Traja mušketieri. Diel II.

Traja mušketieri. Diel II.

Bratislava 31. januára 2020 (HSP/Foto:SITA-Jana Birošová, Martin Medňanský)

 

V debate denníka Postoj sa predstavili traja predstavitelia politických strán, ktorí chcú po tohtoročných voľbách vytvoriť vládnu koalíciu. Čo ponúkli svojim voličom? Sú títo mušketieri schopní riadiť štát? Výber diskutujúcich (Hlina, Kiska, a Matovič) mal pomôcť čitateľom pri rozhodovaní vo voľbách. Pomohlo to potencionálnym voličom?

Na kombosnímke zľava Alojz Hlina, Igor Matovič a Andrej Kiska

V debate sa pokračovalo riešením stability potencionálnej vládnej koalície, kde niektoré strany (s protikladnými hodnotovými a principiálnymi etickými postojmi), ktoré uzavreli pakty o neútočení, majú v programoch zakomponovanú antropologickú revolúciu (SaS, PS/Spolu, Za ľudí), ktorá Slovensku hrozí, ak budú mať dostatok hlasov v parlamente. Nemožno veriť dnešnému predvolebnému divadlu SmeruSD, OĽNO, Sme rodina či KDH, keď deklarujú odmietavý postoj k Istanbulskému dohovoru. Prečo? Táto predvolebná predikcia a možno pre niekoho fabulácia, môže dopadnúť aj takto: Je reálnym nebezpečenstvom (ak by po februárových voľbách neboli predčasné voľby), že v Smere SD sú až na výnimky propotratovo orientovaní poslanci, ktorí môžu dostať po voľbách voľnú ruku – sloboda svedomia pri hlasovaní o ID. V OĽNO sú pravdepodobne hodnotovo v kultúrnoetických otázkach rôzne orientovaní poslanci (od kresťanov po liberálov), ktorí sa do NR SR dostanú a je otázkou, ako by Matovič zabezpečil, aby napríklad taký poslanec ako Budaj hlasoval proti ratifikácii ID.

Reklama

Asi iba tým, aby na hlasovaní nebol alebo nehlasoval, čo tiež môže napomôcť ratifikácii, za istých konštelácii. V debate však Matovič prezentoval prekvapivo správne hodnotové postoje, lebo vie, že na tom jeho hnutie len získa hlasy kresťanských voličov. V strane Sme rodina, kde sa jasne deklaruje, že registrované či životné partnerstvá či adopcie nebudú akceptovať (paradoxne to prináša hlasy konzervatívnych voličov), hoci v otázkach potratov sú na presne opačnej strane (napr. Kollár), čo vzbudzuje oprávnené pochybnosti voličov o tom, ako by prípadná (ne)ratifikácia ID dopadla.

Ako chce Kollár chrániť rodinu pred tým čo je pre neho neprijatľné, keď spod ochrany nespravodlivo vyčleňuje najslabších členov rodiny, ktorými sú nenarodené deti? KDH ústami Hlinu jasne deklaruje odpor voči obsahu ID a potratom (aj tejto debate), ale je otázkou, či sa opäť niektorí poslanci zázračne nepomýlia alebo sa vrátia k pilátovskému postoju „s fašistami sa nehlasuje“, alebo z nejakých „dôvodov“ na hlasovaní nebudú (aspoň niektorí, lebo v minulosti sa to už stalo).

Reklama

Treba ale poznamenať, že formálne deklarované etické postoje KDH sú jasné. Berúc do úvahy rokovací poriadok, že hrozí, že tí, ktorí sú otvorene a skryto za ratifikáciu ID, už nájdu tú správnu matematickú konšteláciu ako zrealizovať antropologickú revolúciu po voľbách. Aká môže byť potom toľko pretriasaná stabilita tohto protikladného ideologického spolku?

K problému sa Hlina vyjadril, že „Cítim obrovskú zodpovednosť za KDH, za kresťanskú demokraciu (…) riziká sú veľké (…) treba si kryť chrbát v dobrom (…) nevytvárať zbytočné konflikty.(…) veľký počet strán vytvára zárodok konfliktu (…) ak si vypýtame zodpovednosť, tak to vydržíme.“ Takže Hlina necíti zodpovednosť za Slovensko, ale za KDH a netreba vytvárať konflikty, čo je však pri ideologicky protikladnej koalícii ťažko predstaviteľné, čo sa už v minulosti ukázalo niekoľkokrát. 

Kiska neustále strategicky opakoval frázy, že isté otázky by nemali rozdeľovať a treba ich nechať tak sú. Čo teda udrží týchto hodnotové a principiálne protiklady pokope, ak by sa dokázali dostať do NR SR? Eurofondy, prerozdeľovanie štátnych zákazok a provízie? Voliči by nemali zabúdať, že peniaze vždy ľudí rozdeľovali a len dobré a pravdivé idei dokázali v ťažkých časoch ľudí spojiť.

Matovič však poukázal na nejaký nezverejnený predvolebný prieskum, ktorý si vraj dala spraviť jedna z opozičných strán, kde sa dve strany ocitli pod hranicou zvoliteľnosti, čiže matematicky to nie celkom vychádza a teda voľby môžu dopadnúť inak ako by chceli.

Jeden z moderátorov konečne položil podstatnú otázku ohľadne programových priorít, na ktorú mali odpovedať a tu začala to, čo je skutočne zaujímavé, lebo ide o deklarované ciele politických strán. Tieto ciele sa však obvykle vôbec nezrealizujú, lebo nakoniec sa ukáže množstvo vraj objektívnych dôvodov, pre ktoré sa nemohlo splniť to, čo sa pred voľbami sľúbilo. Matovič reagoval tak, že krížiky pribúdajú na cintoríne, že tisíce ľudí ktorí umierajú (5000), ako aj, že chorí ľudia, ktorým bolo indikované onkologické ochorenie by mali mať prístup k operácii do dvoch týždňov, a že by mali byť operovaní kdekoľvek v EU.

Reklama

Potom populisticky zaperlil, že pacienti majú doniesť Haščákovi účet do zdravotnej poisťovne na preplatenie, čo priaznivci Matovičovho politického cirkusu OĽNO iste ocenia, keďže presne tento kabaret od neho čakajú. Populisticky reagoval i Kiska, ktorý mávajúc rukou povedal, že korupcia, ale že dôležitou témou, ktorú pridáva, sú regióny (spomenul povinné frázy o raste extrémistov, chudobu, utekajú mladí ľudia, podpore zamestnanosti) a školstvo, potom pokračoval frázami: hovorme o bytoch, o cestách, o rodinách, o poľnohospodárstve (…) lebo musíme vrátiť rešpekt vzdelaniu, hoci to vždy ľudia nevnímajú ako úplne hlavnú prioritu (…) aké je školstvo, taká je budúcnosť (čo je iste pravdou), úcta voči učiteľom atď., Toto hlavný mediálny prúd iste pochváli a sympatizanti tohto pôžičkového, daňového, pozemkového a bytovkového experta v jednej osobe to určite ocenia. Kiska strategicky prezentoval iba frázy a sem tam aj veľmi dobré idei o význame školstva pre budúcnosť Slovenska, ktoré v zásade nemožno napadnúť, ale je otázkou, kto by napríklad z Kiskovej strany dostal školstvo do rúk a čo by tam chcel presadzovať? Jednou vecou sú sľuby a frázy a druhou sú programové ciele. Stačí si prečítať to, čo majú v programe, kde sú objektívne aj pozitívne body ale sú tam aj niektoré programové ciele (ak by sa podarili zrealizovať), tak slovenské školstvo skončí čistou katastrofou, spôsobenou obsahovou (a teda i ideologickou) liberalizáciou a programovou inklúziou, ktorú ich program obsahuje. Ak sa do toho pripočíta navrhovaná diagnostika a intervencia štátu v prípade (pozn. ideologickej) potreby ak ide o deti vo veku 3-4 rokov, tak hrozné výsledky nenechajú na seba dlho čakať, najmä ak sa vezmú do úvahy iné časti ich volebného programu dotýkajúce sa rodiny (súdnictvo), spolu s programovými cieľmi PS/Spolu. Len naivný volič môže u ľudí ako je Kiska, očakávať spravodlivú subsidiárnu intervenciu tam, kde je evidentne  potrebná už desiatky rokov a ku ktorej sa nikto neodhodlal. Čitatelia si iste domyslia o akom pálčivom probléme je reč. Treba však brať do úvahy postoje a skutky (dnešné i tie minulé) Kisku v ďalších zásadných otázkach, čo iste vyjasní evidentnú nebezpečnosť Kisku a jeho strany (členovia – kandidáti, ktorí preskakovali ako politické prostitútky z jednej straníckej postele do inej), čo ukážu jeho ďalšie postoje, ktoré vyjadril v debate.

Nasledovala reakcia Hlinu, ktorý najprv povedal, že sú tri priority všetkých: spravodlivosť, zdravotníctvo, školstvo, pričom dodal „bodaj by to tak bolo“, čo si možno vysvetliť rôznym spôsobom. Treba však hneď položiť otázku: slovenskí voliči, koľko rokov sa Slovensku hovorí o spravodlivosti a akú koncepciu spravodlivosti doteraz (za 30 rokov) nastolili, keď dnes vyplakávajú nad stavom spravodlivosti (legislatívne normy o ideozločinoch, selektívna? NAKA, sudcovia, prokurátori a vyšetrovatelia, ktorí často účelovo ignorujú procesné postupy výsledkom čoho je odškodné z daní občanov, kočneriáda, vyšetrovanie zločinov na stránkach bulváru, unikanie informácií zo spisov vždy keď sa zjaví istý nedotknuteľný človek, ktorý sa príliš často vyskytuje tam kde je smrť, vyšetrovacie väzby pre obyčajných ľudí versus vyšetrovanie na slobode ak ide o tzv. veľké ryby, sudcovia ktorí nemajú nielen charakter ale ani základné vedomosti o bezpečnosti elektronickej komunikácie, vyšetrovatelia ktorí razantne postupujú voči ľuďom, ktorí nepatria do skupiny „našich ľudí“, politické a ideologické procesy pred voľbami ako možná marketingová kampaň, ideologickí prokurátori žalujúci ľudí za to nespravili a nepovedali, politický špeciálny súd a špeciálna prokuratúra ako vo fašistickom Taliansku za Mussoliniho…)?

Je adekvátne poznamenať, že KDH malo dvoch ministrov, ktorí vyšli z KDH a spoluvytvárali systém 8 rokov za Dzurindových vlád. Komu sa chce pozrieť dnes na to, čo spravili v KDH svojho času zo systémom spravodlivosti po predchádzajúcich vládach? Žiaľ asi nikto z potencionálnych voličov. Amnézia je dokonalá a vynútiteľnosť práva jej reálne zodpovedá.

Nehovoriac o ilúzii spravodlivosti (nikto ju nestretol), ktorá v poslednom volebnom období ideologicky súdi za prejavený a žiaľ pravdivý názor o realite života, čím paradoxne pochovala slobodu prejavu, ktorá je zakotvená vo všetkých relevantných medzinárodných dokumentoch. Musím zopakovať ideu, ktorú som pred mnohými rokmi povedal, že ak pravda nie je slobodná, tak sloboda nie je pravdivá, ale koho to dnes v politike zaujíma. Zdravotníctvo je tiež vizitkou z minulosti, na ktorej sa nachádza priamo meno KDH (po cca. 2 roky dvaja rôzni ministri), k čomu treba pripočítať členstvo (spoluzodpovednosť) vo vládnych koalíciách, kde boli ministri zdravotníctva z iných koaličných strán.

Vyvstáva otázka, či si potencionálni voliči KDH spomenú na ministra, ktorého posmešne nazývali „pentliarik“, ako aj na všetky vládne koalície KDHákov, počas, ktorých sa z pacientov stali klienti, a so služby životu a zdraviu, sa stali služby klientom? Spomenú si potencionálni voliči KDH na tie časy, keď sa zo zdravotníctva (zdravia) stal predmet obchodu finančných skupín a KDH bolo „pri tom“ spolu s vtedajšími koaličnými partnermi, keď sa to naplno legislatívne umožnilo?

Reklama

A tak tu dnes i vďaka KDH (a aj nasledujúcich vlád) máme zdravotníctvo, ako spoľahlivý systém, kde sa zákonom prikázané zdravotné poistenie legálne presúva cez legislatívne vytvorené štruktúry (zdravotníctvo – nemocnice, poisťovne…atď.) na účty oligarchie. A dnes Hlina prehlasuje, že so zdravím sa neobchoduje ako s tovarom a potom sa čuduje, že mu skoro nikto normálny (pri zdravom rozume) neverí.

Zaujímavé fakty by sa dali napísať aj o školstve (dve tri strany textu) ale výsledok všetkých predchádzajúcich vlád je možné vidieť napr. vo výsledkoch testovania žiakov, v katastrofálnom nedostatku úpadku stredných odborných škôl a úrovne ich absolventov, či v podobe „svetovej“ úrovne absolventov vysokých škôl, ako doktora (PhD) Figeľa, JUDr. Danka, JUDr Richtera, pochybnosti okolo maturity istej europoslankyne, o titule Zmajkovičovej, Matoviča alebo kočnerovho návštevníka Sulíka, atď.(asi veľmi dlhý rad politikov-absolventov, ktorí majú, ako sa hovorí, „papier na hlavu ale skoro nič v nej“). Kto je teda zodpovedný za stav školstva (napr. i za počet vzdelávacích inštitúcií tzv. univerzít), iba Fico a Smer, SNS a Most? Alebo je to logický a kauzálny výsledok chaotického a nekonceptuálneho „riadenia“ štátu za 30 rokov?

Ako teda majú potencionálni voliči veriť týmto deklarovaným prioritám kresťanských, slušných, férových a demokratických politikov, sľubujúcich zmenu (asi podobnú ako kedysi cyklista s dvojnásobnými platmi), keď oni sami sú zosobnením toho, proti čomu najviac idú bojovať- korupcii? Alebo je u slovenských voličov možné indikovať kolektívnu amnéziu?

René Balák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali