Pápež František vyzval na mierové riešenie v Sýrii. Francúzsko chce ešte viac krvi, hlása tvrdú adekvátnu reakciu

Pápež František vyzval na mierové riešenie v Sýrii. Francúzsko chce ešte viac krvi, hlása tvrdú adekvátnu reakciu

Vatikán 25. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR) 

 

V tomto bratovražednom boji treba zbrane umlčať

Pápež František

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pápež František dnes opakovane dôrazne vyzval medzinárodné spoločenstvo na hľadanie mierového riešenia občianskej vojny v Sýrii.

Reklama

Svet musí viac vnímať tragickú situáciu v tejto krajine a cestou dialógu urobiť maximum v záujme ukončenia tejto vojny, prinášajúcej ničenie a smrť, povedal pápež podľa agentúry DPA po modlitbe Anjel Pána na vatikánskom Námestí sv. Petra.

Rodák z Argentíny – zrejme narážajúc na nedávne správy o možnom útoku s použitím plynu – poukázal “na strašné obrazy” eskalujúceho násilia a podčiarkol, že v tomto bratovražednom boji treba zbrane umlčať.

Reklama

 

Spojenci Francúzsko, Veľká Británia, Izrael a USA hľadajú obhájiteľné dôvody pre zásah v Sýrii

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes obvinil režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada z chemického útoku pri Damasku a vyhlásil, že Francúzsko tento útok nenechá nepotrestaný.

Hollande vyhlásil, že údajne existuje celý rad dôkazov o spáchaní útoku chemickými zbraňami a všetko nasvedčuje tomu, že je zaň zodpovedný sýrsky režim, informovala kancelária francúzskeho prezidenta, ktorý dnes situáciu v Sýrii telefonicky konzultoval s britským premiérom Davidom Cameronom i predsedom austrálskej vlády Kevinom Ruddom.

Francúzsky prezident Francois Hollande

Francúzsky prezident sa dnes s premiérom Cameronom dohodol, že sa čoskoro zídu, aby rokovali o adekvátnej reakcii na tento “neprijateľný čin”.

Reklama

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes počas návštevy v Jeruzaleme vyzval medzinárodné spoločenstvo na tvrdú reakciu na incident. Varoval, že ak by svet v tejto veci zlyhal, vyvolalo by to pochybnosti ľudí o tom, “kto môže byť dôveryhodný”.

Minister obrany USA Chuck Hagel dnes v malajzijskom Kuala Lumpure zopakoval, že vláda prezidenta Baracka Obamu stále zvažuje, či v Sýrii použiť vojenskú silu ako odpoveď na údajný nedávny útok chemickými zbraňami. Minister dodal, že USA spolu so spojencami naďalej overujú pravdivosť správ o chemickom útoku.

Sýrski aktivisti obviňujú jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi, že v stredu pred svitaním vykonali v Džúbare i na iných predmestiach Damasku útok jedovatým nervovým plynom, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Údaje o počte mŕtvych sa pohybujú od 136 až do 1300. Sýrska vláda tieto obvinenia odmieta.

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v sobotu oznámila, že počas prvých troch hodín po predpokladanom útoku chemickými zbraňami na predmestí Damasku v stredu sa u 3600 Sýrčanov objavili neurotoxické symptómy a 355 z nich zomrelo. Vyplýva to z údajov troch nemocníc v oblasti Damasku, ktorým Lekári bez hraníc poskytujú svoju podporu.

zf

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali