Janukovyč vníma rokovania s opozíciou ako pozitívny krok. Opozícia však buduje nové barikády, vo vyjednávaniach chce pokračovať

Janukovyč vníma rokovania s opozíciou ako pozitívny krok. Opozícia však buduje nové barikády, vo vyjednávaniach chce pokračovať

Kyjev 24. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Počas rokovaní od opozičných lídrov ani raz nezaznelo, že “odsudzujú konanie extrémistov alebo že sú proti krviprelievaniu”

Kým ukrajinská opozícia vníma druhé kolo rokovaní o riešení súčasnej krízovej situácie na Ukrajine ako neúspešné, prezident Viktor Janukovyč v nich vidí “nádej, že sa blížime k urovnaniu”, uviedla dnes pre televízny kanál 112 jeho hovorkyňa Anna Hermanová.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (uprostred), ulrajinský premiér Mykola Azarov (vpravo) a šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak

Prvé výsledky štvrtkových rokovaní označila za pozitívne. Obe strany podľa nej kladne hodnotia zvolanie zasadnutia parlamentu na 28. januára, pričom sa zhodujú v názore, že ide o potrebný krok, ktorý môže viesť k upokojeniu situácie.

Prezidentský tím a delegácia opozície hovorili podľa Hermanovej aj o zodpovednosti za vývoj situácie, ako aj o témach mimoriadnej schôdze parlamentu.

Reklama

Hermanová však upozornila, že počas štyroch hodín rokovania od opozičných lídrov ani raz nezaznelo, že “odsudzujú konanie extrémistov alebo že sú proti krviprelievaniu. Nedali ani odpoveď na otázku, či sú schopní kontrolovať radikálnu zložku opozície – pretože vedenie krajiny zaručuje, že dokáže kontrolovať postup strážcov verejného poriadku”.

Podľa informácií hovorkyne sa hovorilo aj o uvoľnení vládnych budov obsadených demonštrantami. Opozícia nastolila aj problém amnestie zadržiavaných účastníkov protestov. “Obe strany k diskusii pristúpili konštruktívne,” uviedla hovorkyňa, podľa ktorej konečná dohoda môže vzísť z najbližšej schôdzky. Jej termín však nespresnila.

 

Lídri opozície akceptovali nesúhlasné rozhodnutie davu a oznámili rozšírenie protestov

Delegácia vodcov ukrajinskej opozície, ktorí vo štvrtok rokovali s Janukovyčom, davu ľudí zhromaždených v centre Kyjeva – na Námestí nezávislosti a potom aj na Hruševského ulici – v noci nadnes oznámila, že prezident sľúbil zabezpečiť prepustenie desiatok zadržaných demonštrantov, zabrániť zatýkaniu ďalších a použitiu sily bezpečnostnými zložkami.

Reklama

Výmenou za to vedenie krajiny žiadalo odchod demonštrantov z Hruševského ulice, ktorá je v posledných dňoch dejiskom násilných nepokojov.

Demonštranti však túto ponuku odmietli a svoj nesúhlas dali najavo piskotom. Agentúra RIA Novosti uviedla, že lídri opozície akceptovali nesúhlasné rozhodnutie davu a oznámili rozšírenie protestov, čo sa už prejavilo budovaním ďalších barikád. Súčasne však lídri od demonštrantov žiadali, aby rešpektovali krehké prímerie a dodržiavali disciplínu a poriadok.

 

Poľský prezident varoval pred vyhrotením situácie a poukázal na skúsenosti Poľska

V snahe vyriešiť zložitú situáciu na Ukrajine dnes poľský prezident Bronislaw Komorowski telefonicky hovoril s prezidentom Janukovyčom, jedným z vodcov opozície – Vitaljom Kličkom, ako aj predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuy.

Reklama

V rozhovore s ukrajinskými politikmi Komorowski varoval pred možnými následkami vyhrotenej situácie a poukázal na skúsenosti Poľska, pričom upozornil na pozitívnu rolu, ktoré pri riešení kríz v Poľsku zohrala cirkev.

Komorowski pripomenul, že ukrajinské vedenie si musí byť vedomé toho, že uvalenie “sankcií EÚ visí na vlásku”. V tejto etape považuje za nevyhnutné, aby sa na Ukrajine vzdali použitia násilia pri riešení zložitých vnútropolitických problémov.

Podľa Komorowského je pre Ukrajinu v súčasnosti dôležité zachovať si perspektívu eurointegrácie a pripravenosť podpísať asociačnú zmluvu s EÚ. Dodal, že EÚ by mala Ukrajine poskytnúť ekonomickú pomoc, aby mohla riešiť svoje problémy v ekonomike cestou vnútorných reforiem.

 

Vitalij Kličko vyzval protivládnych aktivistov, aby naďalej rešpektovali prímerie dohodnuté vo štvrtok

Predstavitelia ukrajinskej opozície, ktorí rokovali vo štvrtok večer dlho s prezidentom Viktorom Janukovyčom, išli ihneď po skončení rozhovorov informovať o ich priebehu demonštrantov na pouličných barikádach, informovala agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovič

Klička sprevádzal vodca nacionalistov Oleh Ťahnybok, ktorý tiež požiadal demonštrantov o niekoľko ďalších dní prímeria s tým, že prezident sľúbil zabezpečiť prepustenie desiatok zadržaných demonštrantov a zastaviť ďalšie zatýkanie ak demonštranti opustia ulicu Gruševskoho. Lídri to neprisľúbili ale najprv sa chceli poradiť s demonštrantmi. Demoštrujúci to pískaním a výkrikmi odmietli a tiež hlasovaním na stránkach Slobodi. Lídri súhlasili s pokračovaním demonštrácii ale žiadali poriadok a disciplínu. Uvedomujú si, že výtržnosti a násilie zo strany protestujúcich prehráva ich bitku o verejnú mienku.

Od 19. januára keď sa demonštrácie rozhoreli opätovne s novou silou bolo 157 demonštrantov ošetrených a 72 hospitalizovaných. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo dvoch mŕtvych demonštrantov. Opozícia hovorí o piatich. V rovnakej dobe, podľa ministerstva vnútra Ukrajiny, zdravotnú starostlivosť vyhľadalo 254 policajtov, 104 z nich bolo hospitalizovaných.

Správy agentúr sa však rozchádzajú v hodnotení rokovania s Janukovyčom. Kličko podľa agentúry Associated Press povedal, že priniesli iba málo výsledku. Demonštranti na oboch politikov hučali a pískali a atmosféra bola napätá. Demonštranti nesúhlasili s prímerím, ktoré vyrokovali lídri Kličko a Oleh Ťahnybok.

Tretí zástupca opozície, ktorý bol na rokovaniach s prezidentom, bývalý minister hospodárstva Arsenij Jaceňuk podľa vlastných slov cíti, že odvrátili krviprelievanie. Citovala ho ruská tlačová agentúra Interfax.

Reklama

Janukovyč zvolal mimoriadne zasadnutie parlamentu, čo naznačuje, že by mohol byť pripravený zmierniť svoj nekompromisný postoj a pristúpiť na kompromis, uviedol Reuters. Podľa webovej stránky parlamentu sa toto zasadnutie uskutoční v utorok.

Predsedovi parlamentu Volodymyrovi Rybakovi prezident zdôraznil, že “situáciu treba vyriešiť okamžite”. Rybak uviedol, že zasadnutie zváži výzvu opozície na odstúpenie súčasnej vlády. A bude sa tiež zaoberať “otázkami, ktoré súvisia so zákonmi schválenými parlamentom”. Evidentne hovoril o rozsiahlych zákonoch namierených proti demonštrantom, ktoré parlament schválil minulý týždeň. Opozícia požaduje ich zrušenie.

 

Účastníci ukrajinských protivládnych protestov dnes v skorých ranných hodinách v uliciach Kyjeva budovali ďalšie barikády

Opozičný politik Vitalij Kličko povedal, že Janukovyč neustúpil v ničom v druhom kole rozhovorov s predstaviteľmi opozície vo štvrtok večer a vyjadril obavy, že táto bezvýchodisková situácia teraz povedie k ďalšiemu krviprelievaniu.

Reklama
Jeden z vodcov ukrajinskej opozície Vitalij Kličko sa rozpráva s demonštrantmi vedľa horiacich barikád medzi políciou a protestujúcimi v Kyjeve 23. januára 2014

Kličko najskôr hovoril s demonštrantami na barikádach umiestnených na hlavnom konfrontačnom mieste s políciou a potom išiel na kyjevské Námestie nezávislosti, kde vyhlásil: “Strávili sme hodiny rozhovorom o ničom. Nemá zmysel sedieť pri rokovacom stole s niekým, kto sa už rozhodol vás podviesť… Úprimne si želám, aby nedošlo ku krviprelievaniu a zabíjaniu ľudí… Ja prežijem, ale bojím sa, že tu budú mŕtvi, toho sa bojím,” povedal bývalý svetový šampión v boxe, ktorý sa dal na politiku.

Traja opoziční politici – Kličko, bývalý minister hospodárstva Arsenij Jaceňuk a ultrapravicový nacionalista Oleh Ťahnybok – sa pokúsili dosiahnuť u Janukovyča ústupky, ktoré by ukončili už dva mesiace trvajúce pouličné protesty proti jeho vláde.

Prezident predtým vo štvrtok naznačil, že by bol ochotný urobiť ústupky, keď zvolal osobitné zasadnutie parlamentu na budúci týždeň, aby zvážilo požiadavky opozície a našlo cestu von z krízy.

To však zástupcom opozície nestačilo.

Po niekoľkohodinovom rozhovore s prezidentom povedali, že im vôbec v ničom neustúpil a nariadili svojim stúpencom, aby ihneď začali rozširovať protestnú zónu v Kyjeve a ďalších mestách.

Reklama

Svedkovia, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters, povedali, že asi tisíc demonštrantov z Námestia nezávislosti začalo ihneď budovať nové barikády z vriec naplnených snehom bližšie k sídlu prezidenta.

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali