Vytvárajú si moslimovia v Česku základňu pre migrantov?

Vytvárajú si moslimovia v Česku základňu pre migrantov?

Teplice 2. októbra 2018 (HSP/Sputnik/Foto: TASR/AP- Gregorio Borgia)

 

Nadchádzajúcich komunálnych volieb v českom meste Teplice sa zúčastnia aj dvaja kandidáti arabského pôvodu. Na tento fakt upozornila občianska aktivistka Iva Procházková. Následne bola jej stránka na Facebooku zablokovaná. Aleš Zelenka sa pre Sputnik porozprával s Procházkovou o celkovej situácii v meste

Ilustračné foto

Aktivistka uviedla, že v meste je skutočne veľa moslimov, a to aj navzdory tomu, že sa ich počet v poslednej dobe nejako znížil. Títo obyvatelia sa nevedomky ukázali ako „necitliví” k poriadku aj k tradíciám mesta a postupne obsadzujú centrum mesta, v školách zavádzajú moslimské menu a pod. Situácia v meste však podľa Procházkovej nemá nič spoločné so súčasnou migračnou krízou. Zároveň ale vyjadrila svoje obavy, že moslimskí migranti budú predpokladať, že pre nich bola v meste Teplice, vzhľadom k blízkosti mesta k nemeckým hraniciam, pripravená akási základňa.

Reklama

Podľa Procházkovej nebudú moslimskí politici schopní chrániť záujmy celého mesta, pretože, ako sama dodáva, islam nie je len náboženstvo, ale je to aj celý právny systém a etické normy. Dodala, že praví moslimovia budú hájiť predovšetkým záujmy moslimov.

 

Reklama

Zvýšil sa počet moslimských turistov do Teplíc počas posledných niekoľkých rokov?

Počet „turistov”, čiže kúpeľných hostí, sa podľa môjho názoru znížil, ale aj tak je ich v meste toľko, že kým napríklad v štvrti Řetenice moslima nestretnete, tak tradične Šanov či Prosetice a už aj centrum sú ich počas sezóny plné. V samotnom Šanove je moslimov potom toľko, že sa to veľmi výrazne prejavuje na komforte života v tejto štvrti. Obsadzujú už aj ďalšie parky v meste – park pri divadle, alebo tiež  Zámockú záhradu, čo v praxi znamená rozšírenie sa do centra mesta.

 

Prečo moslimskí turisti miestnym obyvateľom prekážajú? Správajú sa neslušnešie v porovnaní s návštevníkmi z iných krajín?

Majú iný životný štýl aj rytmus – to je pochopiteľné, oni ho ale praktizujú do takej miery, že bezohľadným správaním necitlivým voči našim zvyklostiam, pravidlám, ale často i zákonom, dávajú najavo svoju aroganciu a nie neochotu, ale doslova nemysliteľnosť podriadiť sa a prispôsobiť životu a kultúre krajiny, v ktorej sú hosťami. Toto je vec, ktorú vôbec neriešia, považujú za automatické, že všetko sa prispôsobuje im. To, že „obsadia” svoje územie tak, že z nich prakticky vytlačia a vylúčia prítomnosť inej kultúry ako svojej, je len dôsledkom ich nadradeného správania.

Reklama

Triviálnym znakom je neporiadok v parku – nemajú potrebu používať koše, alebo riešiť, čo po nich zostane. Na jednom mieste sa ich vždy sústredí toľko, že hlučnosť, nezvládnuté nedisciplinované deti, zmienený neporiadok a nadradené správanie odradí každého, kto by v parku hľadal pokoj a odpočinok – od miestnych obyvateľov až po nearabských kúpeľných hostí.

Obyvatelia priľahlých domov sa môžu rozlúčiť s nočným pokojom, alebo napríklad predstavou ísť vyvenčiť psa do parku. V tejto miere sa to týka predovšetkým podvečerných a večerných hodín, počas dňa trápia predavačky v nákupných centrách, ktoré si sťažujú na ich panovačnosť a nedisciplinovanosť. Alebo arabské deti s pestúnkami eliminujú možnosť iných detí a ich rodičov navštevovať detské ihrisko v Šanove. A to sa netýka len českých detí, ale aj ostatných menšín. Ďalšou kapitolou je zvláštne zachádzanie a zdemolované izby v kúpeľoch… bolo by to na dlho.

 

Ovplyvnila nejako prístup miestnych obyvateľov k moslimským turistom súčasná migrační kríza v Európe?

Myslím, že so súčasnými migrantmi miešajú moslimov v meste Teplice len skutočne neinformovaní ľudia, aj keď som také náznaky občas aj zaznamenala. Na druhej strane nás sa to, aj keď nepriamo, tiež týka. To, čo by malo desiť obyvateľov Teplíc, je silné zázemie, ktoré moslimovia v Tepliciach majú, a naviac blízkosť nechránených hraníc s Nemeckom. Nemecká tajná služba priznáva, že sa na jej území pohybuje okolo 2 000 hľadaných islamistov. Myslím, že to, že niektorého z nich napadne ukryť sa v teplickej komunite, nie je tak nepredstaviteľné. Niektoré správy o tom, čo sa deje a hlása v českých mešitách, sú v tomto smere dosť znepokojivé. Inak ale nepozorujem, že by migračná vlna zmenila odmietavý prístup obyvateľov k nájazdom kúpeľných hostí z arabského sveta.

Reklama

 

Majú niekde turisti z arabských krajín záujem o trvalý pobyt v Česku?

To považujem za najpalčivejší problém dnešných Teplíc. Moslimovia nielenže okolo Teplíc skúpili stovky pozemkov, vlastnia aj desiatky domov priamo v meste a napríklad na teplickom sídlisku Prosetice už arabské mená na zvončekoch nie sú ničím zvláštnym. Prejavuje sa to aj zvýšeným počtom moslimov v meste teraz mimo sezóny, kedy kúpeľní hostia odišli.

Moslimov stretávam denne v MHD, v obchodoch, u lekára, na uliciach, pre teplickej školy evidentne neplatí precedens súdneho rozhodnutia zo zdravotníckej školy v Prahe a zahalené moslimky tu bežne navštevujú už aj (sekulárnu) základnú školu, v školských jedálňach varia špeciálne obedy pre moslimov, skrátka sa pomaly a iste stávajú nenápadnou súčasťou mesta a obyvatelia si ani neuvedomujú, že si na nich takto zvykajú.

To, že nám hrozí bezprostredné nebezpečie vzniku paralelnej právnej spoločnosti a no-go zóny, ako je známe z mnohých západoeurópskych miest. Vrcholom toho všetkého je pre mňa celkom nepochopiteľná snaha niektorých obyvateľov mesta Teplice nominovať ich do komunálnych volieb. To je výsmech všetkým obyvateľom, ktorí ich buď útrpne znášajú, alebo sa akokoľvek snažia s tým niečo robiť. Ale aby som bola objektívna – je rozdiel medzi niekoľkými desiatkami rokov usadenými moslimami a kúpeľnými hosťami – v národnosti, v postavení, v integrácii. Nie je však medzi nimi žiadny rozdiel v príslušnosti k ideológii islamu, čo považujem za smerodajné.

 

Domnievate sa, že krajina, prípadne mesto, musí triediť návštevníkov podľa ich národnosti? Ak je to vôbec možné?

Ne, netuším, prečo by malo, nejde ani v najmenšom o triedenie a už vôbec o národnosti. Je len potrebné aplikovať pravidlá a zákony dôsledne voči všetkým. Je pravda, že ak by sa tak dialo, určité národnosti by sa „vytriedili” samé.

 

Myslíte si, že Khalouf Abdul Rahman a Ziad Hindawi nebudú schopní hájiť záujmy väčšiny obyvateľov Teplíc len preto, že sú moslimovia arabského pôvodu?

Reklama

Áno, som o tom presvedčená. A nejde pritom vôbec o ich pôvod alebo schopnosti. Nepoznám ich natoľko, aby som mohla posudzovať ich kompetencie a záujmy, ak by neboli moslimovia. Ale ako iste viete, islam nie je len náboženstvo. Náboženstvo tvorí len jeho malú časť, ide o komplexnú ideológiu, ako napríklad nám známy komunizmus (teraz neporovnávam obsah, ale formu). Súčasťou islamu je tak aj vlastný právny systém a súbor etických noriem, ktoré napríklad zaväzujú každého moslima prioritne dodržiavať šaríu, teda ich právny poriadok pred inými právnymi normami, a na základe toho tiež vždy za všetkých okolností hájiť záujmy islamu. Majú k tomu zriadený aj zvláštny inštitút zvaný takía, ktorý dovoľuje, či priamo nariaďuje moslimovi klamať, ak je to v záujme islamu – som presvedčená, že práve tvrdenie o tom, ako títo kandidáti budú hájiť záujmy mesta, je príkladom takéhoto zaobchádzania. Vládnuť mestu z radnice by bol pre islam iste veľký prínos. Verím, že sú iste dobrými moslimami, čo ich diskvalifikuje mať moc rozhodovať o obyvateľoch nemoslimskej krajiny.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali