USA prekrúcajú osobitné priateľstvo medzi Čínou a Kubou

USA prekrúcajú osobitné priateľstvo medzi Čínou a Kubou

Washington 27. novembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:Twitter/Hua Chunying 华春莹)

 

Domnievajú sa, že Kuba je geograficky blízko USA a mohla by byť manipulovaná alebo využitá na vytvorenie problémov pre USA

Si Ťin-pching Miguel Diaz-Canel Bermudez
Na snímke vľavo čínsky prezident Si Ťin-pching a kubánsky prezident Miguel Diaz-Canel Bermudez

Generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Číny a čínsky prezident Si Ťin-pching rokoval v piatok vo Veľkej sále ľudu s prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Kuby a kubánskym prezidentom Miguelom Diazom-Canelom Bermudezom. Si zdôraznil, že Čína a Kuba sú dobrí priatelia, dobrí súdruhovia a dobrí bratia, ktorí si navzájom dôverujú a zdieľajú útrapy a strasti. Tieto tri “dobrá” plne stelesňujú osobitný priateľský vzťah medzi oboma stranami a oboma krajinami a sú tiež kondenzáciou a zjemnením osobitného obdobia histórie.

Reklama

V ten istý deň obe strany vydali spoločné vyhlásenie o prehlbovaní čínsko-kubánskych vzťahov v novej ére.

Kuba bola prvou krajinou na západnej pologuli, ktorá nadviazala diplomatické vzťahy s Čínskou ľudovou republikou. V priebehu viac ako polstoročia sa čínsko-kubánske vzťahy stali vzorom úprimnej vzájomnej pomoci rozvojových krajín. To je mimo chápania arogantných a úzkoprsých elít USA a Západu.

Reklama

V skutočnosti je ich názor na čínsko-kubánske vzťahy často nízky. Pri informovaní o Diaz-Canelovej návšteve Číny niektoré americké médiá groteskne komentovali, že Kubu možno nazvať “bratom” Číny na dvore USA. To predstavuje vnútorné zmýšľanie značného počtu Američanov o čínsko-kubánskych vzťahoch. Na jednej strane považujú Latinskú Ameriku za “zadný dvor USA”, priestor, ktorého sa cudzinci nemôžu dotknúť. Na druhej strane prekrúcajú osobitné priateľstvo medzi Čínou a Kubou a domnievajú sa, že keďže Kuba je geograficky blízko USA, mohla by byť manipulovaná alebo využitá na vytvorenie problémov pre USA. Ak sa budeme riadiť touto logikou, ľahko si uvedomíme, prečo sa Washington zrazu tak nadchol pre susedné krajiny Číny.

Ako je všeobecne známe, USA uvalili na Kubu embargo za posledných 60 rokov. Takáto nenávisť a šikanovanie suverénnej krajiny počas takého dlhého obdobia je niečo, čo by pravdepodobne dokázali len USA. Vláda USA tvrdí, že sankcie voči Kube sú zamerané len na vládu, a nie na ľudí, čo je v úplnom rozpore so skutočnosťou. Sankcie a blokáda USA voči Kube sa týkajú takmer všetkého, od pohonných hmôt a potravín až po predmety dennej potreby a lieky, čo spôsobuje Kubáncom dlhodobé ťažkosti. Počas pandémie COVID-19 USA dokonca zabránili Kube získať suroviny na výrobu vakcíny. To už nie je len porušenie medzinárodnej morálky, ale rovná sa to zločinu.

Len začiatkom tohto mesiaca 77. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN opäť prijalo rezolúciu, v ktorej drvivá väčšina krajín (185 za, dve proti a dve sa zdržali hlasovania) požaduje, aby USA ukončili hospodárske, obchodné a finančné embargo voči Kube. Bolo to už po tridsiatykrát za sebou, čo Valné zhromaždenie OSN prijalo podobné rezolúcie s drvivou väčšinou. Šikanovanie USA voči Kube vyvolalo v medzinárodnom spoločenstve široký pocit potreby spravodlivosti. USA však na tieto široké výzvy na spravodlivosť už 30 rokov nereagujú, čo je mimoriadne drzé.

Práve na základe tejto osobitnej skúsenosti Kuba vyjadrila svoj úprimný súhlas s čínskymi návrhmi spoločných hodnôt ľudstva, ako aj s Globálnou rozvojovou iniciatívou a Globálnou bezpečnostnou iniciatívou. Hodnota osobitného priateľstva medzi Čínou a Kubou sa stáva čoraz výraznejšou, najmä v kontexte bezprecedentného rozširovania túžby Washingtonu po hegemónii a obrovskej neistoty, ktorú USA spôsobili.

Spolupráca Číny a Kuby je mikrokozmom spolupráce Číny a Latinskej Ameriky. Kuba zohráva rozhodujúcu úlohu v politickej ekológii Latinskej Ameriky, čo poukazuje na silnú túžbu latinskoamerického regiónu ísť cestou nezávislého rozvoja. Spolupráca medzi Čínou a Kubou a Čínou a Latinskou Amerikou sa v posledných rokoch prudko rozvíja. Okrem objektívneho faktora hospodárskej komplementarity je to aj vďaka tomu, že obe krajiny sú rozvojovými krajinami, ktoré dokážu lepšie oceniť hodnotu vzájomného rešpektu a obojstranne výhodnej spolupráce. Niektoré americké médiá sa o návšteve kubánskej hlavy štátu vyjadrili sarkasticky a tvrdili, že Čína využíva Kubu na získanie geopolitických výhod.

Reklama

Počas rozhovorov s Diaz-Canelom prezident Si povedal: “Záväzok Číny k dlhodobému priateľstvu s Kubou sa nezmení. Odhodlanie Číny podporovať Kubu pri presadzovaní socializmu sa nezmení. Vôľa Číny spolupracovať s Kubou na ochrane medzinárodnej čestnosti a spravodlivosti a postaviť sa proti hegemónii a mocenskej politike sa nezmení.” Priateľstvo, spravodlivosť a vzájomná pomoc – to je celkový vzor čínsko-kubánskych vzťahov v novej ére a je to aj dôsledný postoj Číny v zahraničných výmenách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali