Čo ukázala návšteva Si v Rusku

Čo ukázala návšteva Si v Rusku

Moskva 23. marca 2023 (HSP/Globaltimes-Dmitry Serebryakov, Susan Walsh)

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v stredu večer vrátil do Pekingu po ukončení štátnej návštevy Ruska, pričom podľa odborníkov dve spoločné vyhlásenia, ktoré Čína a Rusko tentoraz podpísali, dokazujú, že strategické partnerstvo je naďalej pevné a bude prínosom nielen pre oba národy na všetkých frontoch, ale aj pre podporu svetového mieru a zlepšenie globálneho riadenia

Si Putin matriošky
uské matriošky s portrétmi čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina sú vystavené na predaj v obchode so suvenírmi v Moskve

Pokiaľ ide o ukrajinskú krízu, Čína a Rusko dosiahli niekoľko významných konsenzov vrátane dohody, že je potrebné dodržiavať ciele a zásady Charty OSN a rešpektovať medzinárodné právo. Analytici uviedli, že konsenzus medzi oboma krajinami vytvoril základ na začatie potenciálneho mierového procesu a Čína bude naďalej spolupracovať s ďalšími kľúčovými členmi medzinárodného spoločenstva a zainteresovanými stranami s cieľom ďalej diskutovať o sprostredkovaní.

Reklama

Čínsko-ruské vzťahy ďaleko presahujú bilaterálny rámec a sú kľúčové pre svet a budúcnosť ľudstva, povedal Si na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v utorok. Odborníci uviedli, že pevné strategické partnerstvo medzi oboma veľmocami prináša svetu istotu a môže posilniť a obnoviť mocenskú rovnováhu medzi veľkými krajinami, ktorú v posledných rokoch vážne poškodili USA, čo má význam pre svetový mier vo všeobecnosti.

Každé stretnutie najvyšších predstaviteľov oboch krajín “je katalyzátorom, ktorý môže urýchliť spoluprácu”, povedal v stredu pre Global Times generálny riaditeľ ruskej Rady pre medzinárodné záležitosti Andrej Kortunov.

Reklama

Podľa Kortunova je to silný signál pre štátnych úradníkov, diplomatov, súkromný sektor, inštitúcie občianskej spoločnosti a ďalšie dôležité sektory, že by mali urýchliť vzájomnú spoluprácu a posunúť ju na novú úroveň.

Li Haidong, profesor Inštitútu medzinárodných vzťahov na Čínskej univerzite zahraničných vecí, v stredu pre Global Times uviedol, že Siova návšteva ukazuje, že okrem usmerňovania rozvoja bilaterálnych vzťahov Čína preberá aj zodpovednosť veľkej krajiny koordinovať s inou veľkou krajinou otázku globálneho záujmu.

Kľúčom k účinnému dodržiavaniu cieľov a zásad Charty OSN je, aby sa veľké mocnosti mohli navzájom koordinovať a riešiť svoje problémy prostredníctvom koordinácie, a v súčasnosti žiadna iná veľká krajina ako Čína túto povinnosť nemôže splniť, poznamenal Li.

 

Komplexné partnerstvo

V spoločnom vyhlásení Čínskej ľudovej republiky a Ruskej federácie o prehĺbení komplexného strategického partnerstva koordinácie pre novú éru obe strany zdôraznili, že čínsko-ruské vzťahy nie sú typom vojensko-politického spojenectva z čias studenej vojny, ale presahujú takýto model vzťahov medzi štátmi a majú charakter bez spojenectva, bez konfrontácie a nie sú zamerané proti žiadnej tretej strane.

Reklama

Čínski experti uviedli, že to opäť objasňuje, že partnerstvo Číny a Ruska nebude mať charakter blokovej konfrontácie s alianciou vedenou USA, ako to nesprávne interpretovali západné médiá. Ak by Čína mala v úmysle spojiť sa s Ruskom a spoločne bojovať proti Západu, potom by videli iný obraz, ako keď Čína vyvíja úsilie o sprostredkovanie ukrajinskej krízy a neustále komunikuje so všetkými zainteresovanými stranami.

Dôvodom, prečo boli USA a niektoré vojenské aliancie pod vedením USA v Európe a ázijsko-tichomorskom regióne, ako napríklad NATO a AUKUS, vo vyhlásení kritizované, je to, že Čína aj Rusko cítia nebezpečenstvo novej studenej vojny a nepriateľstva zo strany tej istej krajiny, uviedli experti.

Li uviedol, že čínsko-ruské vzťahy odrážajú skutočnosť, že koordinácia je kľúčom k rovnováhe a vzájomnej dôvere medzi veľmocami a že Čína chce rozvíjať stabilné a úspešné vzťahy s ostatnými veľmocami, ako sú USA a EÚ, a “dúfame, že vzťahy Číny s ostatnými veľmocami sa nebudú navzájom ovplyvňovať”.

Vo vyhlásení sa obe strany dohodli na posilnení spolupráce v oblasti presadzovania práva, napríklad pri predchádzaní “farebnej revolúcii” a potláčaní “troch síl” vrátane “Východoturkestánskeho islamského hnutia”, medzinárodného organizovaného zločinu a hospodárskej a drogovej kriminality. Z vyhlásenia vyplýva, že Čína a Rusko budú naďalej koordinovať záležitosti Blízkeho východu a Afriky.

Z nich vyplýva, že obe krajiny majú široký konsenzus v otázkach diplomacie a bezpečnosti a budú sa naďalej vzájomne podporovať v úsilí o podporu globálneho riadenia a ochranu svetového mieru. Podľa expertov je pravdepodobné, že obe strany budú vyvíjať viac priamych a spoločných opatrení v oblasti boja proti terorizmu a viac spolupracovať v oblasti spravodajských služieb v záujme politickej bezpečnosti.

Reklama

Si a Putin v utorok v Kremli podpísali aj spoločné vyhlásenie prezidenta Čínskej ľudovej republiky a prezidenta Ruskej federácie o pláne rozvoja pred rokom 2030 o prioritách v čínsko-ruskej hospodárskej spolupráci.

Samit je tiež signálom, že strategické partnerstvo medzi Moskvou a Pekingom zostáva pevné ako skala, čo je obzvlášť dôležité vo veľmi nestabilnom a nestálom medzinárodnom prostredí, povedal Kortunov.

 

Meditácia o ukrajinskej kríze

USA sa v utorok vyjadrili k spoločnému vyhláseniu Číny a Ruska. Podľa internetovej stránky Bieleho domu hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že čínsky líder by mal vyzvať Rusko, aby ukončilo svoju “inváziu na Ukrajinu”, ak chce Čína “zohrávať konštruktívnu úlohu v ukrajinskej kríze”.

USA sa v skutočnosti snažia sťažovať prímerie a chcú ukončiť mierový proces od samého začiatku, keďže vedia, že ich výzva nie je v súčasnosti reálna. Ak zakáže Kyjevu uvažovať o prímerí a rozhovoroch, krviprelievanie bude len pokračovať a riziko eskalácie zostane zachované, uviedli čínski analytici.

Li uviedol, že kľúčovým dôvodom, prečo konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou vypukne, je to, že geopolitické bezpečnostné prostredie v Európe zničili USA a teraz sa USA otvorene stavajú proti prímeriu a odmietajú prestať prilievať olej do ohňa. To len dokazuje, že USA chcú znemožniť prímerie, aby konflikt trval čo najdlhšie.

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva má na budúci týždeň navštíviť Čínu. Lula nedávno pre médiá uviedol, že chváli Siovu návštevu v Rusku, pričom poznamenal, že “už to, že tam Čína išla, je skvelá správa, dobrá správa.” So Siom bude diskutovať o sprostredkovaní v ukrajinskej kríze.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári uviedol, že začiatkom apríla navštívi Čínu, čiastočne s cieľom požiadať Čínu o pomoc pri ukončení ukrajinskej krízy. “To, že sa Čína zapája do mierového úsilia, je dobrá vec,” povedal Macron médiám.

Podľa odborníkov sa dá predpokladať, že Čína bude koordinovať svoju činnosť s viacerými partnermi na celom svete v oblasti sprostredkovania kríz. Po dosiahnutí konsenzu s Ruskom bude Čína spolupracovať s ďalšími veľmocami s kľúčovým vplyvom, ako sú Brazília a Francúzsko, a bude udržiavať kontakt s Ukrajinou, a tiež by mohla požiadať o návrhy ďalšie kľúčové neutrálne strany, ako sú India a Turecko, s cieľom vybudovať základy pre prímerie a mierový proces, ktoré zdieľajú medzinárodný konsenzus, uviedli analytici.

Ak budú v tom čase USA stále proti prímeriu, svet jasne uvidí, kto stojí na strane mieru a kto je v opozícii voči drvivej väčšine medzinárodného spoločenstva, poznamenali experti.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali