Vláde po boku Matoviča prvý raz šéfoval Eduard Heger. Nový premiér daroval ministrom kvety, o ktoré sa majú starať celé volebné obdobie. Kolíková poznamenala, že kvety sú “jednoročné”. Sulík oponuje

Vláde po boku Matoviča prvý raz šéfoval Eduard Heger. Nový premiér daroval ministrom kvety, o ktoré sa majú starať celé volebné obdobie. Kolíková poznamenala, že kvety sú “jednoročné”. Sulík oponuje

Bratislava 7. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Dnes prvýkrát zasadla vláda pod vedením nového premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Ministri k zasadaniu reagovali na sociálnych sieťach a následne pred novinármi po rokovaní

Na snímke atmosféra počas rokovania 1. schôdze vlády SR. Bratislava, 7. apríl 2021

Podľa vicepremiérky a šéfky ministerstva pre investície a regionálny rozvoj Veroniky Remišovej zo strany Za ľudí, “vláda pracuje naplno, konštruktívne a profesionálne”.

Reklama

Uviedla, že vládny kabinet pod vedením Hegera čaká množstvo práce a obnova Slovenska po kríze.

“Epidemiologická situácia sa pomaly zlepšuje, čoskoro budeme môcť uvoľňovať opatrenia, postupne otvárať ekonomiku a poslať deti späť do školských lavíc,” vyhlásila v stredu podpredsedníčka vlády Remišová.

Reklama

Doplnila, že vláda pokračuje v tom, čo občanom sľúbila. “Očistenie Slovenska od korupcie, efektívnejšie služby štátu občanom a obnova Slovenska”.

O tom, aké to bolo prvýkrát s novým premiérom na sociálnej sieti napísal aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

“Vládny kabinet sa dnes prvýkrát zišiel pod vedením nového premiéra. Som presvedčený, že na čele s Eduardom Hegerom budeme rovnako tak, ako to bolo v prípade Igora Matoviča brániť a presadzovať základné princípy hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti – bez ktorých, by sme sa veľmi ľahko dostali do nedávnej, no skostnatenej minulosti,” mieni Naď.

Podľa jeho názoru “Slovensko zažíva, aj keď v tieni pandémie, najväčšiu očistu od korupčníkov a tých, ktorí systém využívali pre svoj mocenský prospech”. “Prosím, vnímajme túto snahu a zmenu, po ktorej Slovensko tak dlho volalo. Deje sa! Práce je pred nami v mnohých oblastiach kopec. No chuť meniť veci k lepšiemu ešte väčšia. Držte nám palce,” vyzval v stredu verejnosť minister obrany.

 

Reklama
Jednoročné kvety či trváce?

Naď následne počas odchodu z rokovania novinárom povedal, že ministri dostali ako darček od nového premiéra Hegera “pekné kvietky”.

Heger údajne požiadal ministrov, aby sa o kvety starali počas celého volebného obdobia. Naď dodal, že ku tomu sa s poznámkou ozvala ministerka spravodlivosti Mária Kolíkova, keď poznamenala, že tie kvety sú “jednoročné”. V skutočnosti mali ministri dostať trvácnu rastlinu prvosienku bezbyľovú.

“Tie kvetinky si veľmi cením, bolo to veľmi milé,” pochvaľoval si Naď.

“Rokovanie bolo veľmi fajn, veľmi efektívne,” zhodnotil atmosféru Jaroslav Naď s tým, že vláda má teraz “nový zasadací poriadok”.

Naď vyhlásil, že do nového programového vyhlásenia vlády (PVV) by nemali pribudnúť nové úlohy pre rezort obrany, avizuje, že zmeny budú malé.

Reklama

“Veci, ktoré sme zrealizovali, vyškrtneme, a tie, ktoré chceme spresniť, spresníme, ale nechceme dopĺňať ďalšie veci, aj tak je to dosť rozsiahle, je tam veľmi veľa úloh,” povedal Naď. Dodal, že ministri majú na predloženie svojich návrhov týždeň.

 

Aj zasadací poriadok je po novom podľa výsledku volieb

Podľa názoru ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) prvé rokovanie vlády prebehlo „veľmi konštruktívne“.

Vyjadril sa i ku novému zasadaciemu poriadku v rokovacej miestnosti, keď vpredu sedia všetci ministri za hnutia OĽaNO. „Máme poposúvané jednotlivé miesta. Ja to vnímam, že je to odvodené od volebného výsledku. Podľa mňa netreba nejako riešiť, kto kde sedíme. Ozvať sa viem, či som vpredu alebo som vzadu,“ uviedol Gröhling.

V programovom vyhlásení vlády v oblasti školstva podľa Gröhlinga výrazné zmeny nebudú. “Myslím si, že PVV za školstvo je napísané veľmi dobre,” uviedol šéf rezortu školstva. Ako dodal, plánujú len presnejšie stanoviť niektoré veci.

 

Podľa Sulíka vláda i kvetina vydržia tri roky

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) dnes taktiež zaujal na vláde nové rokovacie miesto, ktoré je niekoľko metrov vzdialené od pozície ministra financií Igora Matoviča. Konflikty týchto dvoch vládnych politikov boli často jadrom sporom vo vnútri koalície.

Sulík v stredu po rokovaní vlády povedal, že si myslí, že „to bude dobre fungovať“. “Zmenil sa napríklad zasadací poriadok. Ja teraz sedím na tej strane, kde som sedel predtým, ale asi tri miesta ďalej, ale sedí sa mi rovnako dobre.“

„Kvetinku som si nechal hore. Tú si pôjdem ešte zobrať. Bolo to veľmi milé. Dostali sme všetci za úlohu teraz kvetinku tri roky pestovať – toľko, čo našu vládu.“ Na novinársku otázku, či kvet vydrží, Richard Sulík odpovedal: „Určite áno.“

Prezidentka SR Zuzana Čaputová menovala nový kabinet pod vedením Hegera po rekonštrukcii vlády 1. apríla. Vláda je podľa Ústavy SR povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu (NR) SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

Reklama

Návrhy jednotlivých členov vlády do programového vyhlásenia majú vychádzať z programu vlády vymenovanej 21. marca 2020. Z nich bude následne dopracovaný konečný návrh PVV.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali