Vláda hodnotí prvých šesť mesiacov: “Denne si všetci pálime prsty s mafiou a ich prisluhovačmi,” píše Matovič. “Bolo to také malé pekielko,” pridáva sa Naď

Vláda hodnotí prvých šesť mesiacov: “Denne si všetci pálime prsty s mafiou a ich prisluhovačmi,” píše Matovič. “Bolo to také malé pekielko,” pridáva sa Naď

Bratislava 21. septembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Vláda Igora Matoviča je v úrade už pol roka a práve pri tejto príležitosti svoje doterajší počínanie na sociálnej sieti bilancoval premiér Igor Matovič, ktorý hovorí najmä o boji s mafiou.

Igor Matovič, Milan Krajniak
Na snímke vľavo predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina)

“Takto presne pred šiestimi mesiacmi v sobotu poobede sme dostali z rúk pani prezidentky poverenie. Na druhý deň ráno som o ôsmej išiel do Správy štátnych hmotných rezerv, aby som s hrôzou zistil, že v nich Fico s Pellegrinim vedome kryli skorumpovaného zlodeja Kajetána Kičuru,” spomína na úvod premiér.

Reklama

Tá nedeľa bola podľa jeho slov symbolom nasledovných dní, týždňov a mesiacov. “Tak, ako som našiel prázdny sklad ŠHR a následne NAKA plný trezor zlatých tehiel doma u Kičuru… tak každý jeden minister nachádza svojich Kičurov deň za dňom vo svojich rezortoch.”

“Rozsah zločinov, ktoré spáchali Fico s Pellegrínim a ich mafiou, je obludný. Odhady hovoria o rozkradnutých 30 miliardách eur za 12 rokov ich vlád. Suma, ktorú, ak by sme rozdelili medzi deti, ktoré sa počas ich vlád narodili, mohlo mať každé zo 600 tisíc detí do vienka 50-tisíc. Alebo každý dôchodca na rok o 200 eur mesačne celých 12 rokov vyšší dôchodok.”

Reklama

O stranách súčasnej opozície ďalej predseda vlády Matovič uviedol, že údajne ich kupovanie voličov zabralo. “Dostali hlasy, rozkradli štát, narobili strašné dlhy. Misia splnená. My sme naopak dostali od vás mandát na vyčistenie chlieva. Potrestanie zločinov. Zásadné reformy a boj s korupciou.”

“A ako sľuby plníme? S čistým svedomím hovorím, že som ešte nevidel snaživejších ministrov ako v aktuálne vláde. Poznám ich program a makajú naplno. “Normálny” ministerský štandard je 65-75 hodín týždenne v plnom nasadení. Idú naplno napriek korone, napriek všetkým prekážkam zvnútra “systému”, kedy im pohrobkovia mafie na ministerstvách hádžu polená pod nohy, kde a kedy môžu.”

Igor Matovič priznal, že niektorým členom vlády to ide lepšie a iným zase o čosi horšie. “Áno, je to tak, hoci veľakrát cez médiá mafia hrá svoje hry a podsúva bludy na zmätenie publika. Bez ohľadu na nedokonalosti som hrdý na náš tím. A vám, ktorým z vládnej mafie bolo nevoľno – môžem povedať – nebojte, ste v dobrých rukách a táto vláda vás nesklame.”

Dodal, že vláda je odhodlaná rovnako ako na začiatku splniť sľuby. “Urobiť zo Slovenska krajinu, kde budú poctiví ľudia radi žiť … a viem, že to nebude ani náznakom ľahké a mafia bude ešte veľmi hrýzť.”

“Denne si všetci pálime prsty s mafiou a ich prisluhovačmi. Riskujeme veľmi veľa, ale odhodlanie splniť sľuby je ďaleko väčšie ako strach. Našim palivom je vaša dôvera,” píše Matovič svojim podporovateľom na sociálnej sieti.

Reklama

Okrem toho Igor Matovič v piatok na tlačovej konferencii, kde vysvetľoval manželkine zmenky v spoločnosti Arca Investments, uviedol, že tento “útok naňho” sa deje symbolicky práve preto, aby jeho vláda ukončila svoje pôsobenie presne po pol roku.

 

Naď: Deti vidím oveľa menej ako by som chcel

Minister obrany SR Jaroslav Naď skonštatoval, že viacerí skúsení politici mu hovorili, že prvý polrok pri zmene vlády je najťažší. “Nuž, úprimne, v kombinácii s koronou to bolo také malé pekielko…”

“Hocikedy aj 20 hodín v práci, párkrát som tam veru aj prespal, víkendy skoro vždy v práci, stovky stretnutí, rokovaní, desiatky výjazdov po Slovensku, viacero rokovaní v zahraničí, množstvo zdedených káuz v rezorte, veľké rozpočtové problémy po “manažéroch z SNS”, potrebné personálne výmeny, atď atď atď. Veď ešte bude čas na obsahové hodnotenie.”

Naď poďakovať rodine, že pri ňom stojí aj počas vysokého pracovného nasadenia. “Chcem v prvom rade poďakovať mojim detičkám , ktoré sú na mňa veľmi hrdé a ľúbia ma, aj keď ich vidím oveľa menej, ako by som sám chcel.”

Reklama

“Chcem poďakovať kolegom v rezorte, civilom či vojakom, ktorí aj v náročných podmienkach preukázali svoju oddanosť vlasti a makali na 150%. Nechcem sa dotknúť ostatných, ale troch z nich vymenujem osobitne: Marian Majer, Monika Masarikova a Martina Kovaľ Kakaščíková. Bez Vás troch by som to definitívne nedal. Ste viac ako moje pravé ruky, ste moji najbližší priatelia a som Vám za všetko neskutočne vďačný.”

OĽaNO a SaS po pol roku vlády tvrdia, že sa im darí posúvať Slovensko k lepšiemu

Počas prvého polroka vlády Igora Matoviča (OĽANO) sa podarilo presadiť viacero vecí, ktoré posúvajú Slovensko k lepšiemu. Tvrdia to vládne hnutie OĽANO a strana SaS. OĽANO deklarovalo, že v tomto trende bude pokračovať. SaS vyzdvihla a ocenila prácu svojich ministrov a štátnych tajomníkov.

Igor Matovič, Richard Sulík
Na snímke sprava minister hospodárstva SR Richard Sulík a predseda vlády SR Igor Matovič

SaS je podľa slov svojho hovorcu Ondreja Šprláka hrdá na svojich ministrov a štátnych tajomníkov. “Sú zárukou odbornosti a zdravého rozumu. Prvý polrok vo vláde Igora Matoviča sa v prvom rade niesol v duchu boja proti koronavírusu, avšak podarilo sa nám presadiť viacero vecí, napríklad takzvané kilečko – súbor viac ako sto opatrení, vďaka ktorým sa Slovensko po rokoch vlády Smeru mení na krajinu, kde sa oplatí pracovať, podnikať a žiť,” uviedol Šprlák v súvislosti s uplynutím prvého polroka od nástupu novej vlády.

Hovorkyňa OĽANO Dáša Macaríková poznamenala, že vláda plní základný bod svojho programu, a to je boj s korupciou a očista štátu. “Toto je poslanie, na ktoré nám dali mandát voliči a ktoré je pre túto vládu na prvom mieste,” uviedla a pripomenula viaceré kauzy predchádzajúcich vlád. Tie podľa jej slov zanechali štát a jeho financie v “zúfalom stave”.

OĽANO tvrdí, že vo svojich rezortoch robí zásadné zmeny. Poukázalo na zmeny v podmienkach voľby generálneho prokurátora, ambíciu zastaviť zadlžovanie nemocníc a zlepšiť starostlivosť o pacientov, ako aj na snahu o zabezpečenie bezzásahového územia v národných parkoch a podobne. “Občanom sme v programovom vyhlásení vlády sľúbili dobré a kvalitné spravovanie štátu. Prvé kroky už máme za sebou,” skonštatovalo OĽANO.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali