Vládny politický tlak na políciu kvôli protestu pred palácom prezidentky pokračuje: Šeliga má otázky na Kovaříka a rozširuje hoax, že štrajkujúci blokovali sanitku

Vládny politický tlak na políciu kvôli protestu pred palácom prezidentky pokračuje: Šeliga má otázky na Kovaříka a rozširuje hoax, že štrajkujúci blokovali sanitku

Bratislava 2. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Bývalý podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorý ešte nedávno patril do hlavného organizačného tímu protestov Za slušné Slovensko, na sociálnej sieti kritizuje šéfa Policajného zboru Petra Kovaříka za podľa neho pomalý zásah polície proti demonštrantom vo štvrtok 29. júla

Juraj Šeliga, tresty, zákon, núdzový stav
Na snímke Juraj Šeliga

“Na čo si máme zvykať pán Kovařík?” Pýta sa rozčarovaný vládny politik Juraj Šeliga na Facebooku prezidenta polície. Uviedol, že policajný prezident Kovařík v súvislosti s 8-hodinovou blokádou jedného z hlavných dopravných uzlov Bratislavy vyhlásil, že občania si majú zvykať na to, že demonštranti ich majú právo obmedzovať na bežnom spôsobe živote.

Reklama

“Preto sa pána policajného prezidenta Kovaříka, ktorý zásah polície považuje za zvládnutý, pýtam, na čo si máme ako občania zvykať? Že je v poriadku, keď skupina ľudí zablokuje jeden z hlavných ťahov Bratislavy, aj keď ide o neohlásené zhromaždenia pričom len pár metrov od nich, je voľné námestie a polícia sa 8 hodín dohaduje, kto je alebo nie je turista?”

Šeliga sa okrem toho pýta, či je v poriadku, keď štrajkujúci bránia prejazdu sanitky a že či je v poriadku, keď sa vyhrážajú novinárom? Samotná polícia však ešte vo štvrtok uviedla, že demonštranti pustili všetky sanitky (viac v článku).

Reklama

A pýta sa ďalej: “Je v poriadku, že náhodným vodičom búchajú po kapotách, že matka s deťmi v aute uviazne v dave, ktorý jej trieska na auto a to len preto, že idú po verejnej ceste, ktorá mala byť prejazdná, pretože tam nebol ohlásený žiadny protest? Je v poriadku, že zablokujú autobus verejnej dopravy a cestujúci musia časť cesty prejsť peši? Je v poriadku, že občania, ktorí idú okolo s rúškom na tvári, musia na svoju adresu zniesť verbálne prejavy plné vyhrážok a vulgarizmov?”

Juraj Šeliga uviedol, že ak bol celý priebeh zhromaždenia v poriadku a v súlade s ústavným právom na zhromažďovanie, prečo potom polícia po ôsmich hodinách zasiahla? “Prečo nepočkala napr. 15 hodín alebo kým sa uráči “protestujúcim” odísť? Aký bol rozdiel v správaní “protestujúcich po 3 hodinách blokády mesta a po 8 hodinách blokády mesta?”

Právnik Šeliga vyhlásil, že ústavné právo zhromažďovať sa nie je bez limitov, samotná ústava jasne hovorí, že je potrebné dbať na zachovanie verejného poriadku, zdravia a mravnosti… “Odporúčam čl. 28 ústavy a rovnako zákon č. 84/1990 Zb. o zhromažďovacom práve…). Blokáda cestného uzla, snaha zamedziť prejazd sanitky, vulgarizmy a verbálne útoky, nerešpektovanie pokynov polície a mesta… to všetko sú zákonné dôvody na rozpustenie zhromaždenia, prípadne ak chcela byť polícia miernejšia, na usmernenie “protestujúcich” na voľné Hoďžovo námestie, kde mohli nerušene “protestovať” aj 24 hodín celých 7 dní v týždni.”

“Nepríde mi v poriadku, že občania musia 8 hodín trpieť blokádu mesta, že je sanitke bránené v prejazde, že vodiči sú terčmi atakov, že verbálne prejavy, ktoré sú spôsobilé na ‘výmenný lístok’ k špecialistovi dostali prednosť pred ochranou práv bežných občanov, ktorí nechceli nič iné, ako ísť z alebo do práce, prípadne prejsť centrom mesta. Nie na toto si nechcem zvykať!”

Informoval, že preto dnes listom požiadal predsedu branobezpečnostného výboru, aby na najbližší výbor predvolal policajného prezidenta Kovaříka za účelom vysvetlenia celého zásahu v Bratislave a jeho slov, že na takéto udalosti si máme zvykať. “Národná rada Slovenskej republiky v zmysle zákona o policajnom zbore kontroluje činnosť policajného zboru, preto očakávam, že pán policajný prezident poskytne zrozumiteľné a jasné vysvetlenie. Argument, že polícia nevedela, kto sú turisti a kto nie sme už počuli…”

Reklama

Na záver napísal, že chce jasne uviesť, že všetci občania, majú právo protestovať, ale aj pri protestoch platí zákon. Ak si niekto ohlási protest napríklad na podporu tvrdenia, že zem je plochá a dodrží zákon. “Prosím je to jeho právo a takýto protest budeme všetci rešpektovať, aj keď vieme, že zem plochá nie je. Rešpektovanie ústavného práva zhromažďovať sa nie je podmienené témou protestu, ale to, či bol alebo nebol dodržaný zákon a ochrana verejného poriadku. Na to, čo sa dialo v Bratislave minulý týždeň si občania rešpektujúci zákony určite nechcú zvykať!”

Krúpa v reakcii na to pre agentúru SITA ozrejmil, že v súvislosti s protestami v Bratislave a zásahom polície v najbližších dňoch očakáva prešetrenie situácie policajným prezidentom a zodpovedanie otázok súvisiacich s postupom bratislavskej krajskej polície. „Na základe výsledkov tohto prešetrenia budem uvažovať o prípadnom zvolaní brannobezpečnostného výboru, o čom budem včas informovať,” doplnil Krúpa v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslala jeho asistentka Kamila Koníková.

Pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovali vo štvrtok 29. júla stovky ľudí. Dôvodom mala byť novela zákona zvýhodňujúca očkovaných, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v pondelok 26. júla. Priebeh zhromaždenia bol z pohľadu bratislavskej polície pokojný, preto zasiahla až po niekoľkých hodinách a protest ukončila. Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) následne informoval, že štáb Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave celý priebeh štvrtkového štrajku proti očkovaniu monitoroval a zaznamenával, aby tí, ktorí sa „nevedeli zmestiť do kože”, mohli byť v najbližšej dobe riešení príslušnými orgánmi.

Hnutie Progresívne Slovensko zorganizovalo v piatok 30. júla zhromaždenie ne podporu očkovania, ktoré malo byť odpoveďou na antivaxerské protesty pred parlamentom a prezidentským palácom, na ktorých sa niektorí účastníci správali agresívne, prípadne šírili konšpirácie.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali