Vo Venezuele sa bojuje o Moskvu, Rusi už nechcú ustupovať

Vo Venezuele sa bojuje o Moskvu, Rusi už nechcú ustupovať

Caracas 30. marca 2019 (HSP/Iarex/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Vladimír Vasiliev na portáli Iarex zaujímavo hodnotí situáciu vo Venezuele

AN-124

Príchod ruských vojakov do Venezuely dňa 23. 3. 2019 diametrálne zmenil celú situáciu v tejto juhoamerickej republike. Do Venezuely v ten deň prileteli dve ruské lietadlá, transportný An-124 s 35 tonami nákladu a pasažiersky Il-62 s 99 ruskými vojakmi na palube. Hlavou ruského kontingentu vo Venezuele je náčelník Hlavného štábu Peších vojsk a prvý zástupca hlavného veliteľa peších vojsk RF, generálplukovník Vasilij Tonkoškurov. Je to skúsený vojenský veliteľ, ktorý má skúseností vo velení bojových operácií a je vyznamenaný štyrmi vysokými ruskými vojenskými rádmi.

Reklama

Spoločne s generálplukovníkom Tonkoškurovom do Venezuely prišli aj jeho štábni dôstojníci, vojaci špeciálnych síl zodpovední za ochranu ruských dôstojníkov, špecialisti pre PVO a kybernetickí odborníci. Potvrdila to aj agentúra Reuters dňa 26. 3. 2019 s odvolaním sa na americký zdroj (člen vlády). Američania tvrdia, že dôležitou úlohou špecialistov je chrániť infraštruktúru venezuelskej vlády.

Ruskí špecialisti budú brániť okrem iného venezuelský energetický systém, aby sa už neopakoval podobný útok ako pred niekoľkými dňami, keď na niekoľko dní vypadla z prevádzky jedna z najdôležitejších venezuelských elektrární. Guaidó a spol. tvrdia, že zodpovedný za výpadok je Maduro, Venezuelcčania však hovoria o cielenom útoku cudzej mocnosti. Keď sa nebude opakovať žiaden výpadok, pretože sú v krajine ruskí kybernetickí odborníci chrániaci kybernetický priestor Venezuely, bude to nepriamym dôkazom, že za výpadkom elektrárne stála sabotáž cudzej mocnosti.

Reklama

Mária Zacharovova z ruského Ministerstva zahraničných vecí uviedla, že ruskí vojenskí experti sa vo Venezuele nachádzajú na základe obojstranných dohôd o vojensko-technickej spolupráci. Takisto uviedla, že ruskí vojenskí experti budú vo Venezuele dovtedy, pokiaľ s ich prítomnosťou bude súhlasiť legitímny venezuelský prezident Maduro a jeho legitímna vláda. Pre Rusov Guaidó a spol. nie sú akceptovateľní, názory Guaidóa Rusov nezaujímajú.

Na snímke hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová

Ruskí vojenskí analytici upriamujú pozornosť na slová bývalého sovietskeho maršala Borisa Šapošnikova, ktorý svojho času vyhlásil, že “generálny štáb je mozgom armády”. Rad ruských analytikov priamo hovorí o tom, že ruskí vojenskí experti budú postupne zvyšovať bojovú úroveň venezuelskej armády s ohľadom na možnosť prípadného vojenského útoku z cudziny. Rusi už konzultujú s venezuelskými dôstojníkmi a poskytujú ruské informácie venezuelskej rozviedke.

Ruská vojenská misia je svedectvom, že Rusi sa rozhodli podobne, ako sa rozhodli v prípade Sýrie. Nenechajú Venezuelu napospas “impériu dobra a demokracie” a Madurovi Rusi pomôžu rovnako, ako pomohli Asadovi, pretože Maduro i Asad sú legitímni prezidenti.

Rusko aktivitami vo Venezuele opätovne zvyšuje svoj geopolitický status, ktorý si zvýšilo úspešnou misiou v Sýrii. Dňa 19. 3. 2019 ruský diplomat Sergej Rjabkov kategoricky oznámil americkému partnerovi Eliotovi Abramsovi, že legitímny prezident je Maduro, ktorý zvíťazil vo voľbách a nie samozvanec Guaidó, ktorého protizákonne chcú presadiť Američania. Rusi takisto Američanov dôrazne vystríhajú pred pokusom riešiť americký problém vo Venezuele vojenskou cestou. A aby Rusi ukázali že nehovoria do vetra, do Venezuely prišla prvá skupina ruských vojenských odborníkov.

Američania príchodom Rusov do Venezely značne spľasli, rovnako ako ich vazali. Pokiaľ v Sýrii mali Američania dostatok času rozpútať občiansku vojnu, vo Venezuele im tento pokus Rusi zatrhli takmer v zárodku. Na rozdiel od multietnickej Sýrie je Venezuela kompaktný celok a Guaidóa podporuje len časť najbohatšieho obyvateľstva tradične spolupracujúceho s USA. Sýrsky variant destabilizácie sa teda opakovať nebude, čo doviedlo Johna Boltona a Mikea Pompea do stavu bezmocnej zúrivosti. Zúriaci Bolton na svojom účte na Twitteri napísal, že USA nestrpia, aby sa nepriateľské cudzie veľmoci miešali do venezuelských záležitostí a ohrozovali západné cennosti – demokraciu, bezpečnosť a právny systém. Venezuelskí vojaci sa podľa Boltona musia postaviť na stranu venezuelského národa”. Boltonove reči však ostávajú len rečami.

Reklama

Rusko a Venezuelu, rovnako ako Sýrčanov nezaujíma, čo chcú Američania strpieť a čo nie. Američania sa do venezuelských záležitostí miešajú, ale Venezuela sa podobne ako Asad odmieta vzdať. Boltonov starecký furor je problém, s ktorým sa musí Bolton vyrovnať sám. Najzábavnejšiu časť Boltonovho prejavu tvoria slová, v ktorých tvrdí, že USA chcú poslať do Venezuely humanitárnu pomoc namiesto toho, aby posielali strategické bombardéry a špeciálne jednotky na podporu skorumpovaného diktátora. Už len chýbajú venezuelské Biele prilby…

Mike Pence označil príchod Rusov do Venezuely za nepotrebnú provokáciu. Vyzval Rusko, aby zastavilo podporu Madurovi a pridalo sa k podpore Guaidóa, pričom uviedol, že USA nebudú mlčať, ak budú nové ruské kontingenty do Venezuely pokračovať. Dňa 27. 3. 2019 Trump pri stretnutí s Juanom Guaidóom a Fabianou Rozalesovou  uviedol, že Rusko musí odísť z Venezuely. Na otázku žurnalistov, ako to chcú Američania docieliť, Trump uviedol, že sa na to pozrie a všetky varianty sú možné. Guaidó bezmocne tvrdí, že Rusi sú na pôde Venezuely nezákonne.

Na snímke Mike Pence

Rusi si evidentne nerobia o Američanoch žiadne ilúzie, takže izraelská spoločnosť ImageSat Intl. publikovala dňa 24. 3. 2019 fotografie, na ktorých vidieť  dôkazy zvyšovania bojovej pohotovosti systémov S-300 vo Venezuele, konkrétne na venezuelskej vojenskej základni Capitan Manuel Rios. Zjednodušene povedané, exportné systémy S-300, ktoré do cudzích krajín dodáva Rusko, nemajú k dispozícii všetky vymoženosti ruskej protivzdušnej obrany, ktorými disponujú Rusi. Ruskí experti však priniesli so sebou komponenty, ktoré bojovú úroveň S-300 zvýšili. Veľa závisí aj od rakiet, ktoré majú Venezuelčania k dispozícii a tu je takisto veľmi pravdepodobné, že ruské lietadlá priniesli do Venezuely aj moderné ruské rakety PVO s podstatne vyššími bojovými parametrami. Reč je aj o 9S32ME, ruskej modernej vojenskej stanici navádzania rakiet PVO.

Z ruských krokov, ktorými sa zvyšuje bojaschopnosť venezuelskej armády, pramení zúrivosť Američanov. Rusi zvýšili možnosti venezuelských systémov S-300, najpravdepodobnejšie budú aj Rusi venezuelské S-300 aj obsluhovať, čo pochopiteľne desí amerických vojenských pilotov. Žiadna kávička pri rutinných bombardovaniach  bezbranných civilistov v Afganistane, Sýrii či Iraku, ale tvrdá akcia, pri ktorej sa bude umierať. To sa americkým pilotom pochopiteľne nemôže páčiť. Ak sú navyše Rusi ochotní ísť ešte ďalej a budú vnímať prípadnú smrť ruských vojakov ako výzvu, situácia bude kvôli americkej agresivite eskalovať veľmi nebezpečným smerom. Rusi sú už ale pri stene a ustupovať nemajú kam. Každý ústup bude znamenať zvyšovanie amerického tlaku…

Na snímke raketový systém protivzdušnej obrany S-300

Netreba zabúdať ani na to, aký pozitívny dopad má príchod ruských vojakov na morálku venezuelských vojakov. Venezuelskí vojaci sledovali kampaň v Sýrii a videli, že Rusi dokážu zmariť americké plány. Takže venezuelskí vojaci vedia, že nestoja proti Američanom sami a okrem Rusov sa môžu spoliehať aj na tichú podporu Číny. S takouto podporou si trúfajú Venezuelci odolávať Američanom. Sami vedia, že bojová úroveň venezuelskej armády je podstatne vyššia ako sýrskej armády, keď  sa dokázali udržať Sýrčania, udržia sa aj Venezuelci. Venezuelskí dôstojníci a rozviedka takisto so záujmom sledovali stretnutia Američanov a Severokórejcov, kde takisto nedokázali Američania presadiť svoje predstavy tak, ako by chceli, severokórejské pokusy pokračujú.

Reklama

Rusi podporujú Venezuelu s viacerých dôvodov. Prvým je medzinárodné právo. Američania sa správajú podľa viacerých ruských analytikov vo vzťahu k medzinárodnému právu rovnako arogantne ako svojho času Hitler a to sa musí skončiť. Rusi investovali do venezuelského ropného a energetického priemyslu a nemienia o svoje investície prísť len preto, že americký poskok Guaido odovzdá venezuelský ropný priemysel Američanom, ktorí ho zúfalo potrebujú, pretože majú množstvo ekonomických problémov. Okrem toho, ak by Američania ovládli venezuelský ropný priemysel za využitia sankcií proti Rusku a Iránu by sa pokúsili diktovať svetu svoje ceny ropy a riešiť tak na úkor sveta svoje ekonomické problémy, čo je takisto neprijateľné. Záujmy amerických politických vazalov nie sú relevantné.

Američania a Západ chcú  prinútiť Rusko prestať sa angažovať v Latinskej Amerike. Plnohodnotná ruská vojenská základňa vo Venezuele znamená že do Washingtonu to bude pre ruské rakety len 3316 km a to je takisto nočnou morou amerických vojenských jastrabov.  Môže sa opakovať Karibská kríza a vytvorenie plnohodnotnej ruskej vojenskej základne na území Venezuele treba vnímať ako dôležitý faktor strategického zdržiavania USA a Rusko tak získa silný argument na medzinárodnej scéne, ktorý budú musieť Američania akceptovať, takže sa ich aktivity v blízkosti ruských hraníc značne zmiernia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali