Trenčín ukradol deťom ihrisko a športovisko. Obyvatelia vinia mestské zastupiteľstvo a Rybníčka

Trenčín ukradol deťom ihrisko a športovisko. Obyvatelia vinia mestské zastupiteľstvo a Rybníčka

Trenčín 26. septembra 2019 (HSP/Na palete/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Prvý generálny riaditeľ TV JOJ a neskorší prvý muž Slovenskej televízie Richard Rybníček sa v rokoch 2003 – 2006 zviditeľnil faktickou likvidáciou verejnoprávnej STV, prepustením väčšiny zamestnancov a jej zdecimovaním na vysielaciu televíziu komerčného charakteru

Na snímke primátor Trenčína Richard Rybníček

Okrem toho sa stal známym kauzou rozpredaja pozemkov vo vlastníctve STV v televíznom areáli v bratislavskej Mlynskej doline. Kritici riaditeľa vtedy hovorili o ekonomickom a morálnom poškodzovaní inštitúcie, ktorú riadil, a obohacovaní sa jej manažmentu. V podobnom duchu pôsobí Richard Rybníček aj na čele mesta Trenčín – na stoličke primátora sedí od roku 2010.

Reklama

Jedným z posledných príkladov pochybného nakladania s verejným majetkom v Trenčíne je prípad spojený s lukratívnym pozemkom vo štvrti Nad Tehelňou. Všetko sa začalo v auguste 2002, keď mestské zastupiteľstvo odobrilo odpredaj pozemku podnikateľovi Jaroslavovi Svetlíkovi za 300 slovenských korún za štvorcový meter pod podmienkou vybudovania športového areálu a detského ihriska.

O päť rokov neskôr mesto Trenčín ešte pod vedením primátora Branislava Cellera upozornilo nového majiteľa pozemku, aby uskutočnil zámer, ku ktorému sa zaviazal, keď ho kúpil.

Reklama

Jaroslav Svetlík reagoval tvrdením, že v kúpnej zmluve sa síce zaviazal stavbu realizovať najneskôr rok od vydania stavebného povolenia, nikde v zmluve však nie je uvedené, dokedy má žiadosť o stavebné povolenie podať. Po roku 2007 už mesto nepreukázalo nijakú snahu o komunikáciu s majiteľom pozemku určeného pre výstavbu športoviska a detského ihriska.

Píše sa rok rok 2019 a za 17 rokov podnikateľ stále nevybudoval to, čo sľúbil. Na odpredanej parcele sa však rozhodol stavať rodinné domy. Väčšina mestského zastupiteľstva podporujúceho Richarda Rybníčka totiž minulý rok v septembri napriek početným výhradám viacerých poslancov schválila zmenu územného plánu, v ktorej na podnikateľovu žiadosť zmenila účel užívania pozemku.

Parcelu preklasifikovalo na územie určené pre komerčnú bytovú výstavbu – rodinné domy. Cena pozemku tak prudko vzrástla: Svetlík ho v roku 2002 kúpil v prepočte za 10 eur za štvorcový meter a dnes má hodnotu 200 eur za štvorcový meter. Pri výmere 2486 m2 je rozdiel kúpnej a aktuálnej ceny bezmála 473 000 eur.

Predseda Výboru mestskej časti Stred a poslanec Šimon Žďárský sa na jednom z tohtoročných zasadnutí mestského zastupiteľstva verejne opýtal, na koho úkor podnikateľ Svetlík tieto peniaze zarobil. Pripomenul tiež, že na spomenutom sídlisku reálne hrozí, že ďalšia generácia detí vyrastie bez miesta na hry a športovanie.

Tamojší obyvatelia preto iniciovali petíciu, ktorú adresovali mestskému zastupiteľstvu a v ktorej žiadali dodržanie pôvodného účelu odpredaného pozemku. Mesto však petícii občanov „Zachráňme výstavbu ihriska Nad Tehelňou Trenčín“ nevyhovelo: väčšina poslancov návrh odmietla.

Reklama

Podľa dostupných informácií sa podobný scenár za posledné roky v Trenčíne zopakoval niekoľkokrát, naposledy v prípade ihriska v Biskupiciach s rozlohou 10 000 štvorcových metrov.

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli napalete.sk

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali