Vyzval Kiska na tlačovej besede štátne orgány, aby postupovali nezákonne voči zahraničným organizáciám pôsobiacim na Slovensku?

Vyzval Kiska na tlačovej besede štátne orgány, aby postupovali nezákonne voči zahraničným organizáciám pôsobiacim na Slovensku?

Bratislava 2. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska usporiadal v utorok tlačovú besedu k bezpečnostným rizikám na Slovensku, kde sa venoval dvom témam: vytvoreniu „európskeho sídla“ motorkárskej skupiny Noční vlci na Slovensku a možnému zneužitiu slovenského vládneho lietadla na únos vietnamského občana. Jeho vyjadrenie k prvej z tém by mohlo byť považované za výzvu k nezákonnému konaniu.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Kiska vystúpil na tlačovej besede po tom, ako mal, podľa vlastného vyjadrenia, „závažné rozhovory s prezidentom policajného zboru a s riaditeľmi informačných služieb“. K motorkárskej skupine Noční vlci uviedol:

Reklama

„Noční vlci sa po boku špeciálnych jednotiek ruskej armády zapojili do vojenských operácií na Kryme. Viacerí členovia motorkárskeho klubu za to dostali v Rusku štátne vyznamenania. Zakladateľ Nočných vlkov sa pre účasť na anexii Krymu ocitol na sankčnom zozname a nesmie vycestovať do žiadnej z členských krajín EÚ. Takže aby bolo jasné, nie sú to žiadni neškodní milovníci motoriek. Noční vlci sú nástrojom režimu, ktorý sa podieľal na zabratí územia susednej krajiny, anexii časti Ukrajiny v rozpore s medzinárodným právom, s anexiou, ktorú vláda SR neuznala a neuznáva, a kvôli ktorej, spolu s ostatnými štátmi západného sveta, uvalila sankcie na Rusko a opakovane hlasovala za ich predĺženie.

Pôsobenie motorkárskeho gangu je vzhľadom na tieto okolnosti zjavným bezpečnostným rizikom pre našu krajinu. Založenie takzvaného ,európskeho sídla‘ Nočných vlkov na Slovensku je zároveň výsmechom oficiálneho postoja SR k anexii Krymu a ruskej politike.

Reklama

Policajný prezident pán Lučanský ma na stretnutí dnes informoval a zdôraznil, že polícia nemôže konať, ak nedochádza k porušovaniu zákona. Domnievam sa, že čakať na to, kým spolok slúžiaci cudziemu štátu začne na území Slovenskej republiky porušovať zákon, je úbohá bezpečnostná stratégia. Vyzývam preto vládu, aby bezpečnostným zložkám vytvorila všetky potrebné podmienky na účinný zásah proti pochybným spolkom, ktoré sa rozťahujú po našej krajine,“ povedal prezident Andrej Kiska.

Vyjadrenie pána prezidenta, najmä posledný odstavec, však človeka inšpiruje k zamysleniu. Napriek upozorneniu od policajného prezidenta, že orgány nesmú konať, kým nedošlo k porušeniu zákona, prezident v súvislosti s Nočnými vlkmi vyzval vládu, aby účinne zasiahla proti „pochybným spolkom, ktoré sa rozťahujú po našej krajine.“ Tak sa pýtam, nevyzval tým pán prezident orgány k nezákonnému postupu?

Ale možno sa mýlim – možno tým vyjadrením pán prezident nemyslel ruských motorkárov, ale niektoré úplne iné mimovládne spolky, ktoré sú cez zložitú sieť právnych subjektov neprehľadne financované zo zahraničia, oveľa intenzívnejšie a systematickejšie sa rozťahujú po našej krajine než motorkári, premúdro do všetkého hovoria a ich činnosť by v niektorých prípadoch asi naozaj bolo možné posudzovať ako zasahovanie do vnútorných vecí štátu a ohrozenie národnej bezpečnosti.

 

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali