V tomto roku sa ministerka Žitňanská zameria na aj fungujúcu justíciu

V tomto roku sa ministerka Žitňanská zameria na aj fungujúcu justíciu

Bratislava 26. januára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Fungujúca justícia, pomoc ľuďom v problémoch, zvyšovanie dôveryhodnosti štátu a ochrana liberálnej demokracie a ľudských práv. Na tieto oblasti sa ministerstvo spravodlivosti zameria v roku 2018. Svoju agendu v piatok novinárom predstavila ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská

Šéfka rezortu chce pohnúť dôveryhodnosťou a efektívnosťou súdnictva. V priebehu roka príde s návrhom reformy súdov, ktorá bude vychádzať zo zistení Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ). Jej experti pracujú na audite ministerstva, vybraných organizácií aj výkonu súdnej moci, prvú správu z tohto auditu predstaví Žitňanská čoskoro.

Reklama

Opatrenia majú smerovať k spravodlivému a efektívnemu rozdeľovaniu zdrojov pre justíciu, k nastaveniu pravidiel špecializácie súdov a sudcov, k nastaveniu mapy súdov i k nastaveniu časových rámcov pre rozhodovanie súdov. Ministerka však chce priebežne zabezpečiť aj automatizovaný a spoľahlivý zber dát zo súdov.

V kombinácii s tým sa bude ministerstvo snažiť „dotiahnuť“ projekty elektronizácie justície zrealizované minulým vedením. Žitňanská chce podstatným spôsobom zvýšiť užívateľský komfort a priblížiť sa tomu, aby elektronizácia nebola brzdou efektívnej práce ale pomocou. Pripravuje aj nový zákon o justičnej službe, ktorý má komplexne riešiť problematiku postavenia justičných zamestnancov vrátane ich kariérneho rastu a odmeňovania.

Reklama

Ministerka chce zlepšiť fungovanie obchodného registra. Zmenou zákona chce odstrániť administratívne prekážky mediačných a probačných úradníkov komplikujúcich ukladanie alternatívnych trestov a s pomocou iných opatrení chce zvýšiť využívanie Elektronického systému monitoringu osôb. Už v blízkom čase by mala vláda schváliť výstavbu novej väznice v Rimavskej Sobote, projekt reaguje na kritickú naplnenosť väzníc.

V legislatívnej činnosti sa bude rezort snažiť o nové opatrenia, ale aj pokračovať v implementácii nedávno prijatých predpisov. Chce pritom odstraňovať napätie v spoločnosti, ktoré smeruje k podpore radikálnych riešení, a to pomocou ľuďom v krízových situáciách. Tu Žitňanskej rezort zaradil otázku riešenia starých exekúcií, presadenie novej legislatívy v oblasti drog, reformu opatrovníckeho práva, implementáciu nového zákona o obetiach trestných činov, ktorý je v praxi od začiatku roka 2018 a úpravu spôsobov výkonu exekúcie a reakcia na požiadavky z praxe po minuloročnej veľkej novele Exekučného poriadku.

Ministerka opäť predloží zákon o zaisťovaní a správe zaisteného majetku, prerokovanie ktorého vláda zastavila v novembri minulého roka. Bude pokračovať aj v príprave veľkej novely Infozákona, kde by sa chcela v prvom štvrťroku vysporiadať s pripomienkami k návrhu. Ministerstvo dostalo od vlády úlohu do konca marca 2018 predložiť návrh pravidiel, ktorými by sa upravili pre štátne orgány zásady využívania právnych služieb advokátov vrátane ich výberu a odmeňovania. Rezort má tiež v pláne novelu zákona o registri partnerov verejného sektora, ktorá by riešila jeho aplikačné problémy.

Žitňanskej rezort sa bude aj v tomto roku zameriavať na extrémizmus a bude sledovať a vyhodnocovať opatrenia presadené vlani. V pôsobnosti ministerstva je aj agenda ochrany ľudských práv. Ministerka je odhodlaná aj naďalej vstupovať do návrhov, ktoré môžu mať vplyv na štandard dodržiavania ľudských práv. Podľa jej slov sa neprestane usilovať o zlepšenie v tých oblastiach, kde je štandard pre niektoré skupiny ľudí už teraz nízky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali