Uhrík vytiahol zásadnú informáciu: Riskuje SNS odchod kľúčových ministrov do Bruselu?

Uhrík vytiahol zásadnú informáciu: Riskuje SNS odchod kľúčových ministrov do Bruselu?

Bratislava 23. mája 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: Screenshot Facebook Video)

 

Kandidát do Európskeho parlamentu Milan Uhrík (Republika) vo svojom nedávnom príspevku  na Facebooku upozorňuje, že v júnových eurovoľbách by sme mali zvážiť, komu dáme svoj hlas. Poukazuje na to, že voľbou tzv. “falošných kandidátov” do Europarlamentu by sme mohli skutočne oslabiť vládnu koalíciu a vyhnať dôležitých ministrov z našej vlády do Bruselu

Kandidát do volieb do Európskeho parlamentu Milan Uhrík (Republika)
Kandidát do volieb do Európskeho parlamentu Milan Uhrík (Republika)

„Dôležitá vec o ktorej mnohí ľudia ani politici nevedia: SNS reálne riskuje odchod kľúčových ministrov do Bruselu!,“ odhalil v úvode svojho videa europoslanec a kandidát do eurovolieb Milan Uhrík(Republika).

Reklama

Upozornil, že odchod kľúčových postáv z koaličnej strany, nanajvýš v tejto vypätej situácii, môže znamenať aj vládnu krízu, oslabenie koalície či dokonca nástup progresívcov.

„Viacerí kľúčoví kandidáti na europoslancov vravia, že po voľbách si ešte rozmyslia, či zostanú v slovenskom parlamente alebo pôjdu do Bruselu,“ uviedol.

Reklama

 

Háčik ?

Uhrík hovorí, že okrem toho, že je to neférové ťahanie voličov za nos, to má aj jeden zásadný a podstatný háčik .

Podľa zaužívanej praxe, novozvolený europoslanec stráca mandát poslanca Národnej rady automaticky. Nikto sa ho nepýta, či do EP naozaj nastúpiť chce alebo nechce. Podľa jeho slov neexistuje nič také, že “po voľbách uvidím, či do Bruselu nastúpim”… „Podľa zvyklosti si totiž zvolený europoslanec nevyberá, či chce alebo nechce zostať v NR SR, ale rovno mu prichádza oznámenie o zániku mandátu poslanca NR SR. Tak sa to stalo aj mne,“ priznal.

„Po minulých eurovoľbách, ktoré sa konali 25. mája 2019, sa ma nikto nepýtal, či ako vtedajší poslanec NR SR naozaj chcem do EP nastúpiť. Päť dní po voľbách mi prišlo z NR SR automatické oznámenie, že môj mandát poslanca Národnej rady zaniká vznikom nezlúčiteľnosti, podľa článku 77 odseku 1 Ústavy Slovenskej republiky, keďže funkcia europoslanca je ústavne nezlúčiteľná s funkciou poslanca Národnej rady,“ uviedol.

Dodajme, že v spomínanom odseku sa nehovorí už o postoch ministrov a teda nie je úplne jasné ako by to bolo napríklad v prípade Martiny Šimkovičovej či Tomáša Tarabu. V prípade takého Romana Michelka či Rudolfa Huliaka by hrozilo, že by museli nastúpiť do EP.

Reklama

„Europoslancom som sa teda stal automaticky. Neskladal som žiadnu prísahu na nejakú európsku ústavu, lebo žiadna taká ústava neexistuje…,“ spomína.

„Samozrejme, vtedy ma to netrápilo a popravde, netrápi ma to ani dnes, lebo ja som nikdy nešpekuloval. Svoju kandidatúru do europarlamentu som bral vždy vážne, s vedomím, že ak ma ľudia zvolia, tak do Bruselu skutočne nastúpim,“ dodal.

 

Falošní kandidáti

„Túto informáciu dávam na vedomie najmä ako upozornenie, že voliť takzvaných “falošných kandidátov”, ktorí kandidujú len preto, aby pritiahli hlasy, môže byť naozaj nebezpečné… Lebo tým skutočne pošlete ministrov do Bruselu!,“ varoval.

Vyjadril obavy o to, že odchod kľúčových postáv z vlády či súčasnej Národnej rady do europarlamentu môže spôsobiť personálne hádky o uvoľnené posty, či dokonca prerásť vo vládnu krízu. „A tú si teda Slovensko rozhodne nemôže dovoliť!,“ povedal.

Reklama

„Práve preto radšej voľte strany a ľudí, ktorí to myslia so svojou kandidatúrou do europarlamentu úprimne a vážne!,“ vyzval.

„Slovensko potrebuje v Bruseli zodpovedných vlastencov,“ povedal.

V závere príspevku sa už tradične rozlúčil mottom : „Vlastenci, spojme sily! Voľte Republiku!“

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Napriek úsiliu veľkej časti svetového spoločenstva o nastolenie mieru na Ukrajine, ruské jednotky v sobotu pokračovali v útokoch na rôznych úsekoch frontu, informuje TASR podľa agentúry DPA.

07:28

Dvaja Švédi prepustení v rámci výmeny väzňov s Iránom pristáli v sobotu večer doma vo Švédsku, uviedol úrad premiéra Ulfa Kristerssona.

06:34

Lídri krajín skupiny G7 vyzvali strany konfliktov, aby zložili zbrane počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. Apel zaradili do záverečného vyhlásenia svojho summitu na návrh Francúzska. Uviedla to v sobotu talianska premiérka Giorgia Meloniová, informuje TASR podľa agentúry AFP.

06:33

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že predloží Moskve návrh na ukončenie vojny, keď sa na ňom zhodne medzinárodné spoločenstvo. Vyjadril sa vo Švajčiarsku na mierovej konferencii o Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo vyše 90 krajín, nie však Rusko.

06:32

Osem izraelských vojakov zahynulo v sobotu pri výbuchu obrneného vozidla neďaleko mesta Rafah v Pásme Gazy, oznámila izraelská armáda.

Včera 19:36

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v sobotu v Paríži a ďalších francúzskych mestách proti krajnej pravici. Protesty zvolané odbormi, študentskými skupinami a ľudskoprávnymi organizáciami boli zamerané voči strane Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách.

Včera 19:30

Francúzsko, Nemecko a Británia v sobotu odsúdili najnovšie rozširovanie iránskeho jadrového programu, o ktorom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Včera 18:08

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že prezident Spojených štátov Joe Biden prechádza “skúškou úprimnosti” pri riešení prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy.

Včera 18:04

Nemecký kancelár Olaf Scholz verí, že bude kandidátom na spolkového kancelára svojej Sociálnodemokratickej strany (SPD) aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2025, a to napriek neúspechu vládnych strán v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu.

Včera 18:04

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová postúpila do finále dvojhry na trávnatom podujatí WTA v holandskom Hertogenboschi. V semifinále si poradila s Dalmou Gálfiovou z Maďarska 6:4, 6:2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali