V piatok sa začne dvadsiaty siedmy Art Film Fest

V piatok sa začne dvadsiaty siedmy Art Film Fest

Bratislava 13. júna 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR – František Iván)

 

V piatok sa v Košiciach začne 27. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Podujatie otvorí anglicko-americký film Stan a Ollie (2018) Jona S. Bairda

Ilustračné foto: na snímke logo Art Film Festu

„Úvodný film je vždy taká ošemetná záležitosť, lebo ním nejakým spôsobom divákov naladíte alebo ich tak nejako popudíte. Iné festivaly si s tým hlavu nerobia, uvádzajú rôzne filmy, ktoré vyjdú, ktoré nevyjdú… My sa vždy potešíme, keď sa nám podarí nájsť dobrú, inteligentnú komédiu, ktorá má presah. Tento rok mám osobne pocit, že sa mi to podarilo,“ povedal pre agentúru SITA umelecký riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Reklama

Stan a Ollie je hraný film o Stanovi Laurelovi a Oliverovi Hardym zachytávajúci záverečnú životnú epochu dvoch geniálnych komikov. V snímke sa v hlavných úlohách predstavia Steve Coogan a John C. Reilly.

Art Film Fest ponúkne do soboty 22. júna spolu 152 filmov, z toho 110 celovečerných. Rozdelené budú do štrnástich programových sekcií. Výber z novej európskej kinematografie a snímky z ďalších častí sveta prinesú sekcie Okolo sveta a Európske zákutia, filmy strednej a východnej Európy, ktoré si podľa organizátorov festivalu zaslúžia divácku pozornosť, premietnu v sekcii Susedia online.

Reklama

Snímky z tohtoročných festivalov Berlinale a Cannes predstaví sekcia Be2Can Starter, nezávislé americké filmy sekcia American Indies, snímky o umení vo výbere amerických kritikov sekcia Variety Select: Art Films a tituly z ázijskej produkcie sekcia Prísľuby z východu. Mimoriadne silná bude tento rok na festivale sekcia Slovenská sezóna. Tá spolu prinesie až 16 filmov, z toho deväť v premiére. Priestor na festivale dostane aj režisér Marko Škop.

Známy tvorca uvedie v samostatnej sekcii výber filmov, ktoré výrazne ovplyvnili jeho život a tvorbu. Program napokon doplnia aj tradičné sekcie Nočná prehliadka, Láska & anarchia či Filmy pre deti. V hlavnej Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa predstaví 12 snímok, v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov zas o prvenstvo zabojuje 37 titulov.

Naprieč všetkými sekciami festival tentoraz prinesie i niekoľko snímok, pre ktoré je príznačná fúzia viacerých žánrov. Diváci a diváčky Art Film Festu budú môcť vidieť napríklad snímku Nikdy nezostarnú (2018) Petra Jacksona, muzikálový film Obdobie diabla (2018) režiséra Lava Diaza či iránsky antiutopistický detektívny horor Invázia (2017) režiséra Shahrama Mokriho. V sekcii Nočná prehliadka si zas budú môcť vychutnať westernový horor Vietor (2018) Emmy Tammi a jednu z festivalových nocí osvieži aj novozélandský film Mega Time Squad (2018) režiséra Tima van Dammena.

Špeciálnu radosť má Nágel podľa vlastných slov z kórejského filmu Parazit (2019) režiséra Bonga Joon-Hoa, ktorý získal len pred tromi týždňami Zlatú palmu v Cannes. „To je mimoriadna vec. Bolo šťastie, že sa ten film podarilo českému distribútorovi kúpiť, keďže ocenenie získal len nedávno,“ zdôraznil. Milan Lasica sa zas teší na slovenské snímky. „Rád by som videl niekoľko nových slovenských filmov, lebo slovenská kinematografia sa obrodzuje. To nás veľmi teší a sme veľmi radi, že aj my na Art Filme to môžeme zaznamenať. Bolo by dobré, keby takto vyvstal z popola aj divácky záujem o slovenské filmy,“ vyjadril sa herec a humorista.

Festival bude i tentoraz hostiť niekoľko významných osobností slovenského, ale aj európskeho filmu, pričom niektorých z nich aj ocení. Hercovu misiu si odnesú Roman Luknár a Jiří Lábus, cena Zlatá kamera poputuje do rúk maďarskému filmárovi Kornélovi Mundruczóvi a Cenu prezidenta festivalu odovzdá Milan Lasica do rúk Štefanovi Kvietikovi.

Reklama

Okrem bohatej filmovej nádielky si organizátori festivalu pripravili pre návštevníkov a návštevníčky aj pestrý sprievodný program vrátane koncertov či výstav. Počas festivalu vystúpi speváčka, herečka a spisovateľka Dorota Nvotová, ktorá predvedie skladby z albumu More (2018), skupina Chiki liki tu-a a DJ Mizzi – herec Marián Mitaš – ktorý si vezme pod patronát piatkovú párty. Maliar Laco Teren vo Východoslovenskej galérii predstaví prierez svojej tvorby v rámci výstavy Putujúce duše.

V Galérii Alfa zase výstava 1989 – Zamatová nežná, na ktorej sa podieľa aj České centrum, predstaví návštevníkom a návštevníčkam fotografie slovenských a českých fotografov zachytávajúce najzaujímavejšie momenty obdobia Nežnej revolúcie. Módna prehliadka na košickej Hlavnej ulici s názvom Spirit Hlavná: Fashion Meets Art Film Fest ponúkne zas jedinečné spojenie domácej módy, živej hudby a niekoľkých známych tvárí. Organizátori nezabudli ani na najmenších divákov a diváčky, pre ktorých si okrem projekcií pripravili aj TV RIK uvádza: Zábavná show Sníčka Huga. Tento program deti zavedie na zábavnú cestu plnú piesní a tanca, ktorá ich naučí slušnému správaniu, priblíži im časti ľudského tela a mnoho iného.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali