Výcvik ukrajinských pilotov F-16 má meškanie a neistotu

Výcvik ukrajinských pilotov F-16 má meškanie a neistotu

Kyjev 14. augusta 2023 (HSP/The Washington Post/Foto:Screenshot)

 

Kyjev chce mať stíhačky americkej výroby čo najrýchlejšie, ale prví piloti, ktorí prejdú výcvikom, budú pravdepodobne pripravení lietať na nich až v lete budúceho roka, píše o tom The Washington Post

výcvik pilotov
Ilustračné foto

Vysokopostavení ukrajinskí vládni a vojenskí predstavitelia uviedli, že prvá skupina šiestich ukrajinských pilotov neukončí výcvik na amerických stíhačkách F-16 skôr ako v lete budúceho roka, a to v dôsledku série oneskorení v západnom programe výučby tohto sofistikovaného stíhacieho lietadla.

Reklama

Podľa The Washington Post, tento časový harmonogram odráža rozpor medzi podporovateľmi Ukrajiny, ktorí si predstavujú F-16 ako kľúčový nástroj dlhodobej obrany krajiny, a Kyjevom, ktorý zúfalo žiada, aby sa stíhačky dostali do bojového priestoru čo najskôr, pretože ich považuje za kľúčové pre súčasný boj proti okupačným ruským silám.

Prezident Biden po tom, čo viac ako rok odmietal ukrajinské žiadosti o F-16, v máji zmenil kurz a povedal, že podporuje myšlienku výcviku ukrajinských pilotov na stíhačkách a podporuje presun lietadiel inými krajinami. Dánsko a Holandsko sa dobrovoľne prihlásili k vedeniu výcviku, čo medzi predstaviteľmi v Kyjeve vyvolalo nádej, že lietadlá budú chrániť ukrajinský vzdušný priestor už v septembri.

Reklama

Pre Ukrajinu a jej hlavného vojenského podporovateľa, Spojené štáty, to bol známy model, ktorý opakovane odmietol ukrajinské žiadosti, aby neskôr ustúpil.

Po tom, čo bol začiatok výcviku niekoľkokrát posunutý, však bude musieť Ukrajina pravdepodobne vydržať ďalší rok bez stíhačiek, ktoré, ako dúfajú predstavitelia v Kyjeve, poskytnú významnú vojenskú výhodu uprostred pomaly prebiehajúcej protiofenzívy a pomôžu lepšie chrániť civilistov pred pravidelnými raketovými a bezpilotnými útokmi Ruska.

Bidenova administratíva teraz po prvýkrát signalizuje ochotu uskutočniť výcvik F-16 na americkej pôde. Americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, aby bol úprimný, uviedol, že Washington by bol pripravený dopraviť letcov do Spojených štátov, kde letectvo ročne vycvičí približne 400 pilotov F-16, ak sa ukáže, že európske kapacity nepostačujú na uspokojenie ukrajinského dopytu.

Americkí predstavitelia opisujú výcvikové úsilie, ktoré sa len pomaly rozbieha kvôli zložitosti vytvorenia novej medzinárodnej iniciatívy a výzvam, ktorým musí Ukrajina čeliť pri hľadaní letcov so správnymi zručnosťami uprostred existenčného boja.

Podľa The Washington Post, napriek tomu, že Spojené štáty majú oveľa väčšie vlastné výcvikové kapacity, Bidenova administratíva sa v porovnaní s mnohými inými iniciatívami týkajúcimi sa západnej podpory pre Ukrajinu zdá byť rozhodnutá nechať európskych spojencov viesť úsilie v oblasti F-16 aspoň v súčasnosti.

Reklama

Podľa The Washington Post, tieto protichodné príbehy podčiarkujú pretrvávajúce rozpory medzi Kyjevom a jeho podporovateľmi, pokiaľ ide o najlepší spôsob, ako zabezpečiť úspech Ukrajiny v boji proti oveľa väčším a lepšie vyzbrojeným ruským silám. Zdôrazňujú aj rozpory medzi samotnými podporovateľmi, keďže malý počet európskych spojencov tlačí na to, aby Ukrajina získala maximálne možnosti na svoju obranu, a Bidenova administratíva, ktorá je zďaleka najväčším darcom vojenskej techniky, opatrne zvažuje ďalšie kroky.

Ukrajinský hlavný veliteľ generál Valerij Zálužný kritizoval západných partnerov za to, že očakávajú, že ukrajinské sily uskutočnia rozsiahlu protiofenzívu bez modernej leteckej techniky. Bez stíhačiek, ako sú F-16, nemôžu podľa ukrajinských predstaviteľov konkurovať na oblohe.

Ukrajinskí vojaci na frontových líniách uviedli, že nízko letiace ruské vrtuľníky úspešne útočia na ich pozemné sily sčasti preto, lebo Ukrajina nie je schopná ich vecne ohroziť.

Podľa dvoch ukrajinských predstaviteľov, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, aby sa vyjadrili k citlivej záležitosti, prvým kolom výcviku prejde len šesť pilotov, teda približne polovica letky. Ďalší dvaja piloti boli identifikovaní ako kandidáti na záložníkov.

Hoci piloti už plynulo hovoria po anglicky, úradníci uviedli, že najprv musia absolvovať štvormesačné lekcie angličtiny v Británii, aby sa naučili terminológiu spojenú so stíhačkami. Táto výučba bude prebiehať spolu s pozemným personálom, ktorý môže byť menej zdatný v angličtine, pretože podľa ukrajinských predstaviteľov Dánsko požadovalo, aby sa najprv vycvičili celé posádky spoločne, a nie len piloti. Dánske ministerstvo obrany sa odmietlo vyjadriť.

Reklama

To posúva začiatok bojového výcviku, ktorý by mal trvať šesť mesiacov, na január, uviedli ukrajinskí predstavitelia. Druhá skupina približne rovnakej veľkosti by mala byť pripravená o šesť mesiacov neskôr alebo približne koncom budúceho roka.

“Tomuto sa hovorí preťahovanie,” povedal jeden z ukrajinských predstaviteľov. Obaja ukrajinskí predstavitelia uviedli, že sa zdráhajú byť príliš kritickí voči svojim americkým a európskym dobrodincom, pretože sa obávajú, že budú vyzerať nevďační. Tvrdia, že malý počet pilotov, ktorí sa školia naraz, je spôsobený tým, že v zúčastnených európskych krajinách nie je k dispozícii dostatok školiteľov pre väčšiu skupinu.

Americkí predstavitelia aspoň čiastočne pripisujú meškanie Ukrajine, ktorá podľa nich len nedávno poskytla zoznam pilotov pripravených na výcvik v úvodnej skupine. Len osem z 32 pilotov, ktorí absolvovali skúšky z angličtiny, bolo vyhodnotených ako piloti s primeranými jazykovými znalosťami; zvyšok bude potrebovať ďalšie inštrukcie, uviedol americký predstaviteľ.

“Ak by Ukrajinci mali viac pilotov, ktorí by mohli byť vycvičení, určite by sme to privítali,” povedal.

Americkí predstavitelia dodávajú, že väčšina najlepších ukrajinských pilotov by mala zostať na Ukrajine, kde lietajú na lietadlách sovietskeho vývoja a odpaľujú francúzske rakety SCALP a britské Storm Shadow.

Brigádny generál Serhij Holubcov, šéf letectva ukrajinských vzdušných síl, pre denník The Washington Post uviedol, že ukrajinskí piloti medzi svojimi výpadmi už rok absolvujú online kurzy angličtiny.

“Leteckému a pozemnému personálu bude poskytnutý ďalší špecializovaný výcvik v terminológii potrebnej pre výcvik F-16,” povedal Holubcov. “Na Ukrajine nebolo možné vyškoliť pilotov a ďalší personál v tejto terminológii pre nedostatok skúseností s prácou s takouto terminológiou.”

Uviedol, že keďže vybraní piloti už majú vysokú úroveň základov angličtiny, učenie sa ďalšej terminológie “im nezaberie veľa času”.

Jednomotorové stíhačky F-16, ktoré debutovali v 70. rokoch minulého storočia a boli opakovane modernizované, boli cenenými stíhačkami pre amerických partnerov na celom svete. Podľa výrobcu Lockheed Martin je na celom svete v prevádzke zhruba 3 000 týchto lietadiel, ktoré môžu letieť rýchlosťou až 1 500 km/h.

Holubcov uviedol, že F-16 sú vybavené výkonným radarom, ktorý by Ukrajine umožnil identifikovať viac cieľov a lepšie čeliť nepriateľským lietadlám, raketám a bezpilotným lietadlám než súčasná flotila ukrajinských stíhačiek, ktorá zahŕňa lietadlá MiG-29 a Su-27 zo sovietskej éry. Ukrajina by tiež mohla z lietadiel F-16 nasadiť protilodné rakety Harpoon dodávané Spojeným kráľovstvom, ktoré Kyjev v súčasnosti nemá, a zamerať sa tak na ruské námorníctvo, ktoré pravidelne odpaľuje rakety z Čierneho mora, uviedol Holubcov.

Reklama

Vysokorýchlostné protiraketové strely HARM, ktoré Spojené štáty poslali Ukrajine minulý rok, by sa tiež mohli odpaľovať z lietadiel F-16, povedal Holubcov. “Sú už prispôsobené na použitie na stíhačkách MiG-29, ale kvôli chýbajúcemu zameriavaciemu systému je ich účinnosť značne obmedzená,” povedal.

Existujúce ukrajinské sovietske stíhačky majú aj poloaktívne navádzacie hlavice, čo znamená, že musia pokračovať v lete priamo na cieľ, kým strela nezasiahne. To robí misiu pre pilota veľmi nebezpečnou, povedal.

Aj keď Zelenského vláda žiada o okamžitú pomoc pri posilňovaní ukrajinského letectva, predstavitelia Spojených štátov vyjadrili úplne inú víziu pre F-16. Opisujú toto lietadlo ako nástroj, ktorý skôr ako zmení bojový účet v súčasnej ukrajinskej operácii na východe a juhu krajiny, bude zohrávať významnú úlohu pri transformácii Kyjeva na dobre vyzbrojenú regionálnu mocnosť, ktorá môže účinne odrádzať Rusko.

“F-16 sú o našom dlhodobom záväzku voči Ukrajine a sú spôsobilosťou, ktorá nebude relevantná pre súčasnú protiofenzívu,” povedal brigádny generál Patrick Ryder, tlačový tajomník Pentagónu. Odvolal sa na pokračujúcu bezpečnostnú pomoc USA od ruskej invázie vo februári 2022 – ktorá v súčasnosti presahuje 40 miliárd dolárov vrátane rakiet, odmínovacích zariadení a protivzdušnej obrany – a uviedol, že Spojené štáty podporia svojich spojencov v snahe čo najskôr začať výcvik F-16.

“Plne si uvedomujeme náročnosť boja, ktorý Ukrajina vedie pri obrane svojej krajiny, a preto naďalej aktívne poskytujeme bezpečnostnú pomoc, ktorá je nevyhnutná vzhľadom na situáciu na bojisku,” povedal Ryder. Predstavitelia USA tiež poznamenávajú, že poskytli Ukrajine rakety zem-vzduch a mobilné systémy protivzdušnej obrany, ktoré môžu zasiahnuť ruské vrtuľníky, a pracujú na poskytnutí ďalších.

Reklama

Ukrajina žiadala spojencov o stíhačky od prvých dní ruskej invázie, ale jej snaha sa presadila až na jar tohto roku.

“Vždy sme im poskytli to, čo potrebovali, takmer načas,” povedal Michael Clarke, hosťujúci profesor na katedre vojnových štúdií na King’s College v Londýne. “Teraz im možno dávame to, čo potrebujú, až príliš neskoro.”

Bidenova zmena názoru v máji – po mesiacoch, počas ktorých americkí predstavitelia trvali na tom, že stíhačky nie sú v tejto fáze boja potrebné – prišla v dôsledku silnejúceho tlaku zo strany ukrajinských a európskych predstaviteľov a amerických zákonodarcov.

Na júlovom summite vedúcich predstaviteľov NATO dánski a holandskí predstavitelia oznámili, že ďalších deväť krajín – Británia, Belgicko, Kanada, Luxembursko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko – sa pridalo na palubu a že výcvik sa začne v auguste.

Podľa The Washington Post, je aj v auguste jasné, že plány sa ešte len formujú. Dánsko a Holandsko sa vyhýbajú konkretizácii rozsahu, mierky alebo načasovania tohto úsilia.

Reklama

Dánske ministerstvo obrany sa odmietlo vyjadriť k tomu, ako dlho bude program trvať, alebo odpovedať na otázky o možných oneskoreniach.

Holandská vláda spolupracuje s Rumunskom na zriadení výcvikového centra v Rumunsku, ale americkí predstavitelia uviedli, že to bude trvať určitý čas.

Hovorca holandského ministerstva obrany podplukovník Mark van de Beek uviedol, že podrobnosti sa stále upresňujú. Kľúčovým problémom je podľa neho nedostatok cvičných lietadiel F-16 v Európe. Napríklad Holandsko je v procese prechodu na modernejšie F-35 a presunulo ťažisko svojho výcviku z F-16.

“Na výcvik stíhacieho pilota potrebujete aj stíhacích pilotov,” povedal Van de Beek. “To je drahé a je to schopnosť, ktorú menšie krajiny už veľmi nemajú.” Zdôraznil, že vycvičiť niekoho na bojové lietanie na F-16 je komplexná úloha, ktorá musí prebiehať krok za krokom. Prirovnal to k učeniu sa riadiť auto – “najprv musíte ovládať svetlá a blikače”, povedal, “potom, ho riadiť na parkovisku.”

Podľa jeho slov však šoférovanie auta na parkovisku alebo vzlietnutie lietadla F-16 do vzduchu na výcvik neznamená, že ste pripravení na boj. Posledným krokom bude bojový výcvik.

Ukrajinskí predstavitelia sa často pýtali, prečo Spojené štáty, ktoré majú oveľa väčší počet inštruktorov, nevedú výcvik na leteckej základni Luke v Arizone. Tento program trvá sedem mesiacov.

Ukrajinci boli začiatkom tohto roka vycvičení na obsluhu amerického systému protivzdušnej obrany Patriot na armádnej základni v Oklahome.

Reklama

Teraz sa zdá, že Bidenova administratíva sa zaviaže organizovať výcvik v Luke alebo v iných amerických zariadeniach, ak po spustení programu nebudú výcvikové kapacity európskych krajín schopné pokryť prílev ukrajinských pilotov. “Sme ochotní cvičiť ukrajinských pilotov v Spojených štátoch, ak to bude potrebné a ak počet pilotov prevýši to, čo je schopná urobiť Európa,” povedal americký predstaviteľ.

Americkí predstavitelia tiež uviedli, že administratíva sa vyjadrila, že bude rýchlo postupovať pri schvaľovaní transferu stíhačiek partnerským krajinám na Ukrajinu, keď budú tieto dohody pripravené, ako to vyžadujú zákony USA.

Spojené kráľovstvo, ktoré nelieta na stíhačkách F-16, plánuje poskytnúť pozemný výcvik a základný letový výcvik pre ukrajinských pilotov, čím sa položia základy pre špecializovanejší výcvik, ktorého iniciátormi sú vlády Holandska a Dánska. Predstaviteľ Spojeného kráľovstva uviedol, že britská vláda ponúkla ukrajinským pilotom výcvik na dvojmotorovom stíhacom lietadle Typhoon, na ktorom lieta Kráľovské letectvo, ale Kyjev sa rozhodol pre F-16.

Podľa The Washington Post, podobne ako Spojené štáty, aj britská vláda považuje stíhačky F-16 za súčasť dlhodobého úsilia o rozvoj vojenskej sily Ukrajiny.

Hoci bojový výcvik pre najskúsenejších ukrajinských pilotov by mal trvať šesť mesiacov, západní spojenci navrhli samostatný kurz pre nováčikov, ktorý by si vyžadoval viac ako dva roky výcviku vrátane výučby angličtiny,

Rusko v piatok vystrelilo štyri hypersonické rakety Kinžal na letisko, kde sa nachádzajú piloti, ktorí majú absolvovať výcvik v lietadlách F-16, uviedla ukrajinská vláda. Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat uviedol, že Moskva “chcela odradiť Ukrajinu od perspektívy prezbrojenia najnovším západným vybavením”.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 3. júna 2024 zúčastní o 10.00 h na pietnej spomienke pri Pomníku bulharských partizánov na Vajanskom nábreží v Bratislave. Položením venca si spolu s veľvyslancom Bulharskej republiky na Slovensku Vassilom Petkovom uctia pamiatku osloboditeľov ako výraz vďaky Slovenska za pomoc v boji počas druhej svetovej vojny.

Včera 19:35

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková spolu s Češkou Lindou Noskovou neuspeli v 2. kole štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Česko-nemeckej dvojici Barbora Krejčíková, Laura Siegemundová podľahli 6:3, 2:6, 2:6.

Včera 19:33

Ukrajina v nedeľu zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie vo väčšine krajiny; deň po tom, ako Rusko spustilo rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a vyhlásilo, že dosiahlo úspechy v okupovanej Doneckej oblasti.

Včera 18:33

Bývalý sudca David Lindtner uspel na Najvyššom súde, keď doplnil svoju sťažnosť o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej. Súd konštatoval, že Záleská je zaujatá a nebude o ňom rozhodovať, informuje portál plus7dni.

Pamela Záleská
Na snímke Pamela Záleská
Včera 18:17

Severná Kórea v nedeľu oznámila, že dočasne prestane posielať balóny s odpadkami cez hranice do Južnej Kórey. Prisľúbila však, že sa k tejto praxi vráti, ak budú na jej územie z juhu opäť lietať letáky aktivistov namierené proti severokórejskému režimu.

Včera 18:11

Krajiny ťažiace ropu v rámci skupiny OPEC+ budú pokračovať v reštriktívnej produkčnej politike. Obmedzenia ťažby platné od novembra 2022 v objeme dvoch miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne sa majú predĺžiť do konca roka 2025 s výnimkou malého zvýšenia kvót pre Spojené arabské emiráty, oznámili zúčastnené štáty po nedeľňajších konzultáciách.

Včera 17:58

Niekoľko ľudí vrátane detí utrpelo zranenia po zásahu bleskom v českom meste Liberec. Na mieste zasahujú záchranári a hasiči. Uviedla to v nedeľu polícia ČR.

Včera 17:57

Cieľom posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO) je ukázať Rusku, že Aliancia bude v prípade potreby pripravená brániť každý centimeter svojho územia. Uviedol to v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz.

Včera 17:55

Zoskokom parašutistov z lietadiel z čias druhej svetovej vojny sa v nedeľu v predstihu začali vo francúzskom regióne Normandia spomienkové podujatia pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov na brehoch Európy. Na celom pobreží Normandie, kde sa 6. júna 1944 mladí vojaci zo Spojených štátov, Británie, Kanady a ďalších spojeneckých krajín vylodili na piatich plážach pod paľbou nacistov, francúzski predstavitelia, preživší a ďalší obdivovatelia vyslovujú v týchto dňoch vďaku za tieto hrdinské činy.

Parašutisti nad Normandiou odštartovali oslavy výročia Dňa D
Parašutisti zoskakujú na spomienkovom podujatí pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov na brehoch Európy v obci Carentan-Les-Marais vo regióne Normandia na severozápade Francúzska v nedeľu 2. júna 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Radovan Hrádek

Milan Šupa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali