Vírus majú poraziť kontroly a pokuty. Podľa Fica vláda začala boj proti vlastnému národu
48. schôdza Národnej rady SR v Bratislave
icon

Vírus majú poraziť kontroly a pokuty. Podľa Fica vláda začala boj proti vlastnému národu

11. novembra 2021iconiconicon

Bratislava 11. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Vírus majú poraziť kontroly a pokuty. A ak nie, je humanitárna kríza na obzore?

Údajne do dvoch týždňov môže byť na Slovensku pre situáciu v nemocniciach humanitárna kríza, upozorňuje minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Premiér Eduard Heger ubezpečuje, že to zvládneme. A to napriek tomu, že covidautomat má informačný charakter, všetci „púšťajú do gatí“, lebo od pondelka sa zafarbí až 52 okresov načierno.

Tá kampaň nemá chybu. V utorok naháňa strach Grasalkovičov palác: „Situácia je mimoriadne vážna.“ V stredu sa činí palác, ktorý vybudoval v 17. storočí arcibiskup Juraj Lipaj, a dnes z neho vládne – kto vlastne Heger, alebo Naď, Kolíková, Lengvarský či Matovič? Vo štvrtok, a zdá sa, že aj v piatok všetkému prikývne Vodný vrch, na ktorom sídli parlament, ovládaný „výsledkami volieb“. A bude po paráde!

Reklama

Heger z OĽaNO po zasadnutí vlády bol smutný: „Niekoľko mesiacov som ľudí vyzýval na zodpovednosť. Ale, žiaľ, veľká časť na to nepristúpila, preto musíme pristúpiť k tvrdším opatreniam.“ A ďalej poznamenal, že vláda pristupuje k takým krokom, aby mohla ekonomika fungovať. „Nechceme, aby bola poškodzovaná ekonomika z hľadiska covidu,“ vyhlásil. Preto bude podľa jeho slov vláda triezvo pristupovať aj k opatreniam, ktoré budú môcť ekonomiku ďalej ťahať a budú ju otvárať pre očkovaných.

Heger: (zvuk) Lebo ľudia neplnia doterajšie nariadenia.

Reklama

Zdá sa teda, že tento štát momentálne riadi pred verejnosťou utajené konzílium odborníkov svojimi „odporúčaniami“. Podľa jedného z ministrov „na vláde boli dvaja zástupcovia konzília a mám pocit, že schválené návrhy brali pozitívne.“

Vláda poslúcha konzílium, svedčí o tom fakt, že zase odklepla všetko to, čo ďalej obmedzí slobodu a demokraciu.

Do práce už len s potvrdením o zaočkovaní, otestovaní alebo prekonaní covidového druhu chrípky.

Do reštaurácie test nebude stačiť.

Kto urazí zdravotníkov, nebodaj sfalšuje covidpas, alebo ohrozí zdravotnú starostlivosť, ten „zacvaká“. Dajme však slovo ministerke spravodlivosti Kolíkovej, odídenkyne od Zaľudí, ona to vie najlepšie.
Kolíková: (zvuk) o pokutách.

Reklama

Budú teda pokuty za priestupky do 1000 eur, v blokovom konaní do 500, i do 1500, v blokovom konaní do 700 eur.

A zvýšia sa aj právomocí policajtov, tí by mohli – teda už pod zákonným krytím – vyžadovať od ľudí potvrdenie o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste na ochorenie covid-19.

Teraz už to však nebude len na základe Mikasovej vyhlášky. Vláda schválila návrh zákona, ktorým sa zmenia a doplnia niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou tzv. pandémie ochorenia na covid-19. A zároveň navrhla, aby parlament – samozrejme, už je to pravidlo – prijal zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Po odsúhlasení zrýchleného režimu by mali poslanci pristúpiť k prvému čítaniu. Následne by mali zasadnúť výbory. V druhom čítaní by mali návrh prerokovať v piatok.

Náhlivosť, akoby sa blížil koniec sveta.

Dajme zase slovo ministerke Kolíkovej, tá vie, čo chýba a treba zamestnávateľom.

Reklama

Kolíková: (zvuk) o zamestnávateľoch.
Zamestnávateľ bude môcť zistiť situáciu na pracovisku, bude sa môcť spýtať svojich zamestnancov, či sú očkovaní, či prekonali ochorenie covid-19, alebo majú negatívny test. Právna úprava sa má týkať všetkých zamestnancov, ktorí sú v štátnom aj súkromnom sektore.

Kolíková ozrejmila, že zákon je napísaný tak, aby bol účinný dňom vyhlásenia, čo môže byť podľa nej teoreticky už v piatok 12. novembra. „Potenciálne od piatku, od soboty, zamestnávatelia budú mať právo zistiť, aký je stav na pracovisku, zorganizovať na základe toho prácu,“ evidentne sa potešila ministerka a dodala, že v pondelok 15. novembra následne môže zasadnúť vláda a na základe odporúčania ministra zdravotníctva prijme uznesenie a stanovia sa podmienky pre vstup na pracovisko. OTP podmienky pre vstup na pracovisko by podľa jej slov mali mať tie najhoršie okresy.

Teda zamestnávateľ bude mať povinnosť odoprieť vstup nezaočkovaného a netestovaného zamestnanca na pracovisko. Podľa návrhu zákona takýto zamestnanec zostane na neplatenom voľne. Minister Krajniak na otázku, čo so zamestnancami, ktorí odmietnu túto povinnosť povedal, že firma ho prepustiť nemôže, môže ho však v princípe poslať domov na základe prekážky v práci.
A ďalej, osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie.

Počas krízovej situácie by z dôvodu ochorenia covid-19 malo byť možné uzatvoriť prevádzku. Mala by tak urobiť osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor a o pomoc môže požiadať aj policajta. Okamžite uzatvoriť prevádzku, prípadne jej časť, z dôvodu porušenia nariadených opatrení bude možné až na 30 dní.

Za návrh zákona, ktorý pripravil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, tiež z OĽaNO, nehlasovali ministri z hnutia Sme rodina. Krajniak vysvetlil, že nesúhlasia so zrušením pandemickej práceneschopnosti. Podľa nových pravidiel by sa totiž mala pandemická práceneschopnosť od 1. decembra dostať na úroveň štandardnej PN. Doteraz boli podmienky pandemickej PN výhodnejšie.

Keďže všetko stojí peniaze, kto to zaplatí? Podľa Krajniaka, ministra práce, sociálnych vecí a rodiny dve možnosti: „Buď to bude preplácané, alebo tie testy budú k dispozícii. Ak sa však v niektorom okrese zavedie, že sa budú musieť zamestnanci pri vstupe na pracovisko preukazovať potvrdením o očkovaní, teste či prekonaní, test musí mať zamestnanec zabezpečený bezplatne.“ A dodal, že režim OTP, teda očkovaní, testovaní, po prekonaní covidu, bude zavádzať Úrad verejného zdravotníctva na základe uznesenia vlády.

Zamestnanec si môže testovanie zabezpečiť sám, alebo mu ho bezplatne zabezpečí zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, malo by sa to kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky dostáva služobné voľno bez nároku na plat.

Zamestnávatelia však odmietajú platiť za testy i samotné testovanie.

Možno zatiaľ – dokedy však? – jediná dobrá správa: Na rokovanie vlády nebol predložený návrh na vyhlásenie lokálneho núdzového stavu. Podľa Krajniaka „diskusia bola o tom, že možno sa budú musieť v nemocniciach prijať nejaké opatrenia, no zatiaľ sa ukazuje, že sa to dá riešiť iným spôsobom,“ povedal. Uvidíme akým.

A čo opozícia? Čo by robila ona, keby vládla? Opozičný poslanec, predseda Smeru Robert Fico označil návrh zákona, ktorým sa novelizuje desať zákonov za boj vlády s vlastným národom.
Fico (zvuk) o tom, že štát musí náklady testovania hradiť.

Reklama

Len teda zopakujme, že dialóg vlády a verejnosti o opatreniach nemôže byť o vyhrážaní drakonickými trestami, obmedzovaní ľudských práv a agresivite. Segregáciu na očkovaných a neočkovaných považuje Smer za protiústavnú. Návrh, aby napríklad reštaurácie v čiernych okresoch mohli navštevovať len zaočkovaní, je podľa Fica nielen protiústavný, ale aj nezmyselný, keďže aj zaočkovaní môžu prenášať ochorenie.

Otázky a diskusie sú neprípustné. Verejnoprávna RTVS odmieta iniciatívu „Hovorme spolu“ za účasti vládnych odborníkov, a tých, ktorí majú iný názor, teda odborníkov z rôznych názorových prúdov. O tom, že záujem verejnosti o takú diskusiu existuje, svedčí takmer milión zhliadnutí záznamu besedy, ktorá odznela koncom októbra na súkromnom nosiči.

Neostáva iné len – nedať sa zastrašiť. Dávať si pozor na hlavnoprúdové noviny, televízie a webové stránky, ktoré cenzurujú pravdu a namiesto nej šíria dezinformácie, klamstvá a propagandu o pandémii a nebezpečných vakcínach zabíjajúcich či zmrzačujúcich milióny ľudí na celom svete.

Dagmar Vanečková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali