Projekt, ktorý má názov Dedičstvo kulinárskeho umenia karpatského regiónu sa realizuje cez program cezhraničnej spolupráce Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina ENPI 2007 až 2013. Európska únia ho v rámci programu Európske susedstvo a partnerstvo podporila sumou 428.220,50 eura.
Hlavnými partnermi projektu sú Turistické združenie regiónu Ivano-Frankivsk a mestské zastupiteľstvo Ivano-Frankivsk z Ukrajiny, združenie “EcoLogic” spolu s Obchodnou a priemyselnou komorou kraja Satu Mare z Rumunska, košická pobočka Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), asociácia Szamos-bazár z Maďarska, Technická univerzita Cluj Napoca – Severné Univerzitné centrum Baia Mare, Regionálna štátna správa Ivano-Frankivsk a Dedičstvo Európskeho kulinárskeho umenia s hlavným sídlom vo Švédsku.
Ako TASR informovala Iveta Tomková z košickej kancelárie SOPK, cieľom spomínaného projektu je propagovať tradičné potraviny a karpatskú kuchyňu s bohatou škálou kulinárskych špecialít, ktoré majú potenciál stať sa katalyzátorom trvalého regionálneho rozvoja. “Spomínaným projektom chceme zároveň prispieť k záchrane kultúrneho dedičstva karpatských regiónov,” podotkla Tomková.
Propagácia potenciálu karpatského kulinárskeho a kultúrneho dedičstva by podľa jej slov nebola možná bez spolupráce s vinohradníkmi, producentmi tradičných potravín, liehovín či prevádzkovateľmi fariem a reštaurácií v cieľových regiónoch. “Miestni výrobcovia, ktorí zdedili tradíciu a know-how po svojich predkoch, musia byť spolu s ďalšími miestnymi podnikateľmi motivovaní, aby sa zapojili do vytvárania hodnôt a podpory nášho procesu.”
Chute a vône karpatského regiónu na území Slovenska, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny budú spoznávať v najbližších dňoch touroperátori a novinári z viacerých krajín Európy. Ich príspevkom k spomínanému projektu bude propagácia tejto oblasti na lokálnej, ako i medzinárodnej úrovni.