V zdravotníctve má byť historicky najviac peňazí. Ministerka je spokojná s transparentnosťou

V zdravotníctve má byť historicky najviac peňazí. Ministerka je spokojná s transparentnosťou

Bratislava 7. októbra 2018 (TASR/HSP/Foto: TASR- Pavel Neubauer)

 

V zdravotníctve má byť na budúci rok historicky najviac peňazí. Celkové príjmy sa predpokladajú vo výške 5,04 miliardy eur s medziročným rastom 243,8 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR

Na snímke ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská

“Slovensko sa bude môcť tešiť ohľadom rozpočtu zdravotníctva na budúci rok, pretože bude mať najlepší rozpočet v histórii Slovenska. Ide o významný nárast celkových výdavkov, pokračujeme s dôrazom na opatrenia, ktoré majú smerovať k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti, ale samozrejme, chceme pokračovať v zefektívnení celkového systému,” povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Reklama

Zdroje v zdravotníctve medziročne narastú o 5,1 percenta oproti schválenému rozpočtu na rok 2018. “Najväčší podiel predstavujú príjmy od ekonomicky aktívnych osôb, ako dôsledok pozitívneho vývoja rastu ekonomiky a trhu práce,” ozrejmilo ministerstvo financií.

Ako už avizoval Kažimír, návrh rozpočtu prináša aj nový spôsob platby za poistencov štátu, ako sú deti či dôchodcovia. “Súčasný model financovania prostredníctvom odvodov za pracujúcich poistencov a platbou za poistencov štátu je vzhľadom na vývoj ekonomiky volatilný a nezohľadňuje objektívne potreby zdravotníctva,” vysvetlilo ministerstvo.

Reklama

Po novom štát určil pevnú sumu, koľko na budúci rok za štátnych poistencov zaplatí, má ísť o 960 miliónov eur. Napriek tomu, že celkové zdroje v sektore medziročne rastú, štát na budúci rok zaplatí za svojich poistencov menej.

Z rozpočtu vyplýva, že najväčšie zvýšenie výdavkov na zdravotníctvo predstavujú mzdové výdavky na personál. Celkový rast miezd personálu v zdravotníctve si má na budúci rok vyžiadať navyše 197 miliónov eur.

Rozpočet počíta aj s kapitálovými výdavkami vo výške 100 miliónov eur. Peniaze majú smerovať na obnovu nemocníc. “Pôjde o historicky najvyšší objem možných investícií, ktoré sa premietnu do sektora. Predmetné výdavky sa investujú do obnovy zdravotníctva, hlavne na rekonštrukciu nemocníc, urgentných príjmov, na nákup modernej prístrojovej techniky a ďalšieho vybavenia nemocníc,” konštatuje sa v návrhu.

 

Zdravotníctvo je transparentnejšie, zhodli sa ministerka Kalavská a Jana Cigániková

Reklama

Transparentnosť financovania zdravotníckeho odvetvia sa za posledné obdobie zvýšila. Zhodli sa na tom ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a poslankyňa Národnej rady SR Jana Cigániková (SaS) v diskusnej relácii TA3 V politike. Opozičná poslankyňa šéfku rezortu zdravotníctva pochválila, že si “ministerstvo robí svoju prácu”.

Ministerka Kalavská uviedla, že si uvedomuje “veľký problém” s nedostatkom zdravotníckeho personálu, najmä zdravotných sestier. Preto pripomenula, že v budúcom roku si Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyrokovalo s Ministerstvom financií SR “doposiaľ najvyšší rozpočet”. Ten chce MZ investovať nielen do zlepšenia materiálno-technického vybavenia nemocníc, ale aj do platov zamestnancov.

“Avizovali sme zvýšenie platov všetkým nelekárskym zdravotníckym pracovníkom. Toto zvýšenie by sa malo pohybovať v minimálnej sume od 70 až 90 eur,” uviedla Kalavská. Vysvetlila, že zvýšenie miezd pre sestry sa bude od 1. januára budúceho roku pohybovať medzi 100 až 130 eurami. “Na niektorých pozíciách pôjde aj o zvýšenie 300 eur,” dodala.

Ministerka taktiež pripomenula, že cieľom je motivovať zdravotníckych pracovníkov aj lepším vybavením. Vysvetlila, že z praxe sama vie, že pomôcť môže aj dodanie nových modernejších postelí pre pacientov do nemocníc. “Dodať by sme chceli 9000 nových postelí. Financie sa nám podarilo ušetriť pri verejnom obstarávaní,” uviedla. Jej cieľom je aj to, aby všetky onkologické centrá mali lineárne urýchľovače, CT prístroje či magnetickú rezonanciu. Pripomenula, že ministerstvo avizovalo aj skríningové programy či financovanie pohotovostných služieb. “Snahou MZ je poskytnúť nemocniciam komplexné vybavenie,” pripomenula Kalavská.

Cigániková na margo zvyšovania platov uviedla, že sa jej tento model nepáči, pretože môže na niektorých pracovníkov “pôsobiť nedostatočne motivujúco”. “Prečo by sa mal niekto snažiť viac, keď vie, že bude mať rovnako ako ten, kto sa možno snaží menej,” uviedla. “Ak tu chceme sestry mať a chceme, aby boli dobre zaplatené, nemyslím si, že platový automat je správny,” povedala poslankyňa v diskusnej relácii. Taktiež si myslí, že zamestnávatelia by sa mali “o sestry biť”. Cigániková mieni, že problém nedostatku sestier je v tom, že nie všetky nemocnice dodržiavajú platné pravidlá – napríklad personálne normatívy.

Reklama

Ministerke tiež vyčíta, že hoci sa nárast ekonomiky pohybuje vo výške sedem percent, zdravotníctvo dostane o jedno percento menej. Taktiež sa jej nepáči, že ministerstvo “podporuje iba vybrané nemocnice”. Podľa členky zdravotníckeho výboru by bolo oveľa správnejšie, keby nemocnice dostávali financie od poisťovní podľa odrobených výkonov.

“Dookola vybavujete tie najzadlženejšie nemocnice a udržiavate ich v tom stave,” uviedla Cigániková. Nemocnice by si podľa nej samy mali financie rozdeliť podľa toho, kde je to potrebné, či už na platy sestier alebo na prístrojové vybavenie. Ministerka na margo Cigánikovej slov uviedla, že práve preto je zavedený DRG systém, ktorý sa snaží tieto nedostatky vyriešiť.

Ministerka a opozičná poslankyňa sa taktiež dotkli témy odstúpenia generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslava Kočana. Zhodli sa, že urobil pre štátnu poisťovňu “kus dobrej práce”. Kalavská o dôvode jeho odchodu hovoriť nechcela. Podľa jej slov s Ľubicou Hlinkovou, ktorá je aktuálne poverená vedením VšZP, mala už predchádzajúcu pracovnú skúsenosť a považuje ju za “odborníčku, osobu bez káuz a ľudsky tiež vyhovujúcu”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali