Unikátny maliar, ktorý maľuje svoje obrazy na dne morí. Je na Slovensku a otvoril výstavu svojich obrazov (2)

Unikátny maliar, ktorý maľuje svoje obrazy na dne morí. Je na Slovensku a otvoril výstavu svojich obrazov (2)

Nové Zámky 22. marca 2017 (HSP/Foto:Alexander Belozor a Eugen Rusnák)

 

Včera sme písali o tom, že v priestoroch zrekonštruovanej Cisársko-kráľovskej jazdiarne v Nových Zámkoch otvorili dosť neordinárnu výstavu obrazov ukrajinského maliara Alexandra Belozora, ktorý maľuje pod vodou. (viac TU

Unikátny maliar, ktorý maľuje svoje obrazy na dne morí

Včera sme taktiež naznačili, že k tomuto druhu umenia prišiel prostredníctvom filmu. V úlohe herca sa zúčastnil na nakrúcaní filmu „Portrét namaľovaný hĺbkou“ (2004). Ako sa maliar dostal k filmu? Má veľa priateľov, všetci vedia, že je talentovaný „herec“ a viackrát ho pozývali zahrať si tú alebo inú úlohu vo filmoch. A práve v spomínanom filme bola epizóda, keď maliar maľuje pod vodou.

Reklama
Ukážka tvorby

„Vtedy som ešte neplával tak dobre, nevedel som sa ponárať do hĺbky, neovládal som prácu s akvalangom, musel som sa toto všetko naučiť. Podľa scenára mal som maľovať obrazy pod vodou. Všetko malo byť naturálne – tak som sa musel ponárať. Namaľoval som dva obrazy pod vodou počas nakrúcania filmu, a tak sa mi to zapáčilo, že som sa začal tomu venovať profesionálne,“ prezradil maliar – herec.

Počas maľovania 

Prekvapil nás aj priznaním, čo je najnebezpečnejšie na jeho práci. Zistilo sa, že nie sú to hrôzostrašné žraloky ani iné morské potvory, ale obyčajné prúdy vody, ktorý človeka môžu odniesť preč a pomotať mu hlavu tak, že nebude vedieť, kde sa nachádza. Hlavne, keď voda nie je príliš čistá. Samozrejme, prúdy vody značne komplikujú aj samotnú prácu, keď maliar musí pracovať s vypätím všetkých fyzických síl, aby udržal na mieste obraz, farby a seba samotného. Usmievajúc sa porozprával, že sa občas plátno obrazu premení na lodnú plachtu a snaží sa ho s prúdom vody odniesť preč…

Reklama
Počas maľovania

Prezradil, že každý obraz namaľoval počas jedného ponoru: „Nemá zmysel pokračovať v práci počas druhého ponoru: jednoducho nemusíte trafiť presne na to isté miesto. Ale hlavné je to, že svetlo bude úplne iné, ako predtým, všetko bude vyzerať inak – pokojne môžete maľovať úplne iný obraz, preto celá predošlá práca bude zmarená,“ vysvetlil. Povedal však, že práve tá takmer hodinka mu postačí, aby si stihol namaľovať jeden obraz – už sa naučil rýchlo pripravovať k práci pod vodou a maľovať.

Ukážka tvorby

Porozprával, že pod vodou vydrží bežne 50 – 60 minút: čím je hĺbka ponoru väčšia, tým rýchlejšie sa míňa kyslík a tým skôr sa musí poponáhľať hore. „V tých najväčších hĺbkach – 25 – 27 metrov to radšej nepreháňam a na hladinu sa vraciam po takých asi 40 minútach. Keby som zostal dlhšie, už by to bolo nebezpečné. Niekoľkokrát sa stalo, že počas nakrúcania filmov som mal zostať pod vodou dlhšie, tak mi doniesli ďalší akvalang a vydržal som pod hladinou aj dlhšie,“ vysvetlil Alexander.

Ukážka tvorby

Navštívil niekoľko desiatok krajín, najlepšie sa cíti v Karibiku. Zaujímalo nás, akým spôsobom získava finančné prostriedky na svoje cesty – je to veľmi drahá záležitosť. Vysvetlil, že maľuje aj „normálne obrazy“ – na zemi, ako ostatní maliari. Väčšinou sú to krajinky, občas portréty. Práve tieto obrazy predáva a získava tak finančné prostriedky na svoje expedície.

Predtým, na začiatku, predal aj niekoľko obrazov namaľovaných pod vodou, ale už to dávnejšie nerobí a predáva iba „bežné“ obrazy. Občas pomáhajú aj sponzori, často sa zúčastňuje na festivaloch a školeniach záujemcov, ktorí sa tiež chcú sa naučiť maľovať pod vodou. Vtedy väčšinu nákladov hradia organizátori podujatí. Prezradil, že najčastejšie pracuje s ruskými kolegami – filmármi, fotografmi, vedcami a pod. Hovorí, že obrovský záujem o jeho prácu majú fotografi: „Hlavné tí, ktorí pracujú vo vodách morí a oceánov. Tí už v priebehu viacerých rokov nafotili všetko, čo sa len dalo. Už asi ničím sa ich nedá prekvapiť, ale práca maliara pod vodou je pre nich atraktívna. Pre nich je zaujímavejšie nafotiť si neordinárnu prácu maliara pod vodou, ako urobiť bežné zábery na morskom dne, ktorých porobili už tisíce,“ domnieva sa Alexander Belozor.

Súčasného diania na Ukrajine sme sa takmer nedotkli: nebola to téma výstavy a nechceli sme v slávnostnej atmosfére otvárať bolestivé témy. Počas úplne krátkej besedy na túto tému Alexander priznal, že všetko, čo sa teraz deje v jeho krajine a v súvislosti s Ukrajinou, je obrovská tragédia slovanských národov, strašná trauma pre celé slovanstvo.

Reklama

„Mnohí dobre vedia, čo sa deje na Ukrajine, ale viete, pozerať správy a videá je jedna vec, ale vidieť všetko na vlastné oči, cítiť ten smrad zhorených pneumatík – je to úplne niečo iné. Bývam v centre Kyjeva – štvrťhodinku peši od Majdanu, takže to všetko veľmi dobre poznám,“ prezradil.

Alexander Belozor ako turista už párkrát navštívil Slovensko, ale je to jeho prvá výstava obrazov v našej krajine. Určite nebude posledná – na tom sa s maliarom dohodli organizátori výstavy a zástupcovia iných kultúrnych inštitúcií. Do piatka bude na Slovensku, potom bude mať výstavu v Poľsku. Alexander prisľúbil, že špeciálne pre náš portál bude posielať zaujímavé správy, fotografie a videá, keď bude pracovať v ďalších expedíciách a maľovať na dne morí.

Eugen Rusnák

 

Videá si môžete pozrieť tu:

Reklama

 

 

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali