Svet 10. novembra 2017 (HSP/sputnik/Foto: youtube)
Zníženie koncentrácie hormónu asprosínu, ktorý zodpovedá za úroveň glukózy v krvi, napomáha oslabeniu pocitu hladu a zníženie množstva spotrebovanej potravy. Štúdia bola zverejnená v časopise Nature Medicine
V priebehu klinických skúšok vedci z Baylorovho lekárskeho inštitútu v USA zistili, že niektorí pacienti s anomálne slabou chuťou k jedlu majú mutáciu v géne FBN1. Vyšlo najavo, že ľuďom z tejto skupiny chýba menší fragment bielkoviny, z ktorej sa v organizme zdravého človeka formuje asprosín.
Ďalší výskum hormónu ukázal, že táto zlúčenina pôsobí na neuróny v hypotalame. Podľa štúdie má asprosín rôzny účinok na dva typy nervových buniek. Neuróny AgRP, ktoré stimulujú chuť na jedlo, a neuróny POMC, ktoré ju potláčajú. V dôsledku toho posilňuje hormón pocit hladu a organizmus žiada viac potravy.
Vedci okrem toho zistili, že u ľudí s prebytočnou váhou je úroveň asprosínu v krvi vysoká. Výskumníci podotýkajú, že už vyvinuli liek, ktorý úplne neutralizuje pôsobenie hormónu. Uskutočnili tiež prvé klinické skúšky.