„Vážne znepokojenie“ až zdesenie vyvolal Kolíkovej absurdný a totalitný návrh. A tiež negatívnu reakciu Žilinku, ale aj Remišovej

„Vážne znepokojenie“ až zdesenie vyvolal Kolíkovej absurdný a totalitný návrh. A tiež negatívnu reakciu Žilinku, ale aj Remišovej

Bratislava 5. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v uplynulých dňoch predstavila hlavné body návrhu novely Trestného zákona, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predkladá jej rezort. Návrh novely prináša zmeny, ktoré sa týkajú drogovej trestnej činnosti, sexuálnej trestnej činnosti, ale aj šírenia tzv. dezinformácií

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

Remišovej návrh pripomína časy totality

Reklama

V súvislosti s tzv. dezinformáciami chce ministerstvo zaviesť nový trestný čin šírenia nepravdivej informácie. Skutková podstata, ktorú k nemu rezort nateraz definoval, vyzerá byť natoľko zneužiteľná, že to nenechalo chladným ani generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý sa jednoznačne vyjadril, že táto navrhovaná skutková podstata je „pre svoju absurdnosť, neurčitosť a prakticky nedokázateľnosť jej znakov odborne nenáležitá a súčasnému stav spoločnosti neadekvátna“.

Čo je mimoriadne zaujímavé, voči Kolíkovej novele sa pomerne rýchlo a jednoznačne vyhranila aj bývalá stranícka kolegyňa ministerky Kolíkovej, vicepremiérka Veronika Remišová. Hoci o miere jej náklonnosti k demokratickým právam a slobodám si netreba robiť zbytočné ilúzie, v tomto prípade nemala problém vyjadriť sa, že trestanie za názor, hoci by aj v danom momente bol nepravdivý, pripomína zákony komunistickej totality.

Reklama

V Kolíkovej návrhu sa operuje so značne problematickým slovným spojením „vážne znepokojenie“. Nuž, povedzme si pravdu, že súčasná doba je taká, aká je – značne napätá, bližšie dôvody a súvislosti tohto javu si tu asi nemusíme hlbšie vysvetľovať. Vyvolať v súčasnosti „vážne znepokojenie“ nejakým tvrdením, o ktorom sa môže časom ukázať, že sa nezakladá na pravde, naozaj nie je pre nikoho zásadný problém. Problém však nastáva, keď si uvedomíme, že za takto vyhodnotené tvrdenie (nejakou štátnou autoritou) by človek podľa Kolíkovej návrhu mohol priamo nastúpiť do väzenia. Mohlo by tu dôjsť k odsúdeniu na odňatie slobody až na päť rokov, v prípade núdzového stavu dokonca až na desať rokov!

 

Postihne nový paragraf aj zástancov vakcín?

Ešte raz sa pozrime na znenie skutkovej podstaty, ako ju navrhuje Kolíkovej ministerstvo a nájdeme tam aj ďalšiu neuveriteľnú formuláciu: a síce, že tu je reč aj o spôsobilosti nepravdivej informácie „ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu“. Tu už človek začína pomaly ľutovať aj Kolíkovej ideologických a politických súputníkov. Veď takáto skutková podstata by sa bez problémov dala „prišiť“ aj komukoľvek, kto zavádzajúcim a jednostranným spôsobom prezentoval výhody vakcín proti koronavírusu.

Už úplne absurdnou sa uvedená formulácia zdá, keď si uvedomíme, aké rôzne tvrdenia politici používajú trebárs vo volebnej kampani, čo je zakaždým psychicky mimoriadne vyčerpávajúce obdobie, v ktorom sa politici niekedy až veľmi silno vyhraňujú voči svojim oponentom, aj za použitia silných obviňujúcich tvrdení, ktoré nemusia byť úplne fakticky presné.

No a predsa – nie je práve obdobie volebnej kampane časom, kedy ide presne o to, „ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu“? Tak nabudúce si trebárs nejaký politik počas kampane neustráži nejaké svoje faktické tvrdenie a namiesto toho, aby bol tento jeho prešľap riešený štandardnými právnymi nástrojmi, bude mu zaň priamo hroziť basa na základe paragrafu, s ktorým práve prichádza ministerka Kolíková. Ani by som sa nečudoval, pokiaľ by sa počas najbližšej volebnej kampane takých prípadov objavilo aj viac.

Reklama

Návrh Márie Kolíkovej skutočne netreba príliš rozmieňať na drobné a príliš ho analyzovať, pretože už pri zbežnom pohľade človeka, ktorý má aspoň aké-také vzdelanie a historickú pamäť, napadne, že je to niečo úplne neprijateľné. Je veľmi dobré, že ministerku spravodlivosti v tomto smere veľmi rýchlo „uzemnil“ aj generálny prokurátor. Jej návrh nemá s demokratickým poňatím štátu nič spoločné a preto, pokiaľ sa chceme ešte aj naďalej nominálne počítať k demokratickým krajinám, malo by na jeho adresu zo všetkých strán politického spektra čím skôr zaznieť rázne „nie“.

Ladislav Kováčik

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali