Vladyka Babjak: Krajina opäť potrebuje počuť pevný hlas a pevný príklad vierozvestcov. Premiér Pellegrini: V kázni mi chýbala pochvala

Vladyka Babjak: Krajina opäť potrebuje počuť pevný hlas a pevný príklad vierozvestcov. Premiér Pellegrini: V kázni mi chýbala pochvala

Nitra 5. júla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: TASR- Oliver Ondráš)

 

Tisícky veriacich sa dnes v Nitre zišli na národnej Cyrilometodskej púti. Slávnostnú svätú omšu na poľnom oltári na Svätoplukovom námestí celebroval prešovský arcibiskup – metropolita Ján Babjak. Počas svojej kázne vyzdvihol význam pravdy, ktorej sa dožaduje spoločnosť

Na snímke prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak

„Iba pravda nás oslobodí. Spoločnosť túži po pravde. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď vrah je stále na slobode, už nechceme počúvať rozprávky a mýty, chceme počúvať pravdu. O to by nám malo stále ísť, iba o pravdu, potom by sa takéto neprávosti nestávali. Naša spoločnosť je citlivá na korupciu, klientelizmus, zneužívanie európskych fondov, podvody a mafiánske maniere. Slušní ľudia chcú, aby sa tieto veci riešili a vyriešili. Pravda nás vedie k dobru, pravdivosti, čestnosti, vidíme, ako sa celý národ domáha týchto hodnôt,“ povedal arcibiskup – metropolita Babjak.

Reklama

Na význam misie sv. Cyrila a Metoda si podľa jeho slov spomíname najmä preto, že cítime, že to u nás nejde dobrým smerom. „Niekto cudzí nás chce zviesť z pravej cesty. Naša krajina potrebuje znova počuť pevný hlas a mocný príklad vierozvestcov dneška, potrebuje zodpovedných vodcov v našej krajine, ktorým by bytostne išlo o náš ľud. Slovensko potrebuje duchovných i svetských vodcov, aby sme nemohli zapierať sami seba, aby nami nikto nemohol manipulovať, nanucovať nám neprijateľné zákony na úsvite tretieho tisícročia,“ povedal Babjak. „Nedovoľme, aby nám iní nanucovali, ako máme žiť, aké majú byť naše manželstvá, koľko môžeme mať detí, ako a čo sa majú naše deti učiť, komu a čomu majú naše deti veriť,“ vyzval občanov.

Vo svojej kázni arcibiskup pripomenul, že my, kresťania, sme zvykli robiť kompromisy so zlom aj tam, kde je pravda veľmi jasná, hoci sa ju snažia niektorí zahmliť.

Reklama

Vo svojej kázni poukázal na korupciu, klientelizmus, zneužívanie európskych fondov, podvody a mafiánske maniere. „Niekedy si želám, aby prišiel niekto, ako to dieťa z Andersenovej rozprávky o cisárovi a zakričal – veď je nahý! Nazvime veci pravým menom, nehrajme sa na moderných, kultúrnych a civilizovaných, a pritom upadáme do nekultúry, novodobého pohanstva, ktoré už raz bolo v našej krajine vykorenené cyrilometodskou misiou. Upadáme na morálne dno, ktoré ešte nikoho neurobilo šťastným. Potrebujeme počuť jasný hlas nielen zo strany duchovných, ale aj svetských predstaviteľov, ktorý nám ohlási pravdu,“ povedal Babjak.

Cyrilometodské púte sa v novodobej histórii Slovenska začali v Nitre v roku 1990. Konali sa na Kalvárii nad mestom, svätým omšiam predsedal kardinál Ján Chryzostom Korec. Od roku 2006 sa vďaka diecéznemu biskupovi Viliamovi Judákovi presunuli na Nitriansky hrad. Až v ostatných rokoch sa pre veľký počet prítomných veriacich miesto bohoslužby presunulo na Svätoplukovo námestie.

Domáci biskup si každý rok pozýva iného biskupa, aby predsedal svätej omši. Na tohtoročnej národnej Cyrilometodskej púti sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády SR Peter Pellegrini, prezidentský kandidát kresťanských a národných síl Štefan Harabin a ďalší členovia vlády, zástupcovia duchovného, verejného a spoločenského života.

 

Premiérovi chýbali v kázni arcibiskupa Babjaka pozitíva

Reklama

Premiér pripomenul, že nie všetko, čo zažívame a akú dobu žijeme, prišlo automaticky. „Sme vďační vierozvestcom, že prišli na územie Veľkej Moravy a že odvtedy už viac ako 1150 rokov máme liturgiu vo svojom zrozumiteľnom jazyku, čím sme predčili mnohé iné krajiny Európy,“ povedal.

Zároveň zdôraznil, že aj v takéto dni ako dnes, by sme si mali uvedomiť, že by sme mali žiť slušne, poctivo, dodržiavať zákony a pravidlá, byť k sebe vľúdni, priateľskí, pomáhať si, kde treba pomôcť, a najmä pozerať sa do budúcnosti s väčším optimizmom.

„Mám pocit, že častokrát lamentujeme, hovoríme negatívne a zabúdame pochváliť to, čo sa urobilo a zabúdame pochváliť náš slovenský národ, ktorý je pracovitý, skromný, úctivý, priateľský. Máme na čo byť hrdí,“ povedal premiér.

V kázni podľa Pellegriniho zazneli mnohé veci, chýbali mu však pozitíva. „V našich kázňach a prejavoch by aj po vyslovení názoru a kritiky, čo je samozrejme vždy správne a prospešné, mali zaznieť v ďalších častiach aj pozitívne veci, ktoré ten národ povzbudia a vlejú trošku optimizmu,“ skonštatoval.

„Hovorme si pravdu, taká, aká je, nemeňme ju, ani si nezakrývajme pred ňou oči, ale aj trošku nádeje a pozitívneho musí vždy zaznieť z pódií, či už je to kňaz, politik alebo bežný občan. Mne to trošku chýbalo, bol by som tým ľuďom možno naozaj povedal aj niečo krajšie, pekné, čo by pookrialo na duši, nielen tak nejako zhodnotiť tú situáciu. Ale mne neprináleží komentovať kázne, ja môžem komentovať mojich koaličných a opozičných kolegov,“ uzavrel Pellegrini.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

16:20

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska.

16:18

Aktivisti vtrhli do továrne Tesla neďaleko Berlína – jedinej v Európe.

Bild píše, že ide o ľavicových radikálov. Majú červenú vlajku a skandujú „Zničme kapitalizmus, vytvorme budúcnosť!“.

Polícia sa ich snaží zastaviť.

Od štvrtka sa pred továrňou zhromaždilo asi 1 200 aktivistov z celej Európy. Postavili stany, a vztíčili vlajky Palestíny a nemeckého teroristického hnutia RAF („Frakcia Červenej armády“).

Požadujú zastavenie rozširovania závodu.

aktivisti
Na snímke aktivisti
15:52

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali