Ukrajina sa chystá na kamikadze

Ukrajina sa chystá na kamikadze

Kyjev 5. júna 2023 (HSP/sonar21/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office via AP)

 

Márne pokusy Ukrajiny začať ofenzívu údajne s cieľom vytlačiť Rusko z “dobytých” území v Donbase mi pripomínajú japonské bombardéry kamikadze, ktoré sa snažili zabrániť nevyhnutnému víťazstvu USA v Tichomorí. Sú to zbytočné obete na životoch v mene národnej cti, ale keď sa to skončí, je to úplne bezvýznamné, píše Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil prípravu nových vojenských jednotiek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) hovorí s veliteľom na pozícii v meste Avdijivka, v Doneckom regióne na východe Ukrajiny

Skôr než sa začnem zaoberať márnosťou ukrajinských snáh, musím vám predstaviť jedného blázna vo Veľkej Británii, ktorý sa vydáva za bývalého vojenského dôstojníka. Tento človek je blázon. Vďaka Bohu, že podplukovník Stuart Crawford je “bývalý” dôstojník britskej armády. Jeho názorový článok má názov: Ako ukrajinská blesková vojna roztrhá Putinove sily na kusy. Tento prejav šialenstva by si za normálnych okolností vyžadoval, aby človeka, ktorý takýto nezmysel podporuje, zabalili do rovnošaty, zavreli do vypolstrovanej cely a kŕmili želé. Najlepšie limetkovo zeleným.

Reklama

Crawford píše: Údery dlhého dosahu na tylové oblasti ruských síl, niektoré s použitím zo vzduchu odpaľovaných rakiet Storm Shadow dodávaných Spojeným kráľovstvom, môžu naznačovať, že prebieha určité “formovanie bojiska”.

Tieto údery sú zamerané na ruské sklady zbraní a pohonných hmôt a komunikačné línie a ich cieľom je pravdepodobne izolovať nepriateľské sily na frontovej línii a zabrániť prísunu posíl a zásob.

Reklama

Nedávne útoky námorných dronov na ruské vojenské lode v Čiernom mori môžu mať za cieľ zatlačiť nepriateľské námorníctvo do jeho chránených prístavov a zabrániť mu v odpálení rakiet na ukrajinské ciele. Inými slovami, chcú udržať ruské námorníctvo v tichosti a čo najviac ho vylúčiť z hry. . . .

Čo ma privádza k možnosti divokej karty. Predpokladám, že čitatelia si všimli nedávny vpád na ruské územie pri Belgorode, kde proukrajinskí nespokojní ruskí občania podnikli nájazd, pri ktorom dočasne obsadili niekoľko ruských osád a uviedli Kremeľ do rozpakov, kým sa nestiahli.

Táto udalosť sa odohrala mimo 900 km dlhej opevnenej frontovej línie medzi Ukrajinou a okupovanými oblasťami a na časti rusko-ukrajinskej hranice, kde sa doteraz vyvíjala len malá vojenská aktivita. Ukázalo sa však, ako slabo je táto časť ruskej hranice strážená a ako slabo sú Rusi pripravení na jej obranu.

Čo ak by Ukrajinci využili túto slabosť a vyslali široký ľavý hák, ktorý by zasiahol ruské územie v Belgorodskej oblasti a potom sa obrátil na juh? Obišli by ruskú “Maginotovu líniu” pozdĺž spornej demarkačnej zóny a chytili by ich do boku – ako to urobili Nemci so Spojencami cez Ardeny v roku 1940 počas druhej svetovej vojny.

Mám podozrenie, že podplukovník vo výslužbe Crawford namiesto popíjania čaju a chrumkania koláčikov chrúme nejaké magické huby. Ukrajina nemá k dispozícii logistickú podporu schopnú udržať takúto operáciu, nehovoriac o nedostatku vojakov a tankov. Nie je to môj názor. Je to objektívny fakt.

Reklama

Tu je len jedna správa z frontu v Donbase, ktorá podrobne opisuje “úspech” takéhoto ukrajinského ľavého háku:

Ráno 4. júna nepriateľ začal rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu na juhu Donecka, pričom do boja nasadil 23. a 31. mechanizovanú brigádu zo strategických záloh Ozbrojených síl Ukrajiny s podporou ďalších vojenských jednotiek a útvarov.

– Celkovo sa do bojov zapojilo šesť mechanizovaných a dva tankové prápory nepriateľa.

– Cieľom nepriateľa bolo prelomiť našu obranu na, podľa jeho názoru, najzraniteľnejšom úseku frontu.

– Nepriateľ svoje úlohy nesplnil, nemal úspech.

Reklama

– Výsledkom obratných a kompetentných akcií Východnej skupiny síl boli straty Ozbrojených síl Ukrajiny vo výške viac ako 250 osôb, 16 tankov, troch bojových vozidiel pechoty, 21 bojových obrnených vozidiel.

Okrem toho, že Ukrajina prišla o 250 vojakov, jej chýba 16 tankov a 21 obrnených bojových vozidiel. Ukrajina nemá neporušený obranný priemysel, ktorý by vyrábal nové tanky a obrnené vozidlá. Zelenskyj pobehuje po Európe ako bezdomovec, ktorý žobre o drobné. Ale namiesto toho, aby dostal šekely do svojho hrdzavého hrnčeka, prosí o tanky a vozidlá, ktoré už nie sú bežne dostupné. To, že sa Ukrajina zmocnila niekoľkých kilometrov vo vnútri ruského územia, je len dočasný úspech, ktorý sa nedá skonsolidovať do trvalej ofenzívy. Ukrajina nepostupuje podľa von Clausewitzovho plánu, robí Georgea Armstronga Custera pri Little Bighorne.

Žiadna armáda v dejinách vojen nedokáže znášať takéto straty a zvíťaziť. Ukrajina sa neriadi vojenskou doktrínou. Je tlačená do zúfalých misií, ktoré nezmenia strategický obraz na mieste. Namiesto toho je to len ďalšie mletie mäsa, ktoré Rusi s radosťou robia. Škoda, že podplukovník Crawford nemá odvahu ísť do útoku s Ukrajincami. Je to zbytočné zabíjanie.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali