Traja absolventi FMK v Trnave chceli na protest vrátiť ocenenia škole, no peňažnú odmenu poskytnúť Benčíkovi a Smatanovi. Dekanka: “Takto to nepôjde”

Traja absolventi FMK v Trnave chceli na protest vrátiť ocenenia škole, no peňažnú odmenu poskytnúť Benčíkovi a Smatanovi. Dekanka: “Takto to nepôjde”

Trnava 4. mája 2017 (HSP/Foto: Facebook Danka Petránová)

 

Búrka okolo Fakulty masmediálnej komunikácie v Trnave (FMK) neutícha. Traja absolventi univerzity sa totiž rozhodli vrátiť ocenenie Granátové jablko Mariána Matyáša, ktoré je odovzdávané absolventom a študentom, ktorí šíria dobré meno fakulty.

Na snímke dekanka Dana Petranová

Marketingová manažérka časopisu .týždeň Veronika Pizano, dizajnér Jakub Ptačin a copywriter Radovan Andrej Grežo svoje rozhodnutie vrátiť cenu oznámili dekanke FMK Dane Petrovej formou otvoreného listu, v ktorom okrem iného uvádzajú: „Na svoju alma mater sme boli vždy hrdí a nemenej sme si vážili pamiatku nášho kolegu Mariána Matyáša… Bohužiaľ, udalosti uplynulých týždňov okolo účasti konšpirátora Rostása nám vzali dôvody pre hrdosť na FMK UCM. Vedecká konferencia má ctiť vedu a to znamená ľudí, ktorí ctia fakty.“ Šéfredaktora časopisu Zem a Vek bývalí absolventi považujú za človeka, ktorý neustále dokazuje, že fakty, veda, či pravda preňho nič neznamenajú.

Reklama

„Odpor voči jeho účasti nie je o predsudkoch, práve naopak, je o kritickom myslení, na základe ktorého množstvo ľudí usúdilo, že poskytnutie priestoru konšpirátorovi medzi zástupcami ďalších médií mu prináša ďalšiu legitimizáciu šírenia klamstiev,“ dodávajú absolventi.

Čiastku vo výške 1 250 eur, ktorú všetci traja absolventi dostali spolu s ocenením sa rozhodli venovať Jánovi Benčíkovia a Jurajovi Smatanovi. Svoje rozhodnutie podporiť oboch menovaných zdôvodnili tvrdením, že podporou boja proti dezinformáciám chcú aspoň trochu “zmierniť negatívny dopad spolupráce dekanky s ľuďmi, ktorí dezinformácie šíria.”

Reklama

 

Dekanku prekvapila teatrálnosť bývalých študentov

Dekanka na otvorený list reagovala podobne a trojici adresovala tiež otvorený list:

“Teším sa, že pozitívne reflektujete minulé aktivity Vašej Alma mater, ako aj moju otvorenosť Vašim nápadom. Na FMK UCM sa toho aj po Vašom odchode deje veľmi veľa. Študenti prichádzajú so zaujímavými projektmi a ako Vy, aj oni nachádzajú vo vedení fakulty silnú podporu. Vaše rozhodnutie rešpektujem. Hoci sa pozastavujem nad mierou teatrálnosti tohto aktu. Nie som tu na to, aby som Vás súdila, ani pre to, aby som dávala médiám a sociálnym sieťam ďalšiu živnú pôdu pre to, aby si mohli do FMK opäť kopnúť. Odpovedám, najmä kvôli našim študentom a kolegom, ktorí budú naše vyjadrenia čítať a ktorým na fakulte úprimne záleží.” Okrem toho ďalej v liste uviedla, že vrátenie ocenenia je možné jedine jeho vrátením v plnom rozsahu. Dekréty pošlite poštou, finančnú hotovosť poukážte na toto číslo účtu: SK598180 0000 0070 00071919. Sumu venujeme našim študentom a absolventom, budúcim držiteľom Granátového jablka Mariána Matyáša, ktorí sa budú k našej fakulte hrdo hlásiť aj naďalej.“ Dodala tiež, že verí, že pán Smatana túto situáciu pochopí. Dekanka je zároveň otvorená aj ďalšej komunikácii so Smatanom, keďže už bol prednášať aj na jej hodine mediálnej výchovy.

 

Reklama

Poznanie médií 

Dekanka v liste, ktorý poskytla portálu “O médiách”, ktorý spustil celé mediálne štvanie voči fakulte a jej osobe (viac TU), tiež vysvetľuje hlavné poslanie fakulty: „Sme fakulta, ktorej hlavným poslaním a cieľom je poznanie médií, ako aj procesov a účinkov mediálnej komunikácie. Každé legálne existujúce médium na Slovensku je pre nás objektom výskumu a bolo by chybou, ak by unikalo našej pozornosti. Pretože existuje, pretože má svoje publikum, pretože komunikuje rôzne posolstvá, pretože má vplyv na verejnú mienku a nálady v spoločnosti.“

„S týmto zámerom plánuje FMK UCM naďalej pristupovať ku všetkým médiám aj ich predstaviteľom. Či už ide o RTVS, SME, Denník N, Nový čas, Extra Plus, Zem a Vek, časopis Záhradkár, Strážna veža Svedkov Jehovových, alebo akékoľvek iné médium,“ dodáva.

Dekanka zároveň vo svojom liste položila trojici absolventov dve jednoduché otázky: „Svojim otvoreným listom upozorňujete na účasť „konšpirátora” na aprílovej konferencii Megatrendy a médiá 2017. Len pre osvieženie pamäti. Vy, Veronika, aj Vy, Radovan, ste si preberali ocenenie Granátové jablko Mariána Matyáša presne na tej konferencii (Megatrendy a médiá 2011), na ktorej pán Rostas v tom roku vystupoval, dokonca sedel v hlavnej sále ako divák. Program konferencie v plnom znení ste mali k dispozícii, rovnako aj všetky významné médiá na Slovensku. Milá Veronika, Vy ste dokonca boli v organizačnom výbore konferencie, čiže ste vlastne spoluorganizátorkou konferencie za účasti „konšpirátora”. Prečo ste vtedy neprotestovali?”

Dekanka tiež upozornila, že súčasní absolventi už v čase ich štúdia vedeli, akým témam sa Rostas venuje. “Všetci traja ste boli študentmi našej školy, keď Vaši spolužiaci z vlastnej iniciatívy urobili v akademickom roku 2012/2013 s týmto pánom rozhovor do najúspešnejšieho akademického vysokoškolského študentského časopisu Atteliér. http://www.attelier.sk/vrti-pes-chvostom-alebo-chvost-psom/. Prečo ste vtedy mlčali?“ Študenti boli informovaní o všetkých aktivitách Rostasa. V tom čase totiž napísali, že „v roku 2012 založil vydavateľstvo SOFIAN Publishing, prostredníctvom ktorého vydáva knihu Mlčanie a časopis Zem a vek. V súčasnosti pôsobí ako moderátor relácie Mlčanie a prednáša na filozofickej fakulte. Angažuje sa v čele antiglobalistických hnutí.“

Reklama

Čoraz viac pribúdajúcich mediálnych útokov preukazuje, že na Slovensku sa sformovala skupina ľudí, ktorá v mnohých dôležitých otázkach odmieta akúkoľvek diskusiu. Začínajú sa uplatňovať praktiky cenzúry. Keďže však Slováci majú svoju skúsenosť s cenzúrou a diktátom toho, čo si má kto myslieť, nie je preto prekvapením, že voči uvedeným praktikám malej skupiny ľudí vzniká odpor.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali