V Egypte našli pod pieskom doposiaľ najstarší kresťanský kláštor v krajine

V Egypte našli pod pieskom doposiaľ najstarší kresťanský kláštor v krajine

Egypt 8. mája 2021 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS-SpC-Vatican)

 

V Egypte archeológovia objavili zatiaľ najstarší známy kresťanský kláštor v tejto krajine, spadajúci do štvrtého storočia. Doteraz najstaršie odkryté kláštory v Egypte boli z piateho storočia. Objav francúzsko-nórskej archeologickej misie v oáze Bahariya (v zóne Tal Ganoub Qasr-al Agouz) bol zverejnený v marci

Kláštor v Egypte
Kláštor v Egypte zo 4. storočia

Výskum, ktorý sa začal v roku 2009 a musel byť dočasne prerušený v roku 2013, čelil viacerým prekážkam – byrokracii, terorizmu i pandémii, vysvetlil pre Vatikánsky rozhlas vedúci archeologickej výpravy Victor Ghica. Na margo nového objavu uviedol:

Reklama

Ide o kláštorný komplex, ktorý nie je cenobitský, ale idiorytmický. Čiže nemáme pred sebou jedinú komunitu, ako sme zvyknutí v monastickej tradícii. Je tu šesť oddelených pustovní, ktoré fungovali spoločne, avšak nezávislým spôsobom. Každá tvorila maličký kláštor, no mnísi z rozličných komunít sa medzi sebou stretávali. V jednej z týchto pustovní sme našli 19 izieb.“

Čadičové stavby sa našli vo výnimočne zachovanom stave – boli buď vytesané do skaly alebo postavené z hlinených tehál. Na stenách sú nápisy v gréčtine a maľby spojené s koptskou kultúrou.

Reklama

Tieto izby sú zachované až po strechu, čo je neuveriteľné, ak pomyslíme na to, že spadajú do obdobia až spred 15 storočí ba možno i viac“, hovorí archeológ Ghica. Stavby sú vo výbornom stave vďaka piesku, ktorým boli zasypané a absencii vlhkosti v tejto púštnej oblasti. Nájdené texty i keramika budú ešte podrobené skúmaniu.

Interiér stavieb ponúka obraz života mníchov v poslednej fáze obývania kláštora v šiestom storočí. „Našli sme kuchynské riady odložené na svojom mieste“, uvádza vedúci archeologickej misie.

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:01

Nemecké úrady v utorok zatkli dvoch Afgancov s väzbami na teroristickú organizáciu Islamský štát pre podozrenie z plánovania útoku na švédsky parlament.

14:59

Estónske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhostilo ruského diplomata a obvinilo ruské veľvyslanectvo v Tallinne zo zasahovania do vnútorných záležitostí tejto pobaltskej krajiny.

14:41

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti pre trh práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40.000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:41

Nová smernica EÚ o energetickej hospodárnosti budov neobsahuje zákaz využívania plynových kondenzačných kotlov na vykurovanie v existujúcich budovách. Členské štáty majú podľa smernice za úlohu pripraviť si plány dekarbonizácie vykurovania budov do roku 2040 a vyvinúť úsilie postupne vyraďovať fosílne palivá. Obyvatelia vykurujúci zemným plynom môžu ostať pokojní, pretože nová smernica EÚ pre nich podmienky vykurovania nemení, uviedol v utorok Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ).

14:40

Odporúčania pre ekonomické smerovanie krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sú v súlade s nastavením slovenskej vlády. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) po stretnutí s generálnym tajomníkom OECD Mathiasom Cormannom. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Kancelárie podpredsedu vlády SR Loretta Pinke.

14:39

Európska centrálna banka (ECB) bude v júni v pozícii, že bude môcť diskutovať o znížení úrokových sadzieb. Povedal to v utorok viceprezident banky Luis de Guindos. Pripojil sa tak k dlhému zoznamu predstaviteľov banky, ktorí označili jej zasadnutie 6. júna za možný začiatok uvoľňovania menovej politiky.

14:38

V pondelok zverejnené výsledky aktualizovaného hodnotenia integrovanej klasifikácie fáz potravinovej bezpečnosti (IPC) naznačujú najhorší možný vývoj pre Pásmo Gazy. Uviedla to v utorok Európska komisia (EK) s odkazom na spoločné vyhlásenie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella a eurokomisára pre krízový manažment Janeza Lenarčiča.

14:37

Vážne obmedzenia dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy spolu s vojenskou ofenzívou Izrela sa môžu považovať za vojnový zločin a posudzovať by to mali medzinárodné súdy. Uviedol to v utorok Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

14:36

Ruské jednotky v utorok údajne obsadili dedinu Orlivka, asi štyri kilometre od Avdijivky na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

14:36

Úrady v ruskej Belgorodskej oblasti plánujú evakuovať približne 9000 detí pre pretrvávajúce ukrajinské útoky. Potvrdil to v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

14:31

Hongkonský parlament v utorok jednohlasne prijal nový zákon o národnej bezpečnosti. Nový zákon udeľuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií: zrada, vzbura, odcudzenie štátnych tajomstiev a špionáž, sabotáž s ohrozením národnej bezpečnosti a vonkajšie zasahovanie. Za krádež štátnych tajomstiev hrozí až 20 rokov vo väzení a za trestné činy spojené s velezradou a vzburou doživotie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali