Prezidentské voľby vyhrala Zuzana Čaputová. Štefunko (PS): Je dobré, že budeme mať v paláci ideového spojenca. Fialová: Naše dcéry konečne budú mať za ideál ženu v prezidentskom paláci a nie ženu, ktorá klepe doma rezne

Prezidentské voľby vyhrala Zuzana Čaputová. Štefunko (PS): Je dobré, že budeme mať v paláci ideového spojenca. Fialová: Naše dcéry konečne budú mať za ideál ženu v prezidentskom paláci a nie ženu, ktorá klepe doma rezne

Slovensko 30. marca 2019 (TASR/HSP/Foto: TASR/HSP/Michal Svítok) AKTUALIZUJEME

 

Zuzana Čaputová sa podľa predbežných výsledkov stala víťazkou prezidentských volieb s historicky najnižšou účasťou

Na snímke Zuzana Čaputová vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave.

Značný náskok získala Zuzana Čaputová pred Marošom Šefčovičom predovšetkým na západe krajiny, veľmi výrazne vyhrala v troch krajoch, Maroš Šefčovič v jednom.

Reklama

 

1: 40 Online aktualizovanie článku je ukončené, ďakujeme za vašu priazeň a prajeme pokojnú noc.

Reklama

1:35 Spočítaných je 100% volebných okrskov, Zuzana Čaputová vyhrala prezidentské voľby s rekordne nízkou účasťou 41,79% oprávnených voličov s počtom hlasov 1 056 582.

Voľby vyhrala Zuzana Čaputová v pomere 58,40% hlasov ku 41, 59% hlasom Maroša Šefčoviča.

 

Reklama

 

01:17 Zuzanu Čaputovú v druhom kole prezidentských volieb v Bratislavskom samosprávnom kraji podporili takmer tri štvrtiny voličov. Po zrátaní všetkých okrskov podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazila v Bratislavskom kraji so ziskom 227 954 hlasov, čo znamenalo podporu od 73,74 percenta voličov. Maroša Šefčoviča podporilo 81 164 voličov, čo mu zabezpečilo 26,25-percentný zisk. Volebná účasť v Bratislavskom kraji bola najväčšia spomedzi samosprávnych celkov, keď dosiahla 54,66 percenta.

Volebná účasť v jednotlivých krajoch

 

01:16 SaS gratuluje Čaputovej

Podľa ďalšej opozičnej strany SaS má víťazka prezidentských volieb Zuzana Čaputová všetky predpoklady byť dobrou prezidentkou, ktorá bude dôstojne reprezentovať Slovensko navonok a rozvážne pristupovať k domácim problémom, ktoré rozdeľujú spoločnosť.

Reklama

“Prvá prezidentka v dejinách Slovenska, ale aj Československa znamená výrazný modernizačný krok, ktorým prešla naša spoločnosť a je krehkým víťazstvom liberálnej demokracie. Je to zároveň ďalšia vážna porážka strany Smer-SD, ktorá však bude Roberta Fica naďalej radikalizovať a stranu Smer-SD viesť k vyhľadávaniu spojencov medzi extrémistami, ako sme to videli v minulých dňoch v parlamente,” uviedli v stanovisku predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová. Podľa nich odkaz týchto volieb zreteľne hovorí, že demokratické sily môžu poraziť mafiu a politické extrémy, len keď sa dokážu spájať.

 

01:10 V Banskobystrickom samosprávnom kraji vyhrala Zuzana Čaputová. Získala vyše 107 tisíc hlasov, čo predstavuje 55,5 % zúčastnených voličov. Kandidát na prezidenta SR Maroš Šefčovič získal v kraji takmer 44,5 % hlasov. Za Maroša Šefčoviča hlasovalo vyše 86 tisíc voličov. Účasť v druhom kole prezidentských volieb v kraji dosiahla 38,18 percenta.

 

01:05 Sociológ Michal Vašečka, uviedol, že historické víťazstvo a vstup prvej ženy do prezidentského úradu na Slovensku nemusí automaticky predznamenať zásadné zmeny v najbližších parlamentných voľbách v marci budúceho roka.

Na otázku, ako dopadli prezidentské voľby v porovnaní s Českou republikou, odpovedal Vašečka tak, že u našich susedov si nevie predstaviť víťazstvo ženy. “Aj napriek tomu, že Česká republika nie je takým spôsobom konzervatívna ako Slovensko a je to nepomerne modernejšia krajina vo viacerých ohľadoch v hodnotových orientáciách, si to neviem predstaviť,” povedal Vašečka.

 

01:00 V Trnavskom samosprávnom kraji v druhom kole prezidentských volieb jednoznačne dominovala Zuzana Čaputová. Podľa neoficiálnych výsledkov po spočítaní všetkých okrskových zápisníc ju podporilo 123 198 voličov, čím získala 65,68 percenta hlasov. Maroš Šefčovič v Trnavskom kraji získal 64 370 hlasov, čo predstavovalo 34,31-percentnú podporu. Účasť v druhom kole prezidentských volieb v kraji dosiahla 40,79 percenta.

 

00:45 Historicky najnižšia účasť v prezidentských voľbách prekvapila aj Darinu Malovú, odborníčku na demokratizáciu a europeizáciu krajín strednej a východnej Európy. “Vyplýva to zrejme z toho, že bola predvolebná kampaň za posledné dva týždne utlmená. Žiaden z kandidátov prakticky neviedol kampaň polarizujúcim spôsobom a neprinášal kontroverzné témy, ktorá tiež pripomenula, že ju prekvapila pomerne nízka volebná účasť.”

Reklama

 

00:39 Po sčítaní viac ako 90 percent okrskových zápisníc si Zuzana Čaputová drží náskok so ziskom 58,01 percenta, v absolútnom vyjadrení získala zatiaľ 940.609 hlasov. Maroš Šefčovič má 41,99 percenta alebo 680.579 hlasov. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:31 Prešovský samosprávny kraj ovládol neúspešný kandidát na prezidenta SR Maroš Šefčovič.

Získal 51,03 percenta s počtom hlasov 119 596. Pravdepodobne nová prezidentka SR Zuzana Čaputová získala v najväčšom kraji 48,96 %, čo predstavuje 114 763 hlasov. Účasť v Prešovskom kraji dosiahla takmer 39 percent.

Reklama

Predpokladaná celková účasť na prezidentských voľbách je historicky najnižšia, dosahuje len približne 42%.

 

00:28 Ľuboš Blaha (SMER): Prežili sme Kisku, prežijeme aj Čaputovú.

“Slovensko vydržalo päť rokov s Kiskom, vydrží päť rokov aj s Čaputovou. Áno, bude ubližovať Slovensku, ale na to všetko sme si už zvykli u Kisku. Našou úlohou je chrániť Slovensko a nenechať slniečkam vydýchnuť,” hovorí odhodlane Blaha (viac v článku).

 

Reklama

00:25 Dosluhujúci prezident Andrej Kiska:

“Opäť nám mnoho krajín závidí, že sme si zvolili prezidentku, ktorá symbolizuje hodnoty ako slušnosť. Vidíme, ako je krajina v hlbokej morálnej kríze, dokazujú to veci okolo obvineného Mariána Kočnera. Potrebujeme prezidenta ako je Zuzana Čaputová, ktorá sa postaví zlu. Potrebujeme vrátiť dôveru ľudí v štát, dôveru ľudí v spravodlivosť a som nesmierne šťastný, že si Slovensko zvolilo prezidentku, ktorá toto bude hájiť.”

Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová a prezident SR Andrej Kiska sú vo volebnej centrále počas 2. kola prezidentských volieb 31. marca 2019

00:22 Premiér Peter Pellegrini:

“Úprimne gratulujem víťazke prezidentských volieb Zuzane Čaputovej. Verím v konštruktívnu spoluprácu pri riešení problémov Slovenska.”

 

00:18 Prvá zahraničná cesta Zuzany Čaputovej ako prezidentky povedie do Českej republiky. Tamojšieho prezidenta Miloša Zemana vníma ako legitímne zvolenú hlavu štátu. Povedala to na tlačovej konferencii.

 

Reklama

00:14 Spočítaných je takmer 95% volebných okrskov. 

 

00:10 Po vyhlásení Zuzany Čaputovej si slovo na pódiu náhle prevzali Ivan Štefunko a Miroslav Beblavý:

“My, koalícia Progresívne Slovensko a Spolu chceme povedať, že je to pre nás signál, že Slováci a Slovenky sú oveľa proeurópskejší, než sa zdalo. Zuzana so svojím kľudným a presvedčivým hlasom dokázala, že sa dá víťaziť nad nenávisťou. A my s Mirom chceme túto politiku reprezentovať. Nová spolupráca do európskych volieb je na ceste a dúfame, že to vyhráme”, uviedol Ivan Štefunko. Miroslav Beblavý dodal, že majú ambície víťazstvo naplniť aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.”

Na snímke predseda strany Spolu Miroslav Beblavý a predseda strany Progresívne Slovensko (PS) Ivan Štefunko vo volebnej centrále kandidátky na prezidentku SR Zuzany Čaputovej po zverejnení predbežných výsledkov v rámci druhého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky

 

23:55 Zuzana Čaputová: Vyhlásenie po voľbách. Predbežná víťazka volieb poďakovala vo viacerých jazykoch menšín na Slovensku.

Reklama
Na snímke víťazka volieb Zuzana Čaputová vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 30. marca 2019

“Ďakujem všetkým, čo ste boli so mnou, a sľubujem, že ja budem s vami. Budem s tými, ktorí mi dali hlas a budem sa uchádzať aj o dôveru tých, ktorých som zatiaľ nezískala. Som šťastná z tohto výsledku a viem, že zajtra si prečítame veľa jeho interpretácií.

Teším sa výsledku a že sme ho dosiahli spôsobom, o ktorom ľudia pochybovali. Že sme ho dosiahli bez agresívneho slovníka, bez populizmu, bez podpásových úderov. Svedčili o tom aj komunálne voľby, teraz prezidentské a verím, že to ukážu aj tie do Európskeho parlamentu.

Možno sme si mysleli, že spravodlivosť a férovosť je len intelektuálna téma a že slušnosť je prejavom slabosti. A dnes vidíme, že je to naša sila. Mysleli sme si, že hrádza medzi konzervatívnym a liberálnym je neprekročiteľná, a vidíme, že sme ju prekročili.

Je to lepšie, ako sme si mysleli.

Povýšme spoluprácu nad boje, poďme za hodnotami, ktoré nás v týchto voľbách spojili.”

 

Reklama

 

23:54 Spočítaných je 86,36% volebných okrskov. Volebná účasť je približne 41%, čo je o 7 % menej ako v prvom kole.

23:51 Mimoparlamentná strana Národná koalícia, ktorá v prvom voľbe podporovala Štefana Harabina, berie výsledky veľmi pesimisticky.

Na sociálnej sieti strana uviedla krátky komentár k výsledkom volieb: “Zmráka sa, stmieva sa, k noci sa chýli”.

 

23:49 Predsedníčka OĽaNO Veronika Remišová gratuluje novej prezidentke Slovenska:

Reklama

“Som veľmi rada, že po Andrejovi Kiskovi máme ďalšiu hlavu štátu, ktorá bude dôstojne zastávať svoj úrad. Prezidentské voľby sú dôležitým symbolom. Ale pre riešenie problémov, ktoré Slovensko trápia, budú najdôležitejšie parlamentné voľby, ktoré nás čakajú za necelý rok. Urobím všetko preto, aby sme po voľbách mali vládu, ktorá bude dobre spravovať krajinu a razantne riešiť výzvy, ktoré pred nami stoja.

Z nízkej účasti a výsledku volieb je zrejmé, že krajina je rozdelená a potrebujeme obrusovať hrany medzi ľuďmi. Verím, že napriek svojmu nedávnemu pôsobeniu vo vedení politickej strany bude Zuzana Čaputová nadstraníckou prezidentkou, ktorá sa bude snažiť spoločnosť spájať. Držím jej palce a teším sa, že najneskôr o rok sa s novou prezidentkou stretneme pri menovaní takej vlády, ktorá prinesie Slovensku nádej a zmenu, z ktorej budeme mať všetci radosť.”

 

23:40 Maroš Šefčovič telefonicky zablahoželal Zuzane Čaputovej k zvoleniu. Podľa neho má nová prezidentka neľahkú úlohu, a to zjednotiť Slovensko.

“Povedal som jej, že od dnešného večera má pred sebou veľkú zodpovednosť. Napriek tomu, že sme mali veľmi živú volebnú kampaň, bude dôležité zachovať Slovensko jednotné. Ja budem tak ako doteraz pracovať pre Slovensko. Posielam jej kyticu, lebo ako prvá žena prezidentka si to zaslúži.

Ďakujem svojim voličom, považujem to za veľký záväzok a budem rozmýšľať, ako s ním naložím.

Chcem kampaň zakončiť tak, ako som ju začal. Ďakujem svojej manželke, že pri mne stála, najmä v tých najťažších časoch.”, uviedol a podal manželke Helene kyticu.

Reklama

“Spať pôjdem s čistým svedomím. Urobil som maximum preto, aby som Slovensku vysvetlil, čo môžem spraviť. Rešpektujem túto voľbu ľudí, ktorí žijú v našej krajine. Vždy budem želať našej krajine len to najlepšie.”

 

23:36 Spočítaných je vyše 63% okrskov, fanúšikovia Zuzany Čaputovej jasajú. Rozdiel hlasov podľa všetkého nebude veľmi veľký, čísla sa približujú podobným výsledkom ako vo voľbách v roku 2014.

Víťazstvo prezidentskej kandidátky je už takmer isté, vedie s počtom hlasov 58,35 % nad Marošom Šefčovičom, ktorý doposiaľ získal 41,64 %.

Reklama

22:30 Branislava Ondruša teší, že najsilnejšia strana Smer-SD postavila do volieb tak silného kandidáta.

“Vôbec som nečakal, že Smer-SD dokáže vybrať tak kvalitného kandidáta, akého sa nám podarilo vybrať,” uviedol s tým, že vôbec sa nepozerá na politickú budúcnosť Šefčoviča. Podľa neho bude dobrý ako eurokomisár a mohol by byť aj prínosom na Slovensku.

“Skúsenosti, ktoré nabral počas kampane, mu otvárajú dvere aj do slovenskej politiky,” dodal Ondruš s tým, že slovenskej politike by takí ľudia ako on prospeli.

 

23:25 Sociologička Silvia Porubänová: Progresívne Slovensko si teraz bude môcť viac dovoliť vnášať svoje témy. 

 

23:22 Po zrátaní viac ako polovice volebných okrskov vedie Zuzana Čaputová o vyše 70 tisíc hlasov

23:16 Predseda strany Progresívne Slovensko Ivan Štefunko uviedol, že je dobré, že Progresívne Slovensko bude mať ideového spojenca v paláci, keď bude strana v parlamente. 

Na snímke víťazka prezidentských volieb Zuzana Čaputová a líder Progresívneho Slovenska (PS) Ivan Štefunko

“Slovensku sme ukázali, že vieme vyhrávať. Zuzana Čaputová je veľmi zmierlivá, myslím, že bude zmierovať aj liberálov s konzervatívcami.

Ukazuje sa, že budeme mať veľmi dobrého ideového spojenca, čo je veľmi dôležité, keď chceme meniť krajinu.”

Ivan Štefunko chce presvedčiť dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku, aby nezakladal stranu a pridal sa k nim.

 

23:12 Herečka Zuzana Fialová: “Pre naše dcéry bude konečne ideál ženy tá, ktorá stojí na čele štátu a nie žena, ktorá doma klepe rezne. Dúfam, že dnešok bude v prospech Zuzany Čaputovej, lebo veľmi by som si priala, aby sme svetu ukázali, že sme liberálna krajina.”

Reklama

 

23:11 Český spevák a skladateľ Michal Kocáb: “Čaputová je nový experiment, ktorý čaká Európu.”

 

23:06 Po sčítaní hlasov v takmer 14 % volebných okrskov by sa prezidentkou SR stala Zuzana Čaputová.

Podľa predbežných výsledkov Zuzana Čaputová získala 57,5 % s počtom hlasov vyše 96 tisíc. Druhý kandidát na prezidenta SR Maroš Šefčovič zatiaľ dostal 70 800 hlasov, čo predstavuje 42,4 %.

 

22:57 Predbežná účasť voličov bola takmer 38%. V Bratislavskom a Trnavskom kraji viedla Čaputová nad Šefčovičom takmer trojnásobne. 

 

22:55 Šefčovičova sestra Marína Korčuková je presvedčená, že to dopadne ešte veľmi dobre. Vo volebnom štábe Maroša Šefčoviča sa objavil bývalý prezident Ivan Gašparovič.

 

 

22:45 Spočítaných už je vyše 5% okrskov. Rozdiel medzi kandidátmi sa znížil:

Zuzana Čaputová 57,20%, Maroš Šefčovič 42,79%

 

Reklama

 

22:38 Štátna volebná komisia predložila prvé výsledky – spočítaných je 0,87% volebných okrskov. 

Pomer hlasov je nasledovný: Zuzana Čaputová 60,37% (3719 hlasov), Maroš Šefčovič 39,62% (2442 hlasov).

 

22:42 Focus zistil, že Čaputovú nechceli ľudia voliť preto, že je príliš liberálna, Šefčoviča zasa z dôvodu, že je spájaný so Smerom.

 

22:32 Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) už gratuluje “prezidentke”, prosí ju, aby bola mostom medzi liberálmi a kresťanmi. Igor Matovič nebude čakať na výsledky a na sociálnej sieti v predstihu gratuluje Zuzane Čaputovej, ktorej víťazstvom si je istý:

“Gratulujem Slovensku, že prvýkrát od jeho vzniku tento úrad nebude zastávať komunista, ani chcelbyťkomunista. Gratulujem nám, že sme ubránili prezidenstký palác a nedovoli ho ovládnuť človekom, ktorého podporovala vládna mafia.

Prosím Zuzanu Čaputovú, aby bola prezidentkou všetkých občanov Slovenskej republiky. Aby sa snažila intenzívne komunikovať aj s voličmi Kotlebu, Harabina, Kollára, Smeru … či nevoličmi. Aby sa snažila pochopiť ich problémy a pomohla hľadať ich riešenia. Prosím ju tiež o to, aby bola mostom medzi liberálmi a kresťanmi, tak, ako nám sľúbila za okrúhlym stolom spolu s Robertom Mistríkom.”

 

22:26 V štábe Zuzany Čaputovej je aj Robert Mistrík, ktorý sa vzdal v jej prospech. “Vládne veľmi dobrá atmosféra, verím vo víťazstvo Zuzany Čaputovej. Som o tom presvedčený. Bude to pokračovanie novej vlny, ktorá bude pokračovať aj do volieb do Europarlamentu.

“Moje rozhodnutie odstúpiť nebolo jednoduché, lebo som do toho vložil veľa peňazí, ale nakoniec som rád.”

Verí v jej úspech, myslí si, že jej výsledok bude blízko 60 percent. „Myslím si, že tieto voľby vyhrá, a to je najdôležitejšie,“ povedal na otázku, či Čaputová vyhrá aj jeho zásluhou. „Nechcem si robiť zásluhy, je to jej snaha, jej výsledok,“ povedal pri príchode do štábu. Mistrík prišiel Čaputovú podporiť aj pred dvomi týždňami počas prvého kola volieb.

Na margo možnej spolupráce povedal, že si nemyslí, že by mala byť medzi nimi v budúcnosti nejaká úzka spolupráca, ale nevylúčil, že sa možno občas stretnú. K svojej politickej budúcnosti sa vyjadrovať nechcel, tvrdí, že dnešná noc patrí Čaputovej.

Ku obvineniam Štefana Harabina z toho, že pri jeho vzdaní sa kandidatúry šlo o kupčenie, sa nechcel vyjadriť. “Nebudem sa vyjadrovať k týmto fabuláciám”.

Reklama

 

22:19 Expremiér Robert Fico získal v predošlých prezidentských voľbách 40,5%, Šefčovič podľa Focusu môže získať viac ako expremiér.

 

22:15 Podľa agentúry Focus Maroš Šefčovič získal výraznú podporu voličov SNS, voliči Most-Híd hlasovali približne na polovicu, v pomere 55,4 ku 44,6% v prospech Čaputovej.

 

22:11 Šefčovič si výsledky tipovať netrúfa, veľmi by chcel, aby účasť bola vyššia a následne by bola aj silnejšia legitimita budúceho prezidenta. Nazdáva sa však, že účasť bude po prvom kole značne nižšia. “Keď budú prvé výsledky, prídem, podelím sa o prvé dojmy,” povedal pred novinármi.

Uviedol, že vo volebnom štábe nikto zo Smeru-SD nie je. „Určite si zavoláme. Od začiatku som hovoril, že kandidujem ako Maroš Šefčovič, nezávislý a nadstranícky kandidát. Sú tu všetci moji podporovatelia, priatelia,“ povedal.

 

22:08 Agentúra Median priniesla značne rozdielne výsledky v porovnaní s agentúrou Focus. Zuzana Čaputová by podľa predvolebného prieskumu agentúry Median SK pre RTVS získala 60,5 percenta hlasov, zatiaľ čo jej protikandidáta Maroša Šefčoviča by volilo 39,5 percenta voličov.

 

22:06 Na výsledky veľkého finále čaká vo volebnom štábe Zuzany Čaputovej asi 700 ľudí. Prísť má aj dosluhujúci prezident Andrej Kiska a Róbert Bezák.

 

22:02 Predvolebný prieskum agentúry Focus tesne pred voľbami predpokladá pomer výsledkov Čaputová 55,20% a Šefčovič 44,8%. 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali