Diplomati: Summit EÚ o top pozíciách môže trvať až do večera

Diplomati: Summit EÚ o top pozíciách môže trvať až do večera

Brusel 1. júla 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)

 

Mimoriadny summit EÚ zameraný na obsadenie kľúčových postov v štruktúrach Európskej únie môže “technicky” pokračovať celý deň. Uviedli to v pondelok ráno nemenované diplomatické zdroje z prostredia rokovaní premiérov a prezidentov v Bruseli.

Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk

Vedúci predstavitelia EÚ obnovili debaty o obsadení hlavných pozícií okolo ôsmej hodiny ráno s tým, že vôbec nie je isté, kedy tieto debaty ukončia.

Reklama

Taliansky premiér Giuseppe Conte po príchode na druhé kolo rokovaní, ktoré nasleduje po nočnej prestávke, uviedol, že “zatiaľ neexistuje žiadna dohoda”, a spresnil, že je neisté, či sa lídrom k dohode o menách a pozíciách podarí dospieť.

V rovnakom tóne informoval aj týždenník Politico, keď s odvolaním sa na nemenovaného diplomata na svojom internetovom serveri uviedol, že počas noci nedošlo k zmene pozícií a summit môže “technicky pokračovať celý deň”.

Reklama

Politico naznačil, že najmä socialisti a liberáli držia svoje pozície a nedarí sa nájsť dostatočnú podporu pre doteraz navrhovaných kandidátov. Na úvod summitu bol v hre o post predsedu Európskej komisie (EK) Holanďan Frans Timmermans, čo bol výsledok nemecko-francúzskej dohody zo summitu G20 v Osake. Avšak táto “suši dohoda”, ako ju medzičasom nazvali médiá, narazila na nevôľu viacerých lídrov z tábora Európskej ľudovej strany (EPP) a proti Timmermansovi sa postavili aj krajiny Vyšehradskej štvorky (V4).

Výsledok dohôd z Osaky bol, že EPP sa vzdá predsedníctva Európskej komisie a odobrí na túto funkciu Timmermansa, pričom európski ľudovci získajú post predsedu Európskeho parlamentu (na prvý dvaapolročný mandát) pre Manfreda Webera a post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Liberálom mala pripadnúť funkcia predsedu Európskej rady. Avšak už na úvod summitu chorvátsky premiér Andrej Plenkovič z tábora EPP jasne naznačil, že väčšina lídrov zastupujúcich tento tábor si myslí, že ľudovci by sa nemali tak ľahko vzdávať kresla šéfa eurokomisie.

 

7:44 Krízový summit o top pozíciách v EÚ pokračuje pracovnými raňajkami

Predseda Európskej rady Donald Tusk v pondelok v skorých ranných hodinách oznámil, že ukončil sériu okolo 30 bilaterálnych rokovaní s jednotlivými lídrami členských krajín EÚ, kvôli ktorým sa rozhodol prerušiť mimoriadny summit EÚ v Bruseli zameraný na obsadenie kľúčových postov v štruktúrach Únie

Reklama

Podľa jeho odkazu mali hlavy vlád a štátov členských krajín pokračovať v rokovaniach o top pozíciách po asi štvorhodinovej prestávke na oddych. K tomu došlo krátko po 7.00 h ráno, keď sa lídri stretli na pracovných raňajkách, informoval Tuskov hovorca Preben Aamann na svojom účte na Twitteri.

Tusk sa v tomto čase pokúšal nájsť riešenie krízy vyvolanej nedeľňajším odmietnutím lídrov z Európskej ľudovej strany (EPP) prijať dohodu o vedúcich pozíciách v EÚ, ktorá predpokladala, že šéfom budúcej Európskej komisie (EK) sa stane Holanďan Frans Timmermans. Súčasný prvý podpredseda EK a líder volebnej kandidátky európskych socialistov však nemal ani podporu krajín Vyšehradskej štvorky (V4), do ktorej patrí aj Slovensko so sociálnodemokratickou vládou.

Pôvodne bola EPP ochotná vzdať sa predsedníctva Európskej komisie a na túto funkciu akceptovať Timmermansa za predpokladu, že európski ľudovci získajú post predsedu Európskeho parlamentu (na prvý dvaapolročný mandát) pre Manfreda Webera, ktorý už vypadol z hry o šéfa eurokomisie a tiež post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Liberálom mala pripadnúť funkcia predsedu Európskej rady. Túto dohodu, ktorá sa zrodila počas rozhovorov na summite G20 v Osake, však odmietli liberáli, ktorí sú treťou najdôležitejšou skupinou v europarlamente.

Neistota okolo výsledkov “nominačného summitu” pripúšťa aj možnosť druhého mimoriadneho zasadnutia Európskej rady na túto tému, pričom ako vhodný dátum sa uvádza 15. júl.

 

Reklama

0:20 Tusk prerušil summit, vedie bilaterálne rokovania s lídrami

Predseda Európskej rady Donald Tusk v nedeľu neskoro večer prerušil mimoriadny summit EÚ, aby mohol viesť bilaterálne rokovania s jednotlivými lídrami o obsadení kľúčových postov v orgánoch Únie. Informovala o tom agentúra DPA.

“Tusk teraz zorganizuje bilaterálne stretnutia s lídrami. Summit bude pokračovať po skončení bilaterálok,” napísal na Twitteri Tuskov hovorca Preben Aamann.

Podľa agentúry AP lídri EÚ okolo polnoci viedli rozhovory v malých skupinách a bezprostredne nebolo jasné, či sa vrátia k oficiálnym rokovaniam summitu.

Schôdzka hláv štátov a predsedov vlád členských krajín Európskej únie sa v Bruseli začala v nedeľu večer s oneskorením. Predseda Európskej rady totiž ešte pred ňou rokoval s lídrami jednotlivých štátov, medzi ktorými existujú veľmi rozdielne názory na obsadenie vrcholných postov v EÚ, predovšetkým v otázke nového šéfa eurokomisie. Či sa lídri dokážu dohodnúť už na tomto summite, zostáva nejasné.

Úvahy, že by sa predsedom Európskej komisie mohol stať socialistický špicenkandidát Frans Timmermans z Holandska, odmietli premiéri členských krajín združení v Európskej ľudovej strane (EPP). Voči Timmermansovi verejne ostro vystúpili poľský premiér Mateusz Morawiecki a maďarský premiér Viktor Orbán.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali