Výberový prehľad veľkých leteckých nešťastí za posledných desať rokov

Výberový prehľad veľkých leteckých nešťastí za posledných desať rokov

Jakarta/Bratislava 29. októbra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Peter Dejong)

 

Lietadlo indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air sa v pondelok zrútilo približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte. Na palube malo 181 cestujúcich a sedem členov posádky vrátane dvoch pilotov. TASR prináša v tejto súvislosti výberový prehľad veľkých leteckých nešťastí za posledných desať rokov:

Ilustračné foto

31. júla 2018

Reklama

Mexiko: V severnom Mexiku havarovalo v silnej búrke lietadlo spoločnosti Aeromexico s viac ako 100 ľuďmi na palube. Nikto nezahynul, 85 ľudí utrpelo zranenia, niektorí z nich vážne.

 

Reklama

18. mája 2018

Kuba: Krátko po štarte z medzinárodného letiska v hlavnom meste Havana sa zrútil Boeing 737-200, ktorý prevádzkovali kubánske aerolínie Cubana de Aviación. Obetí: 112.

 

11. apríla 2018

Alžírsko: Vojenské lietadlo sa zrútilo okolo 08.00 h miestneho času krátko po štarte z letiska na vojenskej základni Búfárík na severe krajiny, ležiacej asi 25 kilometrov od hlavného mesta Alžír. Lietadlo typu Il-76 malo namierené do západoalžírskeho mesta Baššár. Stroj sa zrútilo krátko po štarte, ešte v areáli letiska na vojenskej základni. Obetí: 257.

Reklama

 

18. februára 2018

Irán: Na juhu krajiny sa zrútilo dopravné lietadlo iránskej leteckej spoločnosti Aseman so 60 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky na palube. Haváriu, ktorej príčinou boli zrejme nepriaznivé poveternostné podmienky nikto neprežil.

 

11. februára 2018
Rusko: Dopravné lietadlo ruskej regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie sa zrútilo krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Stroj typu An-148 smeroval z Moskvy do mesta Orsk na južnom Urale. Obetí: 71 (65 cestujúcich a šesť členov posádky)

Reklama

 

25. decembra 2016

Rusko: Niekoľko sekúnd po štarte z letiska v Soči sa do mora zrútilo vojenské lietadlo typu Tu-154. Medzi obeťami boli aj členovia ruského vojenského speváckeho súboru Alexandrovovci. Vyšetrovacia komisia dospela k záveru, že tragédiu “mohla spôsobiť priestorová dezorientácia pilota”. Obetí: 92 (84 cestujúcich a osem členov posádky).

 

19. marca 2016
Rusko: Lietadlo Boeing 737 nízkorozpočtovej leteckej spoločnosti FlyDubai sa zrútilo pri pristávacom manévri na letisku v juhoruskom meste Rostov nad Donom. Obetí: 62.

 

31. októbra 2015
Egypt: Ruské dopravné lietadlo Airbus A321 spoločnosti Metrojet s 224 osobami na palube, smerujúce z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, sa v dôsledku teroristického útoku zrútilo na Sinajskom polostrove približne 22 minút po štarte. Všetci pasažieri i členovia posádky zahynuli. Takmer všetky obete tragédie boli občanmi Ruskej federácie.

 

24. marca 2015
Francúzsko: Dopravné lietadlo Airbus nemeckej spoločnosti Germanwings sa zrútilo vo francúzskych Alpách neďaleko mesta Barcelonnette. Vyšetrovanie ukázalo, že stroj zámerne naviedol k zemi prvý pilot, ktorý mal psychické problémy. Obetí: 150.

 

Reklama

28. decembra 2014
Indonézia: Dopravné lietadlo Airbus A320 spoločnosti AirAsia zmizlo z radarov nad Jávskym morom. Lietadlo smerovalo do Singapuru. Indonézia ukončila 18. marca 2015 pátranie. Obetí: 162.

 

17. júla 2014
Ukrajina: Malajzijské dopravné lietadlo Boeing 777 smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo na východe Ukrajiny. Väčšina cestujúcich bola z Holandska. Stroj sa zrútil 40 kilometrov od ukrajinsko-ruskej hranice v katastri obce Hrabove. Medzinárodné vyšetrovanie ukázalo, že lietadlo bolo zasiahnuté raketou vystrelenou z ruského protilietadlového raketového systému Buk. Obetí: 298 (vrátane 80 detí a 15 členov posádky).

 

7. marca 2014
Malajzia: Dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube zmizlo dve hodiny po odlete z Kuala Lumpuru do Pekingu. Boeing 777 sa podľa predpokladov zrútil do mora, jeho vrak sa doteraz nenašiel. Obetí: 239 (227 cestujúcich a 12 členov posádky).

Reklama

 

3. júna 2012
Nigéria: Dopravné lietadlo so 153 osobami na palube sa zrútilo na budovu v husto obývanej štvrti nigérijskej hospodárskej metropoly Lagos. K nehode došlo krátko pred pristátím na letisku v Lagose, kam lietadlo smerovalo z hlavného mesta Abuja. Zahynuli všetci cestujúci na palube a ďalší ľudia na zemi. Obetí: 200.

 

7. septembra 2011
Rusko: Pri ruskom meste Jaroslavľ havarovalo lietadlo Jak-42 aj s miestnym profesionálnym hokejovým mužstvom Lokomotiv bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošna. Následkom nehody zahynulo sedem členov posádky a všetkých 37 cestujúcich vrátane slovenského hokejistu Pavla Demitru. Prežiť sa podarilo len ťažko zranenému členovi posádky Alexandrovi Sizovovi. Obetí: 44.

 

Reklama

28. júla 2010

Pakistan: Pakistanské dopravné lietadlo sa zrútilo v horách pri hlavnom meste Islamabad. Airbus A320 havaroval v pohorí Margalla počas pokusu o pristátie v Islamabade. Lietadlo patrilo súkromnej leteckej spoločnosti Airblue. Obetí: 152.

 

22. mája 2010
India: Dopravné lietadlo Boeing 737, ktoré odštartovalo z Dubaja, zišlo na letisku v Mangalúru na juhozápade Indie z mokrej pristávacej dráhy. Stroj skončil v blízkom lesnatom poraste a začal horieť. Na palube sa nachádzalo 160 indických cestujúcich a šesť členov posádky. Obetí: 158.

 

30. júna 2009
Jemen: Dopravné lietadlo A310 jemenských aerolínií sa zrútilo do Indického oceánu pri Komorských ostrovoch. Stroj odštartoval z jemenského hlavného mesta Saná a zrútil sa za zlého počasia 15 minút pred pristátím na komorskom letisku Moroni. Podarilo sa zachrániť iba 14-ročné francúzske dievča komorského pôvodu. Obetí: 152.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali