Václav Klaus u Nigela Faragea: “Zdieľame s vami rovnakú kritiku EÚ, jej nedemokratickosti, necitlivosti a arogancie. Po referende o Brexite veľa Čechov otváralo šampanské”

Václav Klaus u Nigela Faragea: “Zdieľame s vami rovnakú kritiku EÚ, jej nedemokratickosti, necitlivosti a arogancie. Po referende o Brexite veľa Čechov otváralo šampanské”

Praha/Londýn  23. mája 2019 (HSP/Foto:Screenshot video)

 

Nigel Farage, líder britskej euroskeptickej strany Brexit Party, si na utorkový predvolebný míting v londýnskom centre Olympia pripravil prekvapenie: nečakane na ňom vystúpil bývalý český prezident Václav Klaus

Na snímke Václav Klaus

„Možno o tom neviete, ale v Českej republike má Británia veľa priateľov, a mnohých aj vďaka Brexitu, a to je veľmi dôležité. Musím vám povedať, že keď sme počuli výsledky referenda o Brexite, mnoho Čechov otváralo šampanské. Bol to veľký večer aj pre nás. Vnímali sme to nie iba ako vaše víťazstvo, ale ako víťazstvo všetkých európskych demokratov. Bolo to dôležité posolstvo a veľká vďaka vám za to!“, povedal za nadšeného potlesku zhromaždenia Klaus, ktorý priznal, že napriek jeho bohatým skúsenostiam s vystupovaním na rôznych akciách, na takú búrlivú a nadšenú atmosféru, akú zažil tentoraz, nie je zvyknutý.

Reklama

„My Česi sme v mnohých ohľadoch rovnako kritickí ako vy ku krokom EÚ, k jej nedemokratickosti, necitlivosti a arogancii, k jej samotnej nedemokratickej podstate. Podobne ako vy tu v Londýne, aj my chceme sami rozhodovať o sebe, o našej krajine  v Prahe a nie v Bruseli. Takéto jednoduché to je a všetky iné interpretácie sú zámerne zavádzajúce.

Vaše rozhodnutie o Brexite bolo historickou udalosťou. Zmenilo to Európu, bola to tvrdá rana pýche ,európskych mandarínov‘, pýche celej euroúnijnej nomenklatúry. Avšak mnohí ľudia nesprávne predpokladali, že referendom bol už Brexit dosiahnutý, a v tom sa mýlili. Politické elity EÚ nechceli akceptovať rozhodnutie o Brexite a nechceli hľadať pozitívnu cestu ako to zrealizovať. Chceli potrestať, očierniť, ponížiť Veľkú Britániu tak veľmi, ako to len najviac bude možné. Chceli tiež demonštrovať nám všetkým vo zvyšku Európy, vo všetkých členských štátoch, že neexistuje možnosť priateľského odchodu z EÚ, a že zvlášť malé krajiny nemajú šancu opustiť EÚ – toto nám chceli zdôrazniť predovšetkým.

Reklama

Takéto správanie EÚ si žiada rázny, jasný a rozhodný britský postoj, ktorý však, na našu veľkú ľútosť, a myslím že aj vašu veľkú ľútosť, neprišiel: vaša krajina bola a zostáva rozdelená a nerozhodná, vaši politici neboli schopní reagovať – zrejme neočakávali takú nemilosrdné a bezohľadné jednanie zo strany EÚ.

Neočakávať to bola však veľká chyba. Ako to vidíme z odstupu z Prahy, hlavné britské politické strany totálne zlyhali, zradili a opustili britských občanov, svojich voličov. Avšak malo to aj jeden pozitívny vedľajší efekt: tým, že sa tak zachovali, zrejme neúmyselne vytvorili stranu Brexit Party. V tomto zmysle vám veľmi pomohli.

Viem, že ste neplánovali sa zúčastniť týchto eurovolieb, ale bohužiaľ, že to musím tak povedať, musíte sa ich zúčastniť. Bez vás, bez môjho dobrého priateľa Nigela Faragea, bez celej Brexit Party by britská nerozhodnosť mohla pokračovať. Vy musíte vyhrať tieto voľby a získať silný mandát, aby ste mohli ovplyvniť politický postoj vašej krajiny.

Posledná poznámka: relatívne nedávno, pred 27 rokmi som zažil jeden špeciálny ,exit‘. Možno si niektorí spomínate, pred 27 rokmi sa Československo rozdelilo na dve časti, dnešnú Českú republiku a Slovenskú republiku – bol to slovenský exit z Československej federácie. Ja som bol hlavný organizátor tohto rozchodu a vždy som navrhoval, že môžem prísť do Londýna a pomôcť vám s Brexitom, ale nepožiadali ste ma,“ povedal Klaus s úsmevom. Pokračoval však vážne: „Pochopili sme jednu dôležitú vec. Obidve strany, Česi aj Slováci, sme vtedy chceli nájsť riešenie. A to znamená, že to bola úplne iná situácia, než je tá, v ktorej ste vy dnes, pretože teraz je to iba Veľká Británia, ktorá chce hľadať riešenie, kým nomenklatúra v EÚ nechce. Toto je podstatný rozdiel.

Drahí brexitoví priatelia, v nadchádzajúcich voľbách môžete dať celému zvyšku Európy dobrý príklad. Mnohí Európania to potrebujú a mnohí na to čakajú: nesklamte ich!“ ukončil Václav Klaus svoje vystúpenie za búrlivého potlesku prítomných.

Reklama

 

Ivan Lehotský

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali