Washingtonská katedrála príde o dve vitráže: Kompetentní nechcú, aby bol niekto konfrontovaný so svojou identitou, históriou či presvedčením

Washingtonská katedrála príde o dve vitráže: Kompetentní nechcú, aby bol niekto konfrontovaný so svojou identitou, históriou či presvedčením

Washington 8. septembra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

 

Washingtonská národná katedrála (Katedrála sv. Petra a Pavla), ktorá je známou historickou pamiatkou v hlavnom meste USA, oznámila svoje rozhodnutie odstrániť dve vitráže, kde sú zobrazení generáli Robert E. Lee a Stonewall Jackson, ktorí počas občianskej vojny “Severu a Juhu” v 19. storočí velili vojskám južnej Konfederácie

Obe vitrážové okná s rozmermi cca 1,2 x 1,8 metrov z roku 1953 boli inštalované ako dar od skupiny United Daughters of the Confederacy, kde je popri dvoch spomenutých generáloch aj vejúca bojová vlajka Konfederácie.

Reklama

Celkový výjav “nie je len v rozpore s našou súčasnou misiou slúžiacou ako dom modlitby pre všetkých ľudí, ale aj prekážkou v našej dôležitej aktivite podporujúcej rasovú spravodlivosť a rasové zmierenie,” píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísali biskup washingtonskej episkopálnej diecézy Mariann Edgar Budde, dekan katedrály Randolph Marshall Hollerith a predseda správnej rady John Donoghue.

V katedrále sa uskutočnilo po celé tie roky mnoho významných udalostí vrátane prezidentských pohrebov či inauguračných podujatí, v poslednej dobe aj pre prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

“Existuje veľa ľudí, ktorí sa kvôli týmto oknám cítili v katedrále ako odcudzení,” povedal katedrálny hovorca Kevin Eckstrom pre noviny Huffington Post s tým, že “nechcú, aby bol niekto hneď pri dverách konfrontovaný so svojou identitou, históriou či presvedčením”.

Odstránenie okien je “symbolickou akciou, ktorá snáď podčiarkuje pokračujúce úsilie v oblasti rasovej spravodlivosti,” dodal Eckstrom a opätovne potvrdil oficiálne vyhlásenie.

Eckstrom však poopravuje určité nedorozumenia, napríklad, že okná sa nevyhodia: “Vlastne plánujeme ich zachovať a vrátiť do katedrály nejakým spôsobom na neposvätnom mieste, aby mohli mať druhý život ako vzdelávací nástroj.”

Rozhodnutiu predchádzali dva roky diskusie a úvah. Bývalý katedrálny dekan Gary Hall požiadal o odstránenie okien už v roku 2015, po zabití deviatich návštevníkov kostola čiernej pleti v Charlestone v Južnej Karolíne. V poslednom čase sa tiež nálady zdvihli po udalosti v Charlottesville, kde sa protestovalo proti odstráneniu sochy generála Leeho.

Prieskumy zistili, že Američania vo všeobecnosti nepodporujú pokusy o odstránenie pamätníkov na počesť vodcov Konfederácie. Jeden z prieskumov Huffington Post v spolupráci s inštitúciou YouGov z augusta zistil, že jedna tretina je za odstránenie takýchto sôch a pamätníkov, len 29% by bolo aj za zmenu názvu ulíc, škôl a budov, no polovica je proti.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali