Z Macrona si robia srandu aj černosi: “Keď nás vidí do pol pása nahých, celý sa rozžiari.” Na Francúzov je však pritvrdý, Žlté vesty preto opäť v uliciach

Z Macrona si robia srandu aj černosi: “Keď nás vidí do pol pása nahých, celý sa rozžiari.” Na Francúzov je však pritvrdý, Žlté vesty preto opäť v uliciach

Paríž 28. apríla 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Ian Langsdon)

 

Macronova popularita vo francúzskej spoločnosti mizne ako jarný sneh a francúzsky prezident sa snaží silou mocou zastaviť svoj upadajúci rating. Neustále hľadá spôsoby, ako odpovedať na protesty francúzskej spoločnosti. V čele protestného hnutia proti neobľúbenému Macronovi stoja známe Žlté vesty

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Macron je v čele Elyzejského paláca len dva roky, pri nástupe do funkcie sľuboval modernizovať francúzsku ekonomiku. Presadil napríklad reformu pracovného trhu, ktorá značne liberalizuje podmienky pre prepúšťanie a nábor nových pracovníkov, čím rozzúril odborárov a ľavicové kruhy. Naopak, potešil zamestnávateľov, pretože obmedzil práva francúzskych zamestnancov.

Reklama

Po arogantných Macronových krokoch ešte v novembri 2018 vzniklo na sociálnych sieťach hnutie Žlté vesty, ktoré začalo proti Macronovi a situácii v krajine protestovať. Na začiatku protestovali proti vysokým cenám za pohonné hmoty a proti nízkej kúpnej sile veľkej časti francúzskeho obyvateľstva. Macron spočiatku reagoval veľmi neústretovo, čoskoro ho však demonštranti vyliečili z omylu, že je ďalším malým nástupcom Napoleona. Macron sa scvrkol a začal tlaku demonštrantov ustupovať, najväčšie ústupky vykonal v januári 2019, kedy odvolal aj plánované zdražovanie pohonných hmôt, neskôr sa však k svojím prvotným plánom vrátil.

Francúzom už na Macronovi začali vadiť aj ďalšie veci, protesty sa stupňovali. Frustrovaný Macron preto zvolal veľkú národnú debatu, v ktorej sa mohli Francúzi vyjadrovať ku kľúčovým otázkam francúzskej domácej i zahraničnej politiky, vrátane migrácii, daní alebo životného prostredia. Macron sľúbil, že prijme balík opatrení, ktoré by mali situáciu zlepšiť. Uvedené opatrenia predstavil tento týždeň Francúzom. Ak očakával, že jeho polovičné kroky mu prinesú úspech, tak sa veľmi mýlil. Francúzi ho začínajú vnímať ako otravný pásový opar a časť francúzskej spoločnosti sa ho chce zbaviť za každú cenu.

Reklama

Macronov prejav vo štvrtok sledovalo podľa odhadov približne 10 miliónov Francúzov. Macron oznámil výrazné zníženie daní z príjmu a zaviazal sa, že do roku 2022 sa nebudú rušiť žiadne školy a ani nemocnice. Či však nebude opäť klamať ako v otázke pohonných hmôt, je otázne. Takisto oznámil, že najnižšie dôchodky by mali byť zviazané s vývojom inflácie a v súvislosti s infláciou by sa mali aj zvyšovať. Čo sa týka dôchodkovej reformy, Macron je presvedčený, že reforma, ktorú presadzuje  je dobrá a Francúzov varoval, že budú musieť ďalej pracovať, pretože sa dožívajú vyššieho veku.

Macronove slová pobúrili francúzsku ulicu, jeho slová považujú za neprimerané. De facto Macron vlastne nepriamo povedal, že keby Francúzi umierali mladší, nemuseli by dlhšie pracovať. To už možno hodiť ako prejav zvráteného sociálneho inžinierstva, pretože pre Macrona sú evidentne prínosom Francúzi, ktorých môže štát zdierať na daniach a nakoniec, aby Macronovi vyhoveli a vnímal ich ako hodnotných občanov, musia umrieť potichu a bez protestov, ešte pred odchodom do dôchodku.

Macron namiesto toho, aby znížil nezamestnanosť v radoch mladej generácii Francúzov, pokračuje v tlaku na staršie skupiny francúzskeho obyvateľstva. Francúzsku pritom hrozí, že keď silná skupina starších francúzskych obyvateľov naozaj odíde do dôchodku, mladí Francúzi a migranti ju nedokážu zastúpiť, čo bude mať negatívny dopad na ekonomickú úroveň Francúzska. Mnohým Francúzom začína vadiť aj to, že neprispôsobiví migranti vyčerpávajú štátnu pokladnicu. Voči týmto migrantom však Macron vystupuje ústretovo.

Černošský herec a humorista Eboué zdieľal video zosmieňujúce Macrona na svojom Twitteri. Doslovne uviedol:

“Zverejňujem toto krátke video, aby som vám povedal, že náš prezident má skutočný problém. Akonáhle vidí černocha, celý sa rozžiari, samozrejme v prípade, ak je černoch do pol tela nahý”. Bližšie informácie o Ebouových slovách uvádza český reflex.

Reklama

Takmer 65% Francúzov, ktorí odpovedali na otázky prieskumu denníka Figaro, uviedlo, že ich Macron nepresvedčil a odmietajú jeho predstavy. Najradikálnejší anarchisti v Žltých vestách začali po Macronovom prejave opäť radikálne vystupovať. Uvádzajú, že Macron odmieta ich hlavné požiadavky, medzi ktoré patrí zdanenie bohatých Francúzov, čomu sa Macron snaží zo všetkých síl vyhnúť. Takisto požadovali vo francúzskej politike presadenie prvkov priamej demokracie, najmä zjednodušenie podmienok pre vypísanie referenda. Macron však odmieta plebiscit na základe občianskych iniciatív.

Jeden zo sympatických radikálov francúzskych Žltých viest Maxime Nicolle uviedol, že Macron svojím posledným vystúpením dokázal, že nehrá so žltými vestami a francúzskou spoločnosťou čistú hru. Prehliada názory Francúzov, nie je schopný prijať zodpovednosť, ponúka polovičné riešenia. Kúpna sila Francúzov sa nezlepšuje, hlavne mimo veľkých miest, ceny palív sú takisto veľmi vysoké a Macron odmieta znižovanie DPH tak, ako žlté vesty požadovali.

Ukazuje sa, že táranie francúzskych liberálov o tom, že “trh všetko uspokojivo vyrieši”, či aktivity francúzskych konzervatívcov, ktorí volajú po silnej ruke a ktorí stoja za Macronom, nemajú úspech. Francúzsko nedokáže riešiť svoje problémy, protesty Žltých viest preto budú pokračovať. Vodcovia Žltých viest sú pobúrení vysokou nezamestnanosťou vo Francúzsku a na sociálnych sieťach už avizovali dátumy svojich ďalších vystúpení.

Posledné protesty boli rušnejšie najmä v Štrasburgu, kde sa demonštranti pokúšali preniknúť do budovy Európskeho parlamentu. Polícia okolie uzavrela, demonštranti sa pokúsili preraziť zátarasy, polícia použila slzný plyn. Demonštranti hádzali na policajtov kamene, fľaše a kovové predmety, Žlté vesty však už organizovali aj tvrdšie vystúpenia. Dvaja ľudia boli pri potýčkach zranení, 26 ľudí bolo podľa Le Parisien zatknutých. Akcie sa zúčastnili aj sympatizanti z Nemecka, Talianska a Belgicka.

Ďalšiu vlnu manifestácií môže očakávať Macron dňa 1.5.2019.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali