Washington utrpel ďalšiu porážku v OSN

Washington utrpel ďalšiu porážku v OSN

USA 23. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Frank Franklin)

 

Igor Gaškov sa venoval na portáli ria reakcii USA na hlasovanie vo Valnom zhromaždení OSN o Trumpovom uznaní Jeruzalema za nové hlavné mesto Izraela. Pri hlasovaní sa ukázalo, že USA sú so svojím postojom osamotené a nemajú takmer žiadnych spojencov v riešení palestínskej otázky. Hlasovalo 193, z toho 128 krajín hlasovalo proti rozhodnutiu USA. Pritom aj blízki spojenci USA v NATO – konkrétne Francúzsko a Veľká Británia, rovnako ako všetkých 57 členských štátov Organizácie islamskej spolupráce hlasovali rozhodne proti americkému návrhu.

Ilustračné foto

Washington je rozčarovaný, pretože mnohé z týchto krajín dostávajú americkú finančnú pomoc. Americký prezident Donald Trump vo svojich  aktivitách dokonca išiel tak ďaleko, že sa začal krajinám, ktoré hlasovali proti americkému návrhu vyhrážať ukončením americkej finančnej pomoci. To by však so sebou prinieslo okamžite ďalšie oslabenie pozícii USA na Blízkom východe, kde je dnes americké postavenie značne otrasené.

Reklama

Turci už skritizovali americké snahy “mstiť sa dolárom” a rozhodne protestujú voči americkým plánom ohľadne Jeruzalema.

V poslednej dobe štatistiky ukazujú, že vo Valnom zhromaždení OSN čoraz viac hlasovaní končí úplne inak, ako si Biely dom predstavoval. Už dávno sú preč obdobia, kedy stačilo Američanom kývnuť prstom a v OSN sa okamžite plnili americké predstavy a priania. Podľa údajov za rok 2016 sa pozície USA zhodovali s pozíciami ostatných krajín v rámci OSN len v 37 % prípadoch. Teraz nejde o to, že členovia Bezpečnostnej rady OSN môžu z politických dôvodov uplatniť svoje právo veta, tu už hovoríme o situácii, kedy pri bežných hlasovaniach voči Američanom vystupujú otvorene krajiny, ktoré doteraz  plnili americké predstavy. Bavíme sa o rozhodnutiach v rámci Valného zhromaždenia OSN, kde sú prijaté uznesenia, ktoré nemajú šancu prejsť v Bezpečnostnej rade, kde sa môže uplatniť spomenuté právo veta (toto právo majú (Rusko, Čína, Veľká Británia, Francúzsko a USA). Výsledky v rámci Valného zhromaždenia OSN sú pre americkú diplomaciu krajne nepresvedčivé.

Reklama

Je zaujímavé sledovať, ako Donald Trump svojim vyhlásením o Jeruzaleme dokázal spojiť celý islamský svet proti Amerike. V tomto roku už OSN schválilo 21 rezolúcii týkajúcich sa situácie na Blízkom východe, pričom všetky rezolúcie sú v rozpore s americkými predstavami. Američania zúria a tvrdia, že ich trpezlivosť sa už končí. Ostentatívne tak dávajú najavo, že nadraďujú svoje záujmy nad demokratické pravidlá a princípy.

Do histórie sa určitosťou zapíše aj reakcia Nikky Haleyovej v sále Valného zhromaždenia OSN dňa 21.12.2017.

Americká diplomatka s ťažkosťou prijala americký diplomatický neúspech a otvorene  sa vyhrážala na adresu Valného zhromaždenia OSN, kde doslovne povedala: “Budeme si pamätať tento deň, v ktorom sa zaútočilo na naše právo pôsobiť ako suverénny štát, my si spomenieme na toto hlasovanie, keď nás budú žiadať, aby sme vložili náš príspevok do rozpočtu OSN – najvyšší príspevok – a keď mnohé krajiny sveta prídu a budú prosiť, aby sme zaplatili a budú chcieť využiť náš vplyv pre svoje ciele”. Donald Trump bol ešte otvorenejší, keď povedal, že USA rovno skrátia svoje príspevky tým krajinám, ktoré hlasovali proti návrhu USA v OSN.

Na snímke americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová

Je to zrejmé, Američania sú stále presvedčení, že celý svet je povinný plniť ich predstavy.

Vyostrovanie vzťahov s medzinárodnými organizáciami sa čoraz jasnejšie stáva tendenciou americkej zahraničnej politiky. V poslednom roku Američania otvorene zaútočili na UNESCO, túto organizáciu obvinili v zaujatosti voči Izraelu.

Reklama

Američanom sa nepáči najmä prístup Iraku, Egypta a Turecka, krajín, ktoré odolali chaotizácii vyvolanej “Arabskou jarou” a ktoré sa čoraz viac vzďaľujú politicky od USA a približujú sa k Rusku a Číne. Oslabovanie amerického vplyvu na Blízkom východe a odklon ďalších arabských krajín od Washingtonu vyvoláva u Američanov nervozitu. Turecká politologička  Oya Akgenenc Mugusuddinová otvorene tvrdí, že Washington je už rozhodnutý znižovať výšku pomoci krajinám na Blízkom východe. Podľa jej slov Trump využíva posledné hlasovania o Jeruzaleme ako zámienku na zastavenie pomoci iným štátom. Američania už začínajú ohrozovať otvorene okolité krajiny, pretože ich plány sa nedarí napĺňať a Američania nie sú zvyknutí na neúspechy, ktoré čoraz častejšie sprevádzajú ich politické a diplomatické aktivity.

Američanov šokovali aj posledné aktivity a politika Výboru pre ľudské práva pri OSN, pretože niektorí členovia tejto organizácie si dovolili vypracovať “Čierny spis amerických spoločností spolupracujúcich s Tel Avivom”. Tento spis mapuje aktivity amerických a izraelských spoločností, ktoré narušujú ľudské práva. Americkí politici sú otvorene pobúrení skutočnosťou, že si niekto dovolil vystúpiť s kritikou izraelským a amerických spoločností, doteraz sa totiž s takto otvoreným kritickým prístupom nestretli. Americkí politici, podporujúci izraelskú lobby v USA sú rozhodnutí finančne udrieť na všetkých, kto si dovolil otvorene kritizovať americké a izraelské spoločnosti a zastaviť finančné toky protiizraelským a protiamerickým aktivitám. Američania sú presvedčené, že protiizraelské aktivity by nemali byť financované z peňazí amerických daňových poplatníkov.

Na pozadí citlivej diplomatickej porážky USA vo Valnom zhromaždení OSN sa teraz mnohí pozorovatelia otvorene pýtajú, prečo idú USA dobrovoľne do izolácie v riešení tak citlivého medzinárodného problému. Časť odborníkov je presvedčená, že ide o tlak konzervatívnych voličov na prezidenta Donalda Trumpa, pád ratingu amerického prezidenta núti Donalda Trumpa ukázať svojim podporovateľom, že je pripravený plniť volebné sľuby, medzi ktoré patrí aj uznanie Jeruzalema ako nového hlavného mesta Izraela. Trumpa podporujú najmä americkí protestanti a evanjelisti, ktorí tradične vnímajú Izrael ako svojho blízkeho spojenca.

Chrámová hora v Jeruzaleme je posvätné miesto pre kresťanov, moslimov i židov. Pod židovským protektorátom sa toto územie nachádza od vojny v roku 1967, takže židia kontrolujú tri najsvätejšie miesta monoteistických náboženstiev –  Hrob Ježiša Krista, mešitu al Aksá a zvyšky chrámu kráľa Šalamúna. Donald Trump svojím vyhlásením rozbúril moslimskú verejnosť a podarilo sa mu paradoxne spojiť všetky moslimské náboženské smery. Nenávisť moslimov voči USA a Izraelu vzrástla a Palestínčania začali s 3. intifádou. Palestínski lídri Hamasu už informovali, že nemienia Jeruzalem opustiť a budú bojovať dovtedy, kým sa neskončí izraelská okupácia palestínskeho územia. Hamas označil Trumpove vyhlásenie za súčasť sionistického sprisahania voči Palestínčanom a vyzval moslimov k rozhodnému boju proti Izraelu a USA s cieľom vyrvať najsvätejšie miesta moslimov z rúk židov a Američanov.

V rámci 3. intifády už začali masové demonštrácie Palestínčanov v Jeruzaleme, Rammaláhu, Hebrone, Betleheme. Ako pri posledných intifádach, začiatok novej 3. intifády sa nesie v znamení útokov Palestínčanov kameňmi na izraelských vojakov a policajtov, tí do demonštrantov strieľajú, útočia slzotvorným plynom a zvukovými granátmi. Stovky Palestínčanov utrpelo zranenia, Palestínčania už hlásia prvých mŕtvych. Odborníci predpokladajú, že čoskoro zahynú aj prví Židia, pretože doteraz nikdy nedokázali židovské bezpečnostné sily ubrániť vlastných občanov pred útokmi teroristov. Momentálne sú židovské ozbrojené zložky a polícia natoľko vyťažené, že nedokážu plnohodnotne reagovať na udalosti, ktoré sa odohrávajú v Sýrii, kde postupne sýrske vládne sily, libanonský Hizballáh a Irán posilňujú svoje pozície a zvyšujú tlak na proizraelské zoskupenia v juhozápadných oblastiach Sýrie v blízkosti izraelských hraníc.

Reklama

Palestínci už siahli k propagandistickému zahaseniu vianočných svetiel v kresťanskom chráme Božieho narodenia v Betleheme, kde sa podľa biblickej tradície narodil Ježiš Kristus. Svetlá zhasli aj v Ramalláhu, neďaleko mohyly bývalého palestínskeho lídra Jásira Arafata. Podľa slov Dmitrija Peskova, tlačového hovorcu ruského prezidenta Vladimíra Putina, vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa výrazne zhoršilo bezpečnostnú situáciu na Blízkom východe a prináša so sebou rozkol v radoch medzinárodného spoločenstva.

Igor Gaškov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali