Veľvyslanec Izraela o "grilovačke", autách vyrobených na Slovensku a trende piva

Veľvyslanec Izraela o "grilovačke", autách vyrobených na Slovensku a trende piva

Tel Aviv/Bratislava 16. apríla (TASR) – Oslavy Dňa nezávislosti v Izraeli sú spojené so sviatočnou atmosférou, ohňostrojmi, pouličnými veselicami, ale na druhý deň 90 percent ľudí ide do prírody na piknik, prezradil izraelský veľvyslanec v SR Alexander Ben-Zvi. Dodal, že na Slovensku to voláme prosto "grilovačka".

Pri príležitosti štátneho sviatku a 65. výročia vzniku Izraela pripravilo izraelské veľvyslanectvo na dnešný večer recepciu, ktorá sa bude niesť aj v znamení jubilejného, 20. výročia nadviazania diplomatických vzťahov samostatnej Slovenskej republiky so židovským štátom.

"V slovensko-izraelských vzťahoch bolo počas týchto dvoch desaťročí niekoľko míľnikov. Uskutočnili sa návštevy politikov, uzavreli sa dohody, zlepšila ekonomická spolupráca, narástol cestovný ruch. Samozrejme, veľký význam malo otvorenie izraelského veľvyslanectva v Bratislave pred siedmimi rokmi, dovtedy bolo vo Viedni," povedal Ben-Zvi.

Pripomenul, že izraelská diplomacia pôsobila v regióne aj predtým a tohto roku oslávime 65 rokov diplomatických vzťahov židovského štátu s bývalým Československom, ktoré prejavilo veľkú podporu Izraelu v prvých dňoch jeho nezávislosti a počas vojny za nezávislosť (v prvej arabsko-izraelskej vojne v rokoch 1948-49; pozn. TASR).

Reklama

Podľa názoru izraelského diplomata sa v poslednom čase urobil značný pokrok pri návštevách na vysokej úrovni – konali sa recipročné návštevy prezidentov, premiér SR navštívil Izrael, šéf izraelskej diplomacie bol v SR dva razy za dva a pol roka, na Slovensko zavítal aj izraelský minister obrany.

"Myslím si, že sú to podstatné a veľmi dôležité veci, pretože pomáhajú ľuďom, aby sa navzájom lepšie spoznali a porozumeli si," skonštatoval Ben-Zvi.

Reklama

Veľvyslanec židovského štátu ocenil pokrok v cestovnom ruchu – vlani Izrael navštívilo 12.000 slovenských turistov a približne rovnaký počet Izraelčanov spoznával Slovensko. Avšak zdôraznil, že ekonomická spolupráca stále nie je optimálna a v tejto oblasti sú rezervy, hlavne čo sa týka vyspelých technológií. Nová zmluva o spolupráci vo výskume a vývoji je ale už pripravená, doťahujú sa detaily textu a mohla by byť podpísaná tento mesiac.

Zmluva vytvorí predpoklady pre spoločné projekty v oblasti výskumu a priemyselného vývoja. "Nejde o ‘výskum pre výskum’, ale o konkrétne veci, ktorých výsledkom bude produkt na predaj, ktorý sa môže uplatniť na trhu. Toto je hlavný cieľ našej spolupráce," vysvetlil Ben-Zvi a doplnil, že v Izraeli sa nakupuje veľa automobilov vyrobených na Slovensku – hlavným dovozovým artiklom zo SR sú práve autá, iných produktov sa dováža len málo.

Na otázku TASR, či cítiť istý rozdiel v nazeraní na blízkovýchodný konflikt medzi Slovenskom a EÚ, veľvyslanec odpovedal, že Slovensko má v tejto otázke "veľmi konzistentný postoj". Podľa jeho slov dala Bratislava jasne najavo a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák tiež povedal, že všetko sa musí vyriešiť priamymi rokovaniami a výsledkom má byť riešenie na báze dvoch štátov – Izraela a samostatného palestínskeho štátu. Niekedy toto stanovisko v EÚ "nezaznieva tak jasne ako na Slovensku", vysvetlil Ben-Zvi.

Ako ďalej uviedol izraelský diplomat, významným krokom vpred bola návšteva amerického prezidenta Baracka Obamu v Izraeli, ktorá veci akcelerovala. Americký minister zahraničných vecí John Kerry už navštívil židovský štát tri razy.

Základnou myšlienkou je, aby sa obnovili priame rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi, nie cez medzinárodné organizácie a ich zástupcov, podotkol Ben-Zvi. "Veď nakoniec sa musíme dohodnúť my (Izrael a Palestínčania), nebude to dohoda s niekým iným," objasnil veľvyslanec.

Reklama

Ben-Zvi skonštatoval, že informovanosť Slovákov o Izraeli sa zlepšila – spoločnosť je otvorenejšia a médiá prinášajú viac informácií, hoci "nie vždy korektne". Svoje robí aj zintenzívnenie cestového ruchu, ľudia si môžu urobiť obraz sami a nemusia sa spoliehať na novinárske správy.

K imidžu Izraela sa snaží prispieť rôznymi podujatiami a prácou s verejnosťou aj veľvyslanectvo, doplnil diplomat. Vysvetlil, že staré stereotypy a prejavy antisemitizmu sa objavujú aj na Slovensku, ale, našťastie, sú malé a bezvýznamné. Nie je to súčasť vládnej politiky, vzťahy SR a Izraela sú jedny z najlepších, aké židovský štát v Európe má, vyslovil svoj názor Ben-Zvi.

"Židovská kultúra na Slovensku ešte existuje, ale musíme vziať do úvahy, že židovská komunita je tu malá. Snažia sa robiť to najlepšie, čo sa dá a istým spôsobom im pomáhame – prinášame židovskú kultúru z Izraela. Nedá sa to ale porovnávať so židovským životom na Slovensku pred druhou svetovou vojnou, ide o úplne iný príbeh," zhodnotil Ben-Zvi.

V súvislosti so záchranou židovských pamiatok veľvyslanec povedal, že v SR sa nachádza množstvo synagóg, židovských cintorínov, ale nanešťastie je málo tých, ktorí sa o ne starajú.

Ako príklad uviedol veľmi pekný židovský cintorín v Banskej Štiavnici, kde však žije iba jeden jediný žid. Dobrovoľníci prichádzajú z vlastnej iniciatívy a cintorín čistia, no ide o stovky lokalít. Niektoré pamiatky sú už vo veľmi biednom stave. Medzi nimi aj synagóga v Lučenci – druhá najväčšia v strednej Európe.

Reklama

"Bola v rukách súkromníkov, nikto sa nestaral. Myslím si, že všetci by v tomto smere mohli urobiť oveľa viac," dodal diplomat.

Migrácia, ktorá je veľmi významným prvkom politiky Izraela, sa Slovákov až tak netýka, hoci z času na čas sa niekto chce presťahovať. Väčšinou viac ľudí do Izraela prichádza, než by odchádzalo.

Teraz je situácia zaujímavejšia kvôli ekonomickej kríze, ktorá Izrael – na rozdiel od európskych krajín – nepostihla. Mnohí židia sa preto rozhodli prisťahovať, ľudia hľadajú prácu, chcú lepšie žiť. Je to prirodzené, "žijeme v globálnom svete", poznamenal Ben-Zvi.

A ako to vyzerá na "židovskej grilovačke"? Keď Izraelčania oslavujú, na gril ide všetko, čo sa takto dá pripraviť, okrem bravčového mäsa. Hoci Slovák má na fašírku jasný názor, chutí aj hovädzia či jahňacia. Nesmú chýbať ryby a zelenina.

Izrael je dosť veľkým producentom vína, ktoré sa dá porovnávať so svetovými značkami. "Sme krajinou s množstvom slnka, čo je lepšie pre červené víno, hlavne pre ťažšie červené vína," neopomenul Ben-Zvi obľúbenú tému diplomatov. No dodal, že v posledných rokoch sa v Izraeli začalo vyrábať "dobré pivo" a rád si ho vychutná.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali