšie cítiacich ľudí aj liberálnejšie cítiacich ľudí. Vízia rozumnej stredovej strany, strany ekonomických istôt, a toto Slovensko potrebuje. Od začiatku máme v programe silný dôraz na regióny. Ale to neznamená, že našimi silnými baštami nemôžu byť Bratislava a Košice. Avšak gro problémov, ktoré Slovensko trápia, či je to zdravotníctvo, školstvo, daňová reforma, inovácie, veda, výskum, sú problémy, ktoré krajinu trápia či žijete vo veľkom meste, v malom meste alebo v obci,” podotkla Remišová.

Na snímke Miroslav Kollár

Protikandidát Remišovej v súboji o predsednícky post jej po voľbách zablahoželal k víťazstvu. „Dáva jej jasný a silný mandát nasmerovať stranu tak, ako bola definovaná jej vízia. Držím jej v tom palce. V prípade záujmu som plne pripravený jej v tom pomôcť. Rešpektujem vôľu delegátov snemu. Aj výsledok ukazuje, že časť štruktúr má záujem o štandardnú demokratickú diskusiu. Myslím si, že aj ľuďom, ktorí odchádzajú s tým, že nevyhral ich kandidát, umožní pokračovať a spolupracovať vo vnútri strany,“ dodal Kollár.

 

Kiska v politike skončil, potvrdil to po sneme strany Za ľudí

Na snímke Andrej Kiska

Exprezident a bývalý predseda strany Za ľudí Andrej Kiska “dnešným dňom” v politike končí. Uviedol to na tlačovej konferencii v rámci sobotňajšieho snemu strany v Trenčianskych Tepliciach. Dôvodom sú najmä jeho zdravotné problémy, pričom priestor chce prenechať mladším.

Kiska uviedol, že z politiky sa stiahol po ôsmich rokoch, pričom robil všetko preto, aby zo Slovenska bolo miesto, kde ľudia budú chcieť žiť a budú na neho hrdí. Potvrdil, že nie všetko sa mu podarilo a urobil aj chyby. “Slovensko sa za tých osem rokov posunulo dopredu a ja dúfam, že som aspoň malilinkým kúštikom tomu pomohol,” povedal Kiska.

Bývalý predseda strany Za ľudí tvrdí, že je potrebné urobiť priestor mladším. Poukázal na to, že má rôzne zdravotné problémy. “Každý politik by sa mal naučiť povedať dosť, stačí. Takže stačí,” uviedol Kiska. Na sneme povedal, že ak bude od neho niekto niečo potrebovať, bude k dispozícii.

 

Matovič a Sulík zagratulovali novozvolenej predsedníčke Za ľudí Remišovej

Reklama

Predseda vlády a líder hnutia OĽANO Igor Matovič i predseda koaličnej strany SaS Richard Sulík zablahoželali novozvolenej predsedníčke strany Za ľudí Veronike Remišovej.

“Teším sa na spoluprácu, na konci ktorej bude Slovensko, kde budeme radi žiť,” uviedol na sociálnej sieti Matovič. Zároveň doplnil, že to nebude ľahké, ale spolu to dokážu. Na ďalšiu spoluprácu sa teší aj Sulík.

 

Strana bude mať sedem podpredsedov, sú medzi nimi Šeliga, Žitňanská či Kolíková

Na snímke podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga

Vládna strana Za ľiudí bude mať sedem podpredsedov. Vo funkciách ostávajú podpredseda parlamentu Juraj Šeliga, predsedníčka poslaneckého klubu Jana Žitňanská a štátni tajomníci Vladimír Ledecký a Michal Luciak. Novými troma podpredsedníčkami sú ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a poslankyne parlamentu Miriam Šuteková a Viera Leščáková. Rozhodli o tom delegáti strany na dnešnom sneme v Trenčianskych Tepliciach. Ešte predtým zvolili do funkcie líderky strany podpredsedníčku vlády a ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniku Remišovú.

Reklama

Vládna strana Za ľudí získala vo februárových parlamentných voľbách 5,77 percenta hlasov voličov. Po niekoľkodňových rokovaniach vstúpila do vládnej koalície s hnutiami Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina a so stranou Sloboda a Solidarita (SaS). Zakladateľ strany Andrej Kiska sa krátko po voľbách z politiky pre zdravotné problémy stiahol a rokovaním o zostavení vlády poveril práve Remišovú.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali