Vo štvrtok sa začne 45. schôdza Národnej rady, na programe je vyše 120 bodov

Vo štvrtok sa začne 45. schôdza Národnej rady, na programe je vyše 120 bodov

Bratislava 5. mája 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Na 21. mája je naplánovaná už tretia voľba kandidátov na ústavných sudcov

Ilustračné foto: Budova NR SR

Voľba kandidátov na ústavných sudcov, vetované zákony prezidentom SR Andrejom Kiskom, ale aj vládne a poslanecké návrhy zamestnajú poslancov Národnej rady SR na 45. schôdzi parlamentu. Zákonodarcovia majú na programe 125 bodov. Zasadnutie sa začne vo štvrtok o 13:00.

Reklama

Na 21. mája je naplánovaná už tretia voľba kandidátov na ústavných sudcov. Kandidátov vo štvrtok a v piatok vypočúvali členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Poslanci budú vyberať z 24 uchádzačov. V prvom kole voľby kandidátov na ústavných sudcov zákonodarcovia nezvolili ani jedného kandidáta, v druhom kole štyroch. Z nich prezident 17. apríla vymenoval troch – Ivana Fiačana, Petra Molnára a Ľuboša Szigetiho.

Pozornosť púta novela zákona o štátnych symboloch, ktorú na opätovné prerokovanie parlamentu vrátil prezident ako celok. Novelou sa zakazuje hranie alebo spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu. Poslanci Mosta-Híd predložili do parlamentu ďalšiu novelu zákona, aby sa ňou hranie alebo spievanie hymny vyriešilo. Do zákona chcú pridať novú vetu. „Predchádzajúcou vetou nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu,” uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál ešte 17. apríla.

Reklama

Poslanci vládnej koalície Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd) navrhujú, aby bola materská škola povinná pre všetky päťročné deti. Ministerstvo školstva zavedením povinného predprimárneho vzdelávania očakáva zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. Združenie miest a obcí Slovenska podľa výkonného podpredsedu Jozefa Turčányho dlhodobo upozorňuje na mnohé riziká zavedenia povinnosti prijať päťročné deti do materskej školy. Okrem potreby budovania nových kapacít, prijímania nových učiteľov a asistentov, a s tým spojených finančných nárokov na zabezpečenie tejto povinnosti, podľa neho neexistuje reálna možnosť právne túto povinnosť vymôcť pokutovaním rodičov.

Strana Smer-SD spolu s nezaradenou poslankyňou Alenou Bašistovou a poslankyňou za SNS Magdalénou Kuciaňovou navrhuje, aby rodičia dostali príspevok vo výške 100 eur na nákup školských potrieb pri nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy v októbri. Má ísť o jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa o 100 eur za mesiac, v ktorom dieťa prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy. Septembrový zvýšený prídavok na dieťa príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatí rodičom prvákov v polovici októbra. Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa. Prídavok na dieťa zvýšený o 100 eur majú rodičia prvákov základných škôl dostať prvý raz automaticky v októbri tohto roka, a to na približne 59-tisíc detí.

Zákonodarcovia prerokujú viaceré návrhy v druhom čítaní. Rozhodnú tak napríklad o tlačovom zákone od poslancov za stranu Smer-SD Dušana Jarjabka a Miroslava Číža. Tí chcú opätovne zaviesť právo na odpoveď, ako to bolo v zákone v roku 2008. Ako píšu v dôvodovej správe k návrhu novely, „týmto návrhom zákona sa možnosti uplatnenia práva na odpoveď rozširujú v zmysle pôvodného znenia tlačového zákona.Treba zdôrazniť, že predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky“.

Poslanci sa budú zaoberať aj Výročnou správou o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii – hodnotenie a aktuálne priority vyplývajúce z Pracovného programu Európskej komisie. Rovnako ich čaká hodnotenie priorít zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2018 a ich zameranie na rok 2019. Plénum zamestná taktiež Správa o činnosti verejného ochrancu práv za obdobie roka 2018. Predmetom rokovania budú aj správy o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky za rok 2018 či o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2018.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali