ÚVZ: Hygienické podmienky v reštauráciách na turistických trasách sa zlepšujú

ÚVZ: Hygienické podmienky v reštauráciách na turistických trasách sa zlepšujú

Bratislava 21. septembra (TASR) – V rámci mimoriadnej kontroly pracovníci Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v spolupráci s orgánmi Slovenskej obchodnej inšpekcie od 30. augusta do 7. septembra 2012 skontrolovali 218 hygienických zariadení v reštauráciách, motorestoch, kaviarňach, bistrách na vybratých turistických trasách. Pri kontrolách zistili, že hygienické podmienky poskytovania služieb v reštauráciách, vrátane čerpacích staníc a motorestov sa zlepšujú.

Najčastejšie zisteným nedostatkom pri kontrolách bolo nepredloženie osvedčenia o odbornej spôsobilosti zamestnancov pre výkon a manipuláciu s potravinami a pokrmami (v 21 prípadoch), nezabezpečenie tečúcej teplej vody s teplotou najmenej 45°C v predsieni zariadenia na osobnú hygienu (v 10 prevádzkach) a nezabezpečenie osobitného vetrania (v šiestich prevádzkach). V piatich prevádzkach sa zistili nedostatky vo funkčnosti WC pre zákazníkov (napr. poškodená doska vo WC pre ženy). V troch prevádzkach nebola zabezpečená čistota zariadení pre osobnú hygienu stravníkov na požadovanej úrovni, v predsieni toaliet chýbala nádoba na použité papierové vreckovky alebo zariadenie na osušenie rúk. Niektoré zo zistených nedostatkov boli odstránené ešte v priebehu výkonu kontroly.

Nedostatky sa zistili v 35 prevádzkach (16,05 percenta). "Najzávažnejšie zistené nedostatky pri kontrolách, za ktoré boli uložené blokové pokuty, prípadne sa začali správne konania vo veci uloženia pokuty sa netýkali hygienických zariadení, ale v prevažnej miere išlo o iné závažné nedostatky zistené pri kontrolách," skonštatoval Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Počas kontrol hygienici z regionálnych úradov uložili spolu 23 blokových pokút v hodnote 796 eur. Zariadenia ich dostali najmä za nepredloženie osvedčenia o odbornej spôsobilosti zamestnancov pre výkon a manipuláciu s potravinami a pokrmami. Začatých bolo 10 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 65.293 eur. Správne konania boli začaté v prípade zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach.

Okrem kontroly hygienických zariadení sa pracovníci regionálnych ÚVZ pri kontrolách zamerali aj na prípadné iné nedostatky v kontrolovaných prevádzkach, pričom zistili 25 nedostatkov. "Najčastejšie išlo o zistenie surovín, polotovarov alebo potravín po dátume spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti, zmrazovanie hotových pokrmov alebo surovín, ktoré boli dodané do prevádzky v chladenom stave, neoznačené suroviny a polotovary v slovenskom jazyku," uviedla hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Reklama

Najviac prevádzok bolo skontrolovaných v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Košiciach (16 prevádzok), RÚVZ so sídlom vo Zvolene a RÚVZ so sídlom v Žiari nad Hronom (po 14 prevádzok), RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici a RÚVZ so sídlom v Nitre (po 11 prevádzok) a v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Dolnom Kubíne (10 prevádzok). Spolu bolo najviac prevádzok skontrolovaných v Banskobystrickom kraji (56 prevádzok), v Žilinskom kraji (43 prevádzok) a v Košickom kraji (41 prevádzok), najmenej v Trenčianskom kraji (9 prevádzok).

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali