V Bratislave dnes pristál posledný zo štvorice vládnych leteckých špeciálov

V Bratislave dnes pristál posledný zo štvorice vládnych leteckých špeciálov

Bratislava 2. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko/MV)

 

Najnovší Airbus A319 dostal identický náter s podobizňou Milana Rastislava Štefánika

Vládna letka ministerstva vnútra je kompletná. Na letisku M. R. Štefánika v Bratislave dnes popoludní pristálo lietadlo Airbus A319, ktoré doplnilo štvoricu leteckých dopravných špeciálov. Definitívne ju tvoria dva stroje Airbus A319 a dve menšie lietadlá typu Fokker 100.

Reklama
Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák po prílete Airbusu A319 na letisku M. R. Štefánika v Bratislave

Najnovší Airbus A319 dnes absolvoval let z Ostravy, kde stroj dostal identický náter s podobizňou Milana Rastislava Štefánika, ako zvyšné tri špeciály. „Vstupuje dnešným dňom do služieb Slovenskej republiky ako náhrada posledného z lietadiel TU-154, ktorý má pred sebou ešte niekoľko letov do konca septembra,“ uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý sa zúčastnil dnešného letu.

V rámci letu lietadlo absolvovalo aj kontrolu Leteckého úradu SR. Po pristaní prešlo i takzvaným vodným mostom, ktorý pripravili letiskoví hasiči, čím privítali nový prírastok na letisku. Lietadlo pri pristaní sprevádzaj aj jeden z vrtuľníkov ministerskej letky.

Reklama

Druhý zo slovenských airbusov v minulosti používal bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac. Slovenská republika ho kúpila za 34,9 milióna eur od švajčiarskej spoločnosti Comlux, v cene je zahrnutý aj servis, výcvik pilotov a servisné stredisko pre opravy, ktoré bude môcť využívať aj tretia strana.

Na snímke prílet Airbusu A319 na letisko M. R. Štefánika v Bratislave

Oproti prvému airbusu je posledný zo štvorice špeciálov starší, má však väčšiu prepravnú kapacitu do 100 pasažierov. Airbus, ktorý Slovensko kúpilo vlani, odíde v krátkom čase na niekoľkomesačnú plánovanú generálnu opravu do USA, ktorá bola súčasťou kúpnej ceny, vysvetlil Kaliňák. Novší airbus už generálnu opravu a obnovu vnútorného vybavenia absolvoval.

„V prípade potreby má variabilnejší interiér, ktorý spočíva v tom, že ho môžeme celý obsadiť štandardnými sedadlami a má aj väčšiu kapacitu pre prevoz zranených osôb. Je tu k dispozícii šesť lôžok pre pacientov so strednými a ťažkými zraneniami použiteľnými ako lietajúca nemocnica,“ vyzdvihol minister s tým, že bude vhodnejší pre evakuačné účely.

Na snímke interiér Airbusu A319 po prílete na letisko M. R. Štefánika v Bratislave

Celkovú obnovu leteckých špeciálov Kaliňák označil za efektívnu, aj vďaka tomu, že Slovensko nakúpilo staršie stroje. „Len pre porovnanie, Nemecko prednedávnom kupovalo o niečo väčší Airbus A320 s rovnakými motormi a systémom za 89 miliónov eur ako 15-ročný, my sme za tú istú sumu vymenili všetky štyri,“ ozrejmil.

Fakt, že ide o identické dvojice strojov airbus a fokker sa podľa ministra prejaví aj ich v jednoduchšom a lacnejšom servise. Nové stroje spotrebujú tiež menej paliva a vďaka nižšej hmotnosti za ne Slovensko bude platiť aj menšie pristávacie poplatky, vyrátal benefity Kaliňák. Ocenil aj fakt, že lietadlá dokážu pristáť aj vo väčších nadmorských výškach a na kratších pristávacích plochách.

Reklama
Na snímke interiér Airbusu A319 po prílete na letisko M. R. Štefánika v Bratislave

„Z môjho pohľadu vedia byť všetky efektívne využívané,“ vysvetlil minister, že Slovensko štvoricu dopravných lietadiel potrebuje. „Táto zostava nám dáva možnosť, aby vedeli pokryť všetky úlohy, keďže nemáme národného dopravcu a letka ministerstva vnútra supluje úlohy, ktoré má za štandardných okolností národný dopravca plniť,“ doplnil.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali