Aj v “bezpečnej nemocnici” môžete zomrieť, ale nakaziť sa žltačkou či HIV len ťažko

Aj v “bezpečnej nemocnici” môžete zomrieť, ale nakaziť sa žltačkou či HIV len ťažko

Trnava 17. októbra (TASR/HSP/Infografika: HSP) 

 

Trnavská nemocnica je štvrtá “bezpečná nemocnica” na Slovensku 

Trnavská Fakultná nemocnica (FN) je oddnes držiteľom certifikátu Bezpečná nemocnica. Získala ho za zavedenie moderných bezpečnostných zdravotníckych pomôcok do štandardov liečby a ošetrovateľskej starostlivosti. TASR o tom informoval riaditeľ FN Martin Tabaček. Ocenenie udeľuje spoločnosť B. Braun, ktorá je súčasťou nadnárodného koncernu B. Braun Melsungen AG. Zdravotnícke zariadenia v Trnave je po Univerzitnej nemocnici v Bratislave, Východoslovenskom onkologickom ústave a Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach štvrtým na Slovensku, ktoré ho získalo.

Reklama

Certifikát bezpečnosti je ukazovateľom kvality starostlivosti v nemocnici a zaručuje pacientom i zdravotníckemu personálu nadštandard. “Zatiaľ čo v mnohých krajinách Európskej únie používanie zdravotníckych prostriedkov s bezpečnostnými prvkami stanovuje zákon, na Slovensku táto povinnosť zatiaľ nie je. Udeľovaním certifikátu sa preto snažíme nemocnice motivovať, aby sa približovali k európskym štandardom. Dávajú tým jasný signál, že sa snažia poskytovať svojim pacientom a zamestnancom ten najlepší servis,” uviedol Peter Šumichrast, manažér spoločnosti B. Braun.

 

Reklama

Pacienti boli chránení aj predtým, väčšmi ohrození sú zdravotníci 

“Bezpečnosť pacientov pri zdravotníckych úkonoch je už dnes na vysokej úrovni, ale personál sa pri výkone svojej práce napriek opatrnosti môže dostať do rizikových situácií a našou úlohou je takýmto rizikám maximálne predchádzať. To je možné aj prostredníctvom bezpečnostných kanýl,” uviedol riaditeľ FN. “Keď sme sa dozvedeli, že môžeme takto účinne chrániť lekárov, sestry a ostatný zdravotnícky personál, urobili sme si finančnú analýzu a začali pracovať na tom, aby sme mohli zaradiť takéto kanyly do štandardov našej ošetrovateľskej starostlivosti,” dodal Tabaček.

Zdravotnícky personál vo FN každý mesiac zavedie pacientom viac ako 4000 kusov intravenóznych kanýl. Pri manipulácii zdravotníci podstupujú riziko poranenia a prípadné nakazenie hepatitídou B, C, vírusom HIV alebo množstvom ďalších závažných infekčných ochorení. Vďaka ochrannému prvku na bezpečnostnej kanyle je teraz riziko poranenia takmer nulové. “Manipulácia s bezpečnostnými kanylami nie je odlišná od obyčajných, ale po použití bezpečnostnej kanyly sa jej hrot automaticky uzavrie,” informovala námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Melanie Beťková.

 

Nesterilné ihly sú hlavnou príčinou šírena žltačky, HIV a ďalších chorôb 

Reklama

Hlavným zdrojom šírenia krvou prenášaných vírusových ochorení bývajú v mestách marginalizované skupiny drogovo závislých ľudí. Ide o osoby, ktoré často nemajú kartu poistenca, nie sú nikde registrovaní a pritom môžu šíriť infekčné choroby prostredníctvom spoločne používaných drogových striekačiek ďalej.   

Skutočnosť, že testovanie ľudí vyčlenených na okraj spoločnosti nie je nepodstatný problém, dokazuje podľa  Kataríny Jirešovej z hnutia Odysseus aj štúdia, “ktorá ukázala, že koncentrovaná epidémia v takýchto marginalizovaných skupinách je stále veľké riziko a môže kedykoľvek prepuknúť.” A čím je viac ľudí, ktorí sú začlenení na okraj spoločnosti, mimo sociálneho zdravotného systému, riziko vypuknutia infekcie je väčšie.”

Testovanie na ulici na HIV a TBC má svoju dôležitosť aj podľa Dariny Sedlákovej z kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.” V prípade týchto infekčných ochorení sú skupiny ľudí žijúcich v zlých socio-ekonomických podmienkach v ohrození,” uviedla Sedláková a dodala, že testovanie priamo na ulici je spôsob, ako tento problém a riziko aspoň čiastočne riešiť. “Testovanie je moment istej sebareflexie a existuje dosť dôkazov, že sa tí, ktorí sa podrobili testom, začínajú správať rozumnejšie, zodpovednejšie.”

 

Infikovaní závislí ľudia sa často odmietajú liečiť 

Reklama

Podľa hlavného odborníka MZ SR pre liečbu drogových závislosti MUDr. Ľubomíra Okruhlicu je tiež problém, že mnoho ľudí, ktorí postúpia testovanie, sa nechcú ďalej liečiť, aj keď majú možnosť ísť do bezplatného a dostupného zdravotníckeho zariadenia.

Konferencia „ Zlepšenie prístupu k testovaniu HIV a TBC pre marginalizované skupiny“ sa konala pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja, Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie WHO na Slovensku a Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali