V kauze pouličnej bitky košický súd odsúdil trojicu bratov Paškovcov, synovcov bývalého predsedu NR SR Pavla Paška. Tresty dostali smiešne

V kauze pouličnej bitky košický súd odsúdil trojicu bratov Paškovcov, synovcov bývalého predsedu NR SR Pavla Paška. Tresty dostali smiešne

Košice 22. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov, vrátane dvoch žien, došlo 22. novembra 2015

V kauze pouličnej bitky v centre Košíc spred dvoch rokov Okresný súd Košice I. v stredu uznal za vinných trojicu bratov Branislava, Maroša a Martina P. z trestného činu výtržníctva a prvých dvoch aj za ublíženie na zdraví. Branislavovi a Marošovi P. uložil podmienečné šesťmesačné tresty a Martinovi P. peňažný trest vo výške 500 eur, zároveň im určil povinnosť uhradiť škodu poškodeným. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní aj prokurátor sa odvolali na krajský súd.

Reklama
Na snímke zľava Maroš P., Martin P. a Branislav P.

Obžalovaní sú synovci bývalého predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, jeden z nich – Maroš P. bol v čase skutku príslušníkom Policajného zboru. Pred vynesením rozsudku všetci traja uviedli, že sa cítia byť nevinní.

K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov, vrátane dvoch žien, došlo 22. novembra 2015 okolo 3.30 h pred miestnou pizzeriou. Bitke malo podľa obžaloby predchádzať slovné obťažovanie mladej ženy zo strany bratov. Podľa videozáznamu priateľ ženy najprv od nej odsotil jedného z mužov, po čom sa stal zo strany všetkých bratov objektom bitky. Údery a kopanec do oblasti chrbta a hlavy dostala aj mladá žena, ktorá sa im v tom snažila zabrániť. Konflikt ukončil rýchly zásah policajnej hliadky, ktorá bola nablízku.

Reklama

Najvážnejšie zranenia podľa znalcov utrpela poškodená Zuzana K., a to otras mozgu a podvrtnutie krčnej chrbtice s následnou posttraumatickou stresovou poruchou.

Samosudca pri verdikte vychádzal zo svedeckých výpovedí, znaleckých posudkov a obrazového záznamu. Pri rozhodnutí neuznal argumenty obhajoby, že pri konaní bratov išlo len o nutnú obranu. Tá podľa neho bola len pri úvodnej fáze incidentu, a to v čase útoku priateľa ženy na Branislava P., ktorý spadol na zem. Nutná obrana však prestala, keď bratia ležiaceho mladíka premohli.

Súd však zároveň neuznal, že následkom skutku v prípade poškodenej Zuzany K. išlo o ťažkú ujmu na zdraví, čo by znamenalo prísnejšiu právnu kvalifikáciu trestného činu. Aj preto prokurátor podal odvolanie, pričom zároveň označil vynesené tresty za neprimerane nízke.

Obžalovaní sa po verdikte pre novinárov odmietli vyjadriť. Právny zástupca poškodených Daniel Lipšic v reakcii označil za kľúčové, že podľa rozhodnutia obžalovaní trestný čin spáchali. “To, že nevypovedali na súde, čo je ich procesné právo, to, že neuznali svoju vinu, že neprejavili žiadnu ľútosť, svedčí o tom, že mali možno doposiaľ predstavu, možno zvlášť v Košiciach, že oni a ich rodina stoja nad zákonom. Dnešné rozhodnutie je malým krôčikom k tomu, aby takýto ľudia takýto pocit stratili,” povedal Lipšic.

Poškodená Zuzana K. vyjadrila sklamanie, že prípad bude po odvolaní ďalej na súde pokračovať. Chrbtica ju podľa jej slov stále bolí, za nepríjemné považuje, že obžalovaných musí po incidente naďalej stretávať na súdoch. Odmietla tiež obvinenia obhajoby z klamstva. “Dnes to boli už dva roky, myslela som si, že bude koniec, ale takto to naťahujú,” povedala. Výšku trestu nechcela komentovať.

Reklama

V danej kauze po medializácii incidentu musel Martin P. odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice. Branislav P. prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej univerzitnej nemocnici. Tretieho z bratov Maroša P. prepustili z radov polície pre porušenie služobnej prísahy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali