Amsterdam 11. júla 2016 (HSP/guardian/Foto:TASR – Milan Kapusta)
Skupina holandských podnikateľov využila mokré počasie svojej krajiny ako obchodnú príležitosť na výrobu piva z dažďovej vody
Zmena klímy spôsobuje zvýšený úhrn zrážok okrem Veľkej Británie aj v Holandsku, čo však nemusí byť práve na zlú vec. Tento fakt si pivovar De Prael v Amsterdame vzal za svoj a vyšiel s nápadom vyrábať pivo z dažďovej vody.
V piatok večer usporiadal voľnú degustáciu svetlého horkého 5,7 % Hemelswater (v preklade “nebeská voda”) vyrobeného z chmeľu a zo sladového jačmeňa a pšenice. Výnimočné však bolo tým, že voda pochádzala z ultra-filtrovaného dažďa. “Je celkom horké, ovocné a jemné,” opisuje jeho vlastnosti spoluzakladateľ Joris Hoebe.
On a jeho spoločníci vychádzajú v podstate z inšpirácie vládneho projektu pod názvom “Amsterdam Rainproof” prijímajúceho opatrenia, ako by sa hlavné mesto s množstvom kanálov (tzv. “Benátky severu”) vedelo vysporiadať s prebytkovou dažďovou vodou a ochrániť sa tak pred záplavami.
“Mali sme mizerné daždivé leto,” vraví 37-ročný Joris Hoebe. “Ako hobby som tiež varil pivo, čo si vyžaduje veľa vody. Premýšľal som spojiť tieto dve veci dohromady: hojnosť dažďovej vody a jej potreba k výrobe piva.” A vznikol z toho výborný nápad. Spoločne so skupinou štyroch študentov a jedného výskumníka spustil MediaLAB Amsterdam v areáli Univerzity aplikovaných vied, kde postavil dve veľké nádrže. Počas dvoch májových víkendov so silným dažďom sa nazberalo cez 1000 litrov vody pre partnerský pivovar De Prael.
Pomocou špeciálneho antibakteriálneho filtračného systému sa získala voda pre pivo nazvané Hemelswater. Aktuálne sa predáva ako fľaškové za 2 eurá a očakáva sa aj jeho čapovanie v rôznych amsterdamských reštauráciách a baroch za cca 4 eurá. “Chceme zachytávať vodu do nádrží, ktoré keď budú plné, zozbierame ju elektrickým pohonom a sfiltrujeme. Uvažujeme o výrobe piva, sorbetu, polievky aj limonády.”
Joris Hoebe dokonca zistil, že už v stredoveku sa zo striech kostolov a katedrál zhromažďovala do nádrží dažďová voda, ktorú používali na výrobu piva. O tej súčasnej garantuje, že bude čistá a bez závad. Nový nápad sa pivovaru De Prael ihneď zapáčil, ako vraví jeho marketingový manažér Thomas Gesink. Ten pomýšľa už aj na kaviarne, ktoré by používali dažďovú vodu.
Okrem toho sa rozbehlo aj polievanie záhrad takouto vodou, či budovanie zelených striech za účelom priniesť viac zelene do hlavného mesta. Nový ostrov v umelom súostroví IJburg má teraz kúpalisko Mirandabad napájané dažďom.