Ukrajina a Sýria. Občianska vojna, voľby a dvojaký meter

Ukrajina a Sýria. Občianska vojna, voľby a dvojaký meter

Svet 5. júna (HSP/Foto:TASR)

 

Dve krajiny vzdialené tisíce kilometrov. V oboch sa uskutočnili prezidentské voľby. Avšak kým výsledok ukrajinských volieb bol prijatý s nadšením a uznali ho všetky krajiny vrátane Ruska, proti voľbám v Sýrii a ich uznaniu sa okamžite vyslovili predstavitelia EÚ a Spojených štátov. Označili ich za podvod.

 

Reklama
Na snímke americký prezident Barack Obama (vpravo) a novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko

Sýria

V utorok 3. júna sa uskutočnili vopred ohlásené prezidentské voľby vo vojne zmietanej Sýrii. Do volieb sa okrem úradujúceho prezidenta Bašara Asada prihlásili ešte dvaja kandidáti – zákonodarca za mesto Damask a príslušník tolerovanej opozície Hasan Núri a jeho kolega z parlamentu za mesto Halab Mahir Hadždža.

Reklama

Podľa predbežných výsledkov volieb sa zúčastnilo 10,2 milióna ľudí, čo predstavuje 73,42 percentnú účasť. Na základe zverejnených informácií voľby museli pre veľký záujem ľudí predĺžiť o päť hodín. Napriek úsiliu vlády, obyvateľom niektorých oblastí severu a východu, ktoré ovládajú povstalecké sily, nebolo umožnené hlasovať.

 

Ukrajina

Na Ukrajine sa uskutočnila podobná situácia. Po februárových nepokojoch a zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča došlo k vyhláseniu predčasných prezidentských volieb. Dátum bol stanovený na 25. mája. Prihlásilo sa 23 kandidátov. Niektorí z nich svoju kandidatúru počas kampane stiahli, pretože bol na nich vytváraný tlak, alebo dokonca boli fyzicky atakovaní.

Podľa výsledkov sa stal prezidentom Petro Porošenko, bývalý minister zahraničných vecí a vplyvný podnikateľ. Na druhom mieste sa umiestnila bývalá premiérka Júlia Tymošenková, ktorá bola väznená na základe obvinení zo sprenevery a nevýhodnému obchodu ohľadom dodávok plynu.

Reklama

Aj na Ukrajine bolo niektorým obyvateľom neumožnené voliť. Zákaz sa týkal juhovýchodnej Ukrajiny, Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré na základe výsledkov referenda vyhlásili nezávislosť. Ústredná volebná komisia výsledok volieb poistila vyhlásením, že budú platné, aj napriek skutočnosti, že sa neuskutočnia vo všetkých volebných obvodoch.

Situácia na Ukrajine je Sýrii do určitej miery podobná. V oboch krajinách aktuálne prebiehajú krvavé boje. V Sýrii už tretí rok prebieha občianska vojna. V juhovýchodných častiach Ukrajiny sa uskutočňuje protiteroristická operácia zo strany vlády Kyjeva voči stúpencom federalizácie, ktorí sa odmietajú podriadiť diktátu dosadenej vlády. Práve tieto boje sú niektorými označované za počiatok občianskej vojny. Iní už hovoria o jej priebehu.

 

Rovnaké a predsa iné

Napriek určitým zhodám medzi Ukrajinou a Sýriou uznanie výsledkov volieb je paralelne odlišné. Americký prezident Barack Obama velebí ukrajinského prezidenta Porošenka a označuje ho za múdru voľbu. Dôvod? Porošenko je prístupný vstupu do EÚ a možnosti umiestniť vojska NATO na Ukrajine, ktoré by sa týmto “oficiálnym“ spôsobom dostali do blízkosti hraníc Ruska.

Reklama

Porošenka ako prezidenta Ukrajiny uznali aj ostatné krajiny Európskej únie. Rusko vyhlásilo, že voľbu ľudu rešpektuje.

Kým voľbu ukrajinského ľudu všetci uznávajú, voľba obyvateľov Sýrie je spochybňovaná. Lídri skupiny G7, ktorí z tohtoročného stretnutia vyradili Moskvu z dôvodu pričlenenia Krymu k Ruskej federalizácii, oznámili, že neuznávajú výsledky volieb a označili ich za podvod. Opäť zvoleného sýrskeho prezidenta Asada vyzvali, aby odstúpil.

 

Porušovanie ľudských práv či snaha o dosiahnutie vlastných cieľov?

V návrhu G7 predstavitelia krajín dôrazne odsúdili aj porušovanie medzinárodného humanitárneho práva v Sýrii. Zároveň kritizujú pošliapanie ľudských práv a bezohľadné delostrelecké ostreľovanie a vzdušné bombardovanie zo strany sýrskeho režimu.

Na margo ich vyhlásenia je potrebné podotknúť, že v médiách neboli zverejnené informácie o odsúdení porušenia humanitárneho práva a pošliapaní ľudských práv na Ukrajine. Druhého mája sa v juhoukrajinskom meste Odesa uskutočnil masaker, pri ktorom zomrelo viac ako 40 ľudí. K obetiam došlo po stretoch medzi stúpencami ústrednej vlády a podporovateľmi federalizácie. Niektorí z mŕtvych boli upálení za živa, iní boli dobití, uškrtení, zverejnené informácie hovoria aj o znásilnení žien. Pri útoku nebolo vylúčené použitie chemických zbraní. Posledné udalosti odohrávajúce sa v Luhansku priniesli ďalšie šokujúce dôkazy o krviprelievaní na Ukrajine. Zo záberov rozsahu deštrukčných smrtiacich poranení je zrejme, že nešlo o náhodnú strelu milície, ako to prezentujú štátne orgány Ukrajiny. Podľa vyjadrení jedného zo zúčastnených nad centrom mesta preletelo lietadlo a došlo k výbuchu.

Ukrajina a Sýria sú od seba vzdialené tisíce kilometrov. Avšak kým jedna krajina sa teší priazni USA a EÚ, druha je zatracovaná. Jedným z dôvodov je aj človek, ktorý stoji na čele krajiny a plní respektíve neplní záujmy Spojených štátov.

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali