Vyše päťtisíc účastníkov v Košiciach podporilo Deň rodiny

Vyše päťtisíc účastníkov v Košiciach podporilo Deň rodiny

Košice 22. mája 2017 (HSP/Foto:Martin Ďurčo)

 

Už 23 rokov sa slávi Medzinárodný deň rodiny, ktorý vyhlásila Organizácia spojených národov. Aj v Košiciach si tento deň po 7.-krát pripomínali rodičia so svojimi deťmi. Niesol sa pod mottom: “Aby deti otca mali, aby mali mamu.”
Deň rodiny v Košiciach

Košická arcidiecéza, gréckokatolícka eparchia spolu s Inštitútom rodiny pripravila pre manželov a deti už siedmy ročník Dňa rodiny. Podporiť týchto mladých ľudí prišli aj košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober, košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč. Tento významný deň spojili aj so sviatkom, ktoré slávia všetky mamky druhú májovú nedeľu. Deň rodiny začali slávnostnou svätou omšou v Dóme sv. Alžbety, ktorú celebroval košický arcibiskup Mons. Bernard Bober. V homílii sa rodinám prihovoril rímskokatolícky kňaz a moderátor Dušan Škurla, ktorý poukázal na hodnoty, ktoré by mali byť v rodine.

Ako uviedol košický arcibiskup Mons. Bernard Bober: “Snažili sme sa spoločne s otcom vladykom Mons. Milanom Chauturom nájsť vhodný termín. Vieme veľmi dobre, že rodinám je potrebné sa venovať. Chceme rodiny zviditeľňovať a určitým spôsobom aj propagovať rodiny, aby sa na verejnosti nehanbili ukázať, čo znamená byť matkou, byť otcom a nehanbiť sa za svoje deti. Je veľmi dôležité, aby sa vedeli  spoločne zdieľať, ukázať sa na verejnosti. Je dôležitý v dnešnom svete dialóg, rodičia s deťmi. A zároveň poukázať na ozajstné hodnoty rodiny, viery v dnešnom svete. Byť rodičom je  nádherné poslanie. A zároveň je dôležité prezentovať to, čo sú kresťanské hodnoty, čo sú zase zásady, princípy. Veľmi dobre vieme, že rodinám je potrebné sa aj venovať aj ich propagovať. Cítim to, ako potrebné komunikovať, hlavne teraz v tom čase, keď vidíme, že do povedomia sa pchajú rodiny- spoločenstvá, ktoré sa doteraz o to neusilovali, v ktorých sú napríklad dve ženy a dvaja muži, ktorí s sa chcú nazývať rodina, alebo aj rodiny, ktoré prichádzajú na Slovensko a, kde je mnohoženstvo. No, myslím si, že je to naozaj na zamyslenie sa,“ dodal košický arcibiskup – metropolita Mons. Bernard Bober.
Povzbudiť manželov, mladých, ale aj tých najmenších prišiel aj košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč. “V dobe, kedy sa často spochybňuje hodnota rodiny, tradičnej rodiny, zároveň v dobe, kedy si vieme málo času venovať, kedy naše deti sú zaneprázdnené technickými hračkami a málo sa doma rozpráva a zároveň v dobe, kedy sa spochybňuje tradičná a kresťanská výchova je dôležité, aby sme akcentovali našu rodinu, aby sme aspoň jeden deň v roku, venovali svojej rodine a aby sme zvýraznili spolu túto veľkú hodnotu, ktorú máme.
Spýtali sme aj aj mladých rodín, ako sa im páči deň rodiny. “Sme radi, že sa niečo takéto koná a tento rok je to aj na Deň matiek. Ideálny čas na to, aby sme boli spolu a venovali sa navzájom sebe,” povedali manželia Rusnákoví.
Deň rodiny pripravovali rôzne spoločenstvá, inštitúcie, ale aj dobrovoľníci. Prezentovať hodnotu pravej kresťanskej rodiny prišli aj bratia augustiniáni, ktorí sa venujú rodinám. “Hodnota rodiny, hodnota otca mamy, ktorí sa starajú, sú starostlivý o svoje deti to sú základné kresťanské hodnoty lásky v prvom rade. Pretože láska, ktorá sa odovzdáva v prvom rade jeden druhému, tak potom prináša plody a potom prináša aj ľudí ktorí skutočne milujú. Takýchto potrebujeme v našej spoločnosti,” dodal Košiciach ThDr. Juraj Pigula, PhD., OSA.
Podľa mňa takýto deň je veľmi významný, lebo v dnešnej dobe, keď je kríza rodiny a je potrebné, aby sa pripravovali takéto aktivity. Je naozaj nádherné vidieť takéto rodiny, ako sa tu prechádzajú. Generačne sú vekovo odlišné, no zároveň rozprávajú si svoje životné skúsenosti, no všetci majú jedno a to, že poznajú pravú hodnotu kresťanskej rodiny. Povzbudiť rodiny prišli aj kňazi z rôznych košických farností.uviedla dobrovoľníčka z augustiniánskeho spoločenstva Mgr. Katarína Vašinská.

Janka Pavelová

Reklama

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali