Václav Klaus: Sebadeštrukcia západu alebo v rúškach nie je náš krik dobre počuť

Václav Klaus: Sebadeštrukcia západu alebo v rúškach nie je náš krik dobre počuť

Bratislava 5. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR – Pavel Neubauer)

 

Dňa 3. 9. 2020 v Hoteli Kladno exprezident Václav Klaus predstavil na stretnutí trikolóra knihu niekoľkých autorov nazvanú Sebadeštrukcia ZÁPADU. Klaus je hlavným autorom, svoje kapitoly v knihe predstavujú ďalej Jiří Weigl, Ladislav Jakl, Aleš Valenta, Ivo Strejček, Michal Semín, Petr Hájek, Tomáš Břicháček a Milan Knížák. Dielo vydal Inštitút Václava Klausa

bývalý český prezident Václav Klaus
Na snímke bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus

“Východ neútočí na Západ – Západ sa ničí sám, pácha sebadeštrukciu.” (Václav Klaus)

Reklama

 

Súčasným médiám chýba konceptuálne či koncepčné vnímanie. Venujú sa selektívne vybraným problémom

Reklama

Václav Klaus poprednú súčasnú situáciu hodnotí tak, že ju nazýva revolúciou “zhora”. Ide teda o koncept farebnej revolúcie, nám dobre známy z iných štátov. Klaus hovorí “Východ neútočí na Západ, Západ sa ničí sám – pácha sebadeštrukciu …”

To, čo teraz možno pozorovať, je podľa Klausových slov “pokus o rozbitie doterajšej spoločnosti”. Bývalý prezident hovorí o tom, že možno vnímať “obrysy totalitnej riadenej spoločnosti”. Pandémiu, ktorej istou fázou teraz naša spoločnosť prechádza, Václav Klaus chápe ako “zámerne šírený strach, ktorý má umlčať opozíciu”. Poslucháči si vypočuli tiež úvahy, že skutočným zlom je opatrenie, tzv. homme office (počas pandémie, pozn.).

Klaus kritizoval aj absenciu koncepčného vnímania. Nepáči sa mu, že si médiá selektívne vyberú problém, ktorý nechajú narásť do absurdných rozmerov. Ako príklad exprezident uviedol poľutovaniahodné zneužitie policajnej sily proti Afroameričanom v USA.

Počas predstavovania knihy Sebadeštrukcia ZÁPADU Klaus upozornil, že hoci je kniha zložená z deviatich kapitol od rôznych autorov, jej celkový názorový význam je značne homogénny. Je škoda, že našej spoločnosti chýba akýsi spoločný menovateľ. Klaus hovoril v tom zmysle, že chýba vystihujúce slovo, čo demonštroval na pojme ako “havlista”: Je to vraj slovo s príznakom, ale systémovo vlastne neobsahuje to podstatné…

Reklama

 

 

“V USA som zažil študentské ozbrojené nepokoje a aj to, čo sa označuje ako, dlhý pochod inštitúciami’ …” Václav Klaus načrtol, že na americkú krízu zamiesili už veľmi dávno … Podľa Klausa niekdajší študentskí aktivisti v USA hovorili podobne ako československí ideológovia …

Stretnutie so sympatizantmi moderoval počas večera Petr Štěpánek, ktorý následne Sputniku poskytol rozhovor.

Štěpánek položil Klausovi otázku k roku 1968. Podľa neho rok 1968 vnímame inak ako na Západe. Václav Klaus zodpovedal v duchu, že uznáva vplyv západnej popkultúry, avšak hneď dodal, že je to práve táto kultúra, ktorá sa môže prejaviť rovnako deštruktívne ako niekdajší ruský revolučný rok 1917.

Reklama

Za základný kameň dnešných problémov však vidí francúzsku revolúciu. Zaznela zaujímavá úvaha o tom, že Marx nechcel meniť podstatu človeka. Je tým iste myslené, že západná kultúra sa zvrhla natoľko, že deštruuje základný rodový koncept a všetko maximálne relativizuje. Zároveň dochádza k deštrukcii tradície. Klaus uviedol ako príklad zónu v centre Washingtonu, ktorú vyhlásili ako územie – Black Lives Matters…

Bývalý prezident potom uvažoval podobne, ako to reportér Sputnika počul naživo od veľvyslanca SR v USA Kmoníčka – “USA už nie sú tou krajinou, ktorou bývali …” Potiaľ nemožno staviť na to, že nás môžu USA významnejšie inšpirovať. Klaus spomínal, ako v USA študoval a ako predbehol dobu, keď sa tam predstavoval ako Európan, pretože vtedy (ani dnes) dosť tamojších ľudí netušili, kde je vôbec Československo (teraz ČR a SR). Klaus túto časť Exposie uzavrel tým, že kedysi nedocenil vplyv názorov z kníh Antonia Gramsciho.

“Necítim sa byť Európanom, ale volať po vystúpení z EÚ je detinské … A to hovorím ako človek, ktorý EÚ kritizuje ako zlo.” (Václav Klaus)

Václav Klaus sa tak trochu opatrne pýtal, kto z prítomných (metaforicky povedané) ho podržal v čase, keď bojoval s Lisabonskou zmluvou, keď šplhal na horu Blaník, čo bolo v čase nášho vstupu do EÚ.

Klaus sa obzrel späť a pripomenul, že Covid-19 EÚ rozhodil, že bola pasívna. Zároveň zbilancoval aj to, že po summite EÚ sa teraz stávame čistými platcami, zatiaľ čo tak veľké štáty ako Taliansko a Španielsko – príjemcami. Ak snáď niekto čaká spásu z Európy, potom by sme si mali uvedomiť, postuluje Klaus, že sme boli v Európe dávno pred prijatím do EÚ.

Klaus tiež skritizoval všetkých tých, čo po revolúcii stáli s natiahnutou rukou. Poukázal na to, že prosiť o peniaze prišli ľudia ako Hřebejk, Chytilová … zatiaľ čo všetci tí “robotníci” sa takto nezachovali – robotníci boli jednoducho zvyknutí pracovať …

“Neviem vyrieknuť, že som pro-európsky …” (Václav Klaus)

Klaus veľmi trefne odhaľuje jadro problému. Tvrdí, že základom je to, kto s čím sa vlastne identifikuje. O sebe hovorí, že je Čech – “nepíšem si s Fínkou”.

Dodáva, že cíti málo spoločného s Nórom či Cyperčanom. Od exprezidenta zaznieva aj to, že fenomén slovanstva sa nepresadzuje. Takže zostáva uchovávať si nádej a nestrácať základnú identifikáciu so sebou samým …

8. 9. 2020 prebehne krst knihy Sebadeštrukcia Západu v Luxore. Ak si knihu zadovážite, zoznámite sa s témami ako Mráz prichádza z druhej strany, Čierny scenár prichádza z Ameriky či Zle pochopená humanita.

Reklama

Sputnik ČR sa exprezidenta opýtal, ako sa pozerá na to, že sa teraz v ČR presadzuje tendencia hádzať do jedného vreca nacizmus a komunizmus. Klaus odvetil, že obe patria do sféry -izmov, problém viac nekomentoval. Možno svoje zohráva fakt, že je pred voľbami a dobrý politik váži slová.

Sputnik sa ho tie opýtal aj na jeho prejav na Hrade k výročiu roku 1968 (v roku 2008). Zaujímalo ich, ako na tento prejav reagovali ľudia z jeho kruhov. Odpoveďou bolo, že rok 2008 je vzdialený a pán prezident si dnes večer na tento prejav nespomenul… Kniha Sebadeštrukcie ZÁPADU stojí za prečítanie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali