Svet 27. októbra 2017 (HSP/sputnik/Foto: TASR/AP- Chris Pedota/The Record via AP, File)
Americkí výskumníci dospeli k záveru, že nepatrné zmeny vo výžive môžu predĺžiť život v dlhodobej perspektíve. Napríklad nahradenie jedného pohára sladkého nápoja porciou orechov denne znižuje pravdepodobnosť predčasnej smrti
Článok bol uverejnený v časopise New England Journal of Medicine, v tlačovej správe na portáli MedicalXpress.
Odborníci rozobrali súvislosti medzi zmenami v jedálničku 74 dospelých osôb v priebehu 12 rokov (1986 až 1998) a nebezpečím smrti v nasledujúci 12 rokoch (1998 až 2010). Kvalita výživy sa hodnotila podľa pomeru zdravej potravy, ktorú človek spotrebuje (celistvé zrnká, zelenina, ovocie a ryba).
Ukázalo sa, že zvýšenie kvality potravy o 20 percent znižovalo riziko predčasnej smrti o 8 až 17 percent, a zníženie kvality naopak zvyšovalo jej pravdepodobnosť o 6 až 12 percent. Avšak dokonca aj ľudia, ktorí nemali zdravý spôsob života a začali pritom konzumovať viac zdravej potravy, žili v priemere viac ako tí, ktorí svoje zvyky vôbec nezmenili.