Turci útočia na Kurdov, tí prestali s prípravami na útok voči Rakke

Turci útočia na Kurdov, tí prestali s prípravami na útok voči Rakke

Rakka 29. apríla 2017 (HSP/rusvesna/Foto:TASR/AP-Manu Brabo,screen shot rusvesna)

 

Ruský portál rusvesna  uviedol niekoľko najnovších informácii z diania v Sýrii

Turecká armáda, ktorá sa sa od 26. 4. 2017 zaktivizovala a začala útočiť na kurdské enklávy v Sýrii a Iraku svojim postupom zapríčinila zastavenie príprav na útok proamerickej koalície voči Rakke. Turci, ktorí útočia na kurdské enklávy v Sýrii a Iraku útočia z viacerých dôvodov. Prioritne si Turci neželajú posilnenie kurdského faktoru a takisto v hre je aj skutočnosť, že provincia al Hasakah, kde Turci útočili  je bohatá na ropu, pričom tieto náleziská kontrolujú Kurdi. Sýrski Kurdi potom ropu distribujú Kurdom v irackom Sindžare, kde sa ropa spracúva. Aj na túto oblasť už Turci zaútočili, pretože zisky z predaja ropy Kurdi používajú na boj voči Turecku.

Reklama

Turci útočia na Kurdov, tí prestali s prípravami na útok voči Rakke

 

Provincia al Hasakah je dôležitým centrom kurdskej enklávy a práve z tejto provincie smerujú útoky kurdských síl na provinciu Rakka. Útokmi v Sýrii a Iraku sleduje Erdogan niekoľko cieľov. V prvom rade sa potrebuje ukázať ako rozhodný vodca v Turecku, kde sa mu podarilo presadiť zmenu ústavy a posilniť právomoci prezidenta. Hra so svalmi mu umožní pôsobiť na susedov Turecka, pričom s medzinárodným právom si Erdogan nerobí starosti – keď ho nemusia dodržiavať Američania a Západ, nemusí ho predsa dodržiavať ani on. Boj proti Kurdom je kľúčovým faktorom tureckej zahraničnej i vnútornej politiky. Erdogan si navyše uvedomuje, že ak sa stabilizuje situácia v regióne Blízkeho východu, Turecko už nebude mať šancu expandovať, momentálny stav Erdoganovým ambíciam vyhovuje.

Reklama

Takže Erdogan kašle na suverenitu Sýrie či Iraku, alebo na medzinárodné právo. Jeho cieľom je posilnenie vplyvu Turecka v regióne a práve z toho dôvodu dal príkaz na útoky voči sýrskymi Kurdom. Pokiaľ v provincii Afina útočia najmä protureckí banditi, v provincii al Hasakah útočí Turecko priamo pomocou svojich vojenských síl. No Kurdi už nie sú fackovacím panákom, ktorí môže Turecko trestať. Ukázalo sa, že Kurdi dokážu zasadiť Turkom tvrdé údery, takže turecká armáda už začína v konflikte voči Kurdom pôsobiť čoraz opatrnejšie. Pri posledných útokoch stratili Turci viacero tankov a obrnených transportérov a boje sú čoraz náročnejšie.

Turci na začiatku operácie “Štít Eufratu” zaútočili na sýrske mesto el-Bab, ktoré sa nachádzalo v rukách teroristov ISIS. Mesto sa podarilo Turkom získať, pričom do bojov nasadili proturecké skupiny pochádzajúce zo Sýrie. Tieto skupiny však utrpeli výrazné straty a ich bojová hodnota sa po operácii el-Bab výrazne znížila.

Postup Turkov má aj nepríjemný efekt pre Američanov. Tí rátajú s Kurdami ako so svojou zástupnou armádou, ktorá im dobyje Rakku. Kurdi však otvorene prehlásili, že počas trvania tureckej ofenzívy na západe Sýrie nebudú pokračovať v bojoch proti ISIS v provincii Rakka a sústredia svoju pozornosť na zastavenie tureckého postupu. Pre Turkov je strategicky dôležitá oblasť Azaz – Al Bab – Manbij – Jarabulus, nad ktorou sa snažia získať kontrolu. Kurdi sú však značne tvrdým orieškom na ktorom si novodobý turecký sultán môže vylámať svoje zuby.

 

Turci útočia na Kurdov, tí prestali s prípravami na útok voči Rakke
Screensho rusvesna

Čo sa týka Kurdov a ich aktivít, podľa informácii portálu rusvesna na základe tureckých útokov na kurdské pozície už požiadali USA aby zabezpečili bezletovú zónu nad severovýchodom Sýrie, ktorá by zabraňovala Turkom v leteckých útokoch na kurdské pozície v provincii Aleppo a al- Hasakah. Ak im USA nevyjdu v ústrety, Kurdi a ich arabskí spojenci prestanú pokračovať v prípravách na ofenzívu proti Rakke.

Reklama

Kurdi už presunuli časť svojich jednotiek smerom na západ, kde sa rozhodli brániť kurdské enklávy pred útokmi tureckej armády. Na zastavení príprav k útoku voči Rakke sa zhodli predstavitelia všetkých  hlavných kurdských frakcií YPG,  SDF (kurdská frakcia SDF) a RPK. Kurdi otvorene požadujú garancie od Washingtonu, že Turci nebudú útočiť na kurdské pozície a enklávy.

Dňa 25. 4. 2017 turecké letectvo zbombardovalo štáb YPG v severnej Sýrii a irackom Sindžare, zahynulo 20 Kurdov z YPG, SDF hlásia straty 30 bojovníkov, v irackkom Sindjare zahynulo 30 bojovníkov a Turci hlásia, že kurdská RPK stratili 70 členov. Turci ostreľujú aj civilné kurdské obyvateľstvo v mestách Chetela a Dirbes, za pomoci tureckých tankov zaútočili Turci a ich turkomanskí spojenci na kurdské pozície v meste Afrin. Tu však Kurdi zničili turecký tank a niekoľko transportérov, pričom Turci utrpeli ťažké straty na bojovej sile.

Kremeľ a Biely Dom odsúdili Erdoganove aktivity, Erdoganov útok pomohol kurdským frakciám nájsť spoločnú reč, takže momentálne sa proti Turkom spojili už spomenutí Kurdi z YPG (Oddiely národnej kurdskej milície), RPK (Strana kurdských pracujúcich ) a SDF (Sýrske demokratické sily). Pritom YPG Turci považujú za súčasť marxistickej RPK, ktorá mala svojho času úzke kontakty zo ZSSR.

Turci tvrdia, že najmä RPK a YPG v posledných dňoch zvýšili svoje protiruecké aktivity a aktivizujú svojich členov aj na území Turecka, pričom Kurdov v Turecku zásobujú zbraňami a výbušninami. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu však tvrdí, že aj Moskva a aj Washington boli v predstihu informovaní o tureckom postupe a Erdogan v interview agentúre Reuters otvorene povedal, že Turecko bude viesť boj proti teroristom až do víťazného konca.

Fotografií mŕtvych Kurdov Foto:
Screen shot rusvena

Kurdi pritvrdili aj vo vzťahu k USA. “Ak USA oznámia, že sú znepokojení aktivitami Turkov, pre nás to nie je prijateľné riešenie a takúto reakciu nepovažujeme za dostatočnú” informovala Nasrin Abdullah, veliteľka Kurdských ženských bojových oddielov (YPJ).

Reklama

“Vojenské aktivity Turecka poukazujú, že Turci sú nevyspytateľní a nemôžu byť dôveryhodným partnerom pre USA” informoval Richard Haass riaditeľ Zväzu pre zahraničné vzťahy USA. Na miesta, kde útočili Turci už zavítala aj komisia Pentagonu, členovia komisie sa stretli s veliteľmi YPG a kurdskými obyvateľmi. Celá aktivita USA sa zatiaľ  ohraničila na prílet komisie, ktorú zaisťovali dva vojenské vrtuľníky.

Kurdské oddiely YPG, RPG a takisto aj Pešmerga už začali so svojou pomstou voči Ankare. Zaútočili na vojenské ciele, objekty a príslušníkov tureckej armády. V pomerne krátkej dobe sa im podarilo zničiť niekoľko tankov, jeden džíp a 5 tureckých vojakov.

Podľa informácii SDF, v ktorých ozbrojených zložkách majú Kurdi autonómne postavenie turecký postup zastavil prípravy k útoku na Rakku a znamenal pomoc pre teroristov ISIS. Podľa SDF Erdoganov postup sleduje len jeden cieľ – aby sa Rakky nezmocnili Kurdi, ale jednotky spolupracujúce s Tureckom.

Portál politexpert zverejnil, že Turci a ich turkomanskí spojenci v posledných hodinách utrpeli v bojoch proti Kurdom vysoké straty . Podľa informácii portálu politexpert Turci v bojoch zahynulo minimálne 30 Turkov, niekoľko desiatok vojakov bolo vyradených z boja.

Turecko má na Blízkom východe spoločne s Iránom najmohutnejšiu armádu. Podľa ruských informácii majú Turci k dispozícii tisíc  lietadiel a vrtuľníkov, 400 tisíc vojakov,. 4 tisíc tankov a obrnených vozidiel. Kurdi nemajú letectvo, delostrelectvo a sú vyzbrojení najmä pechotnými protitankovými a protilietadlovými bojovými komplexami. Kurdi vďaka partizánskej taktike však dokážu spôsobiť tureckej armáde nepríjemné straty.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali