Výskum trval šestnásť rokov a zameral sa na takmer 28 000 mužov v priemernom veku päťdesiatjeden rokov. O danej štúdii informoval portál The Daily Mail.
Výskum preukázal, že u mužov, ktorí pili aspoň jeden malý pohár pomarančového džúsu, je o 47% menšia pravdepodobnosť, že sa im zhorší fungovanie pamäte. A to v porovnaní s tými, ktorí za mesiac nevypili ani jeden pohár džúsu. Navyše u mužov, ktorí jedli viac zeleniny, bola zaznamenaná o 34% menšia pravdepodobnosť, že sa im zníži funkcia pamäte.
Na začiatku štúdie vedci rozdelili mužov, ktorých priemerný vek predstavoval 51 rokov, celkom do piatich skupín. Delenie prebiehalo podľa toho, koľko ovocia a zeleniny muži konzumovali. Účastníci štúdie Harvardskej univerzity odpovedali na otázky týkajúce sa toho, čo jedli, a to každé štyri roky až do veku 73 rokov.
Vedúca výskumu a autorka danej štúdie, Changzheng Yuan, uviedla, že dlhodobá konzumácia zeleniny a ovocia a pitie pomarančového džúsu môže byť prospešné, aby sme si udržali v kondícii kognitívne funkcie. Najväčšiu úlohu však, pokiaľ ide o funkciu mozgu, nehrala v jedálničku konzumácia čerstvej zeleniny, ale pitie pomarančovej šťavy.
“Ochranná úloha pravidelnej konzumácie ovocných štiav bola spozorovaná predovšetkým medzi najstaršími mužmi,“ prezradila Yuan. Keďže ovocná šťava obsahuje kvôli koncentrovaným ovocným cukrom veľké množstvo kalórií, autorka štúdie navrhuje, že je vhodné konzumovať množstvo do 2 dcl denne.
“Ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny a živiny, vrátane antioxidantov, ktoré môžu pomôcť chrániť mozog,“ vyhlásila Hannah Gardener, výskumná pracovníčka na Miamskej univerzite. Gardener sa ale podľa portálu Daily Mail štúdie nezúčastnila.
Pracovníčka však na záver dodala: “Konzumácia ovocia a zeleniny síce môže byť súčasťou akéhosi systému k udržaniu si kognitívneho zdravia, ale mala by sa prepojiť aj s ďalšími krokmi, ktoré kognitívne zdravie tiež podporujú.“