Video: Bratislavčania môžu hlasovať za nový systém parkovania

Video: Bratislavčania môžu hlasovať za nový systém parkovania

Bratislava 5. marca (HSP/Foto:fb)

 

O novom systéme parkovania sa bude hlasovať 6. marca

Bratislavčania mestským poslancom odkážu, ako by mali hlasovať o novom systéme parkovania. Svojim hlasom môžu obyvatelia podporiť občiansku iniciatívu, ktorá poslancov vyzýva, aby parkovaciu politiku schválili. Svoj postoj môžu vyjadriť na facebookovej stránke “Schváľte Bratislave parkovaciu stratégiu!”

Reklama
Iniciátori projektu vyzývajú k hlasovaniu na sociálnej sieti

Na stôl zasadnutia mestského zastupiteľstva sa nová parkovacia politika vráti vo štvrtok 6. marca po tom, čo ju koncom januára poslanci stopli. Neschválili totiž dodatok štatútu o rozdelení kompetencií medzi mestom a jednotlivými mestskými časťami.

„Veríme, že na Facebooku zahlasuje čo najviac Bratislavčanov a poslancom mesta pošlú jasný signál o tom, ako si predstavujú budúcnosť bratislavskej parkovacej politiky. Výsledky hlasovania budeme prezentovať priamo na zasadnutí zastupiteľstva,“ informovala projektová manažérka Darina Dzurjaninová.

Reklama

„Projekt UNDP/GEF „Udržateľná doprava v Bratislave“ sa na príprave návrhu nového systému parkovania priamo podieľal. Vďaka podpore Globálneho environmentálneho fondu a Rozvojového programu OSN (GEF/UNDP) malo mesto k dispozícii zahraničných expertov, ktorí spracovali odporúčania pre mesto,“ doplnila Dzurjaninová.

 

Problémové najmä Nové Mesto, najsmutnejšia je Petržalka

Z neúspešného januárového hlasovania poslancov boli sklamaní starostovia všetkých mestských častí, ktorí zavedenie nových pravidiel pripravujú viac ako tri roky.

„Najväčšie mestské časti dlhodobo spolupracujú na príprave parkovacej politiky a vynaložili nesmierne úsilie, ako aj financie na dôslednú prípravu jej zavedenia. To, že mesto ani po troch rokoch nesplnomocnilo jednotlivé mestské časti na jej realizáciu, spôsobilo, že všetky tieto prípravy vyšli navnivoč,” vyjadril svoje rozčarovanie starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Reklama

Na bezplatnom verejnom priestore denne parkuje 58 % Bratislavčanov. Kapacity tomuto náporu nestačia. Problémy majú najmä obyvatelia Nového Mesta. Podľa prieskumu parkovania, ktorý sa uskutočnil v okolí Zimného štadióna v lete minulého roku, je využívanie všetkých dostupných parkovacích miest v sledovanej oblasti na hranici 120 %. To znamená, že autá v značnej miere využívajú parkovanie na chodníkoch, priechodoch pre chodcov či trávnikoch.

 

Bratislavčania s trvalým pobytom chcú mať výhody

Situáciu má vyriešiť zavedenie rezidenčného parkovania, ktoré je súčasťou navrhovanej politiky. Parkovacie miesta v jednotlivých mestských častiach by po novom využívali najmä domáci, t.j. obyvatelia danej mestskej časti. Túto výhodu získajú po zaplatení jednorazového ročného poplatku vo výške maximálne tridsať eur, za ktorý získajú parkovaciu kartu rezidenta. Cezpoľní a obyvatelia z iných mestských častí budú za parkovanie platiť podľa hodinovej sadzby, čo bude maximálne dve eurá za hodinu. Avšak obyvatelia s trvalým pobytom v Bratislave by mali v iných mestských častiach parkovať so zľavou.

Cieľom spoplatnenia parkovania na verejných plochách je postupné znižovanie počtu osobných automobilov denne sa pohybujúcich po meste, a tým lepšia dostupnosť a využitie existujúcich uličných parkovacích miest. Takto „odľahčené“ verejné priestory sa potom môžu využiť napr. na bicyklové pruhy a chodníky pre chodcov. K zníženiu intenzity automobilovej dopravy zároveň mesto plánuje posilniť využívanie MHD, hlavne električiek. Tieto aktivity prispejú aj k zlepšeniu ovzdušia v Bratislave a zníženiu množstva emisií CO2 a ostatných znečisťujúcich látok z dopravy, ktorá má hlavný vplyv na znečistenie ovzdušia v meste.

Reklama

Na základe výsledkov sociologického prieskumu, ktorý sa uskutočnil v rámci projektu UNDP/GEF „Udržateľná doprava v Bratislave“, viac ako tri štvrtiny ľudí (76 %) žijúcich v Bratislave a tých, čo do mesta prichádzajú študovať a pracovať, súhlasí so zavedením takéhoto rezidenčného parkovacieho systému. Ľudia chcú mať istotu, že v blízkosti svojho bydliska budú mať dostatok parkovacích miest za prijateľné ceny.

Rezidenčnému parkovaniu sú najviac naklonení obyvatelia bratislavských okresov I, III a V, ktoré zahŕňajú mestské časti, ktoré sa rozhodli projekt spustiť ako prvé – Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalku.

 

Podobné riešenia má aj Žilina

Skúsenosti s rezidenčným parkovaním majú aj v Žiline, kde funguje už niekoľko rokov. Rezidenčné parkovanie je rozdelené zatiaľ na tri pásma, cena rezidenčnej parkovacej karty na jeden rok začína sumou 50 eur. Mesto navrhuje rozšírenie tejto politiky aj na ďalšie mestské časti, prvou má byť sídlisko Solinky, kde je situácia s parkovaním podobná tej v Petržalke.

 

Funguje to aj za hranicami

Problémy s dominanciou individuálnej automobilovej dopravy a nedostatkom parkovacích miest riešia dlhodobo všetky svetové metropoly. V snahe znížiť počet áut, ktoré denne vstupujú priamo do centra, riešia veľkomestá parkovanie na verejných priestranstvách zavedením regulovaného parkovania.

Zmeny v cenách za parkovanie spojené s nižším počtom dostupných parkovacích miest viedli k zmene dopravného správania obyvateľov. Motoristi sú motivovaní odstaviť svoje auto iba na nevyhnutne potrebnú dobu, a tak sa na jednom parkovacom mieste v priebehu dňa vystrieda viacero áut. Dlhodobé státie na ulici sa tak presunulo do oblastí mimo hlavných dopravných tepien.

Reklama

Bratislave najbližšia metropola, Viedeň, úplne zrušila bezplatné parkovanie na verejných priestranstvách v roku 1993. Mesto dosiahlo vďaka regulácii dvojtretinový pokles prejazdených kilometrov na všetky vozidlá.

Využívanie áut kleslo aj v nemeckom Mníchove, ktoré zaviedlo rezidenčné parkovanie v roku 1998. Podiel individuálnej automobilovej dopravy sa medzi rokmi 2000 až 2008 znížil o 14 % (z 42 % na 36 %). V sledovanom období tiež klesol počet vlastníkov áut z radov obyvateľov centra mesta o 1 700. Mníchovčania viac jazdia na bicykli (nárast z 8 % na 14 %), častejšie chodia aj pešo (29 % v porovnaní s 18 % v roku 2000) alebo využívajú služby car sharingu (zdieľanie áut).

Menej áut v centre mesta teší aj Amsterdam, Kodaň, Štokholm či francúzsky Štrasburg. V Amsterdame sa po zavedení plateného verejného parkovania pohyb áut v centre znížil o 20 %, v Kodani klesla doprava medzi rokmi 2005 a 2011 o 6 %. Centrum Štokholmu je plné chodcov a cyklistov. Pešia doprava a cyklistika sa spolu podieľajú na 67 % z všetkých spôsob dopravy. Podobná situácia je v Štrasburgu, kde medzi rokmi 1993 a 2011 klesol počet motorových vozidiel vstupujúcich do centra o 28 %.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali