Tóth pred odletom do JAR stihol fandiť biatlonistkám: Bol som v tranze

Tóth pred odletom do JAR stihol fandiť biatlonistkám: Bol som v tranze

Bratislava 15. februára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth odletel vo štvrtok podvečer, spolu s ďalšími slovenskými pretekármi, na štvortýždňové sústredenie do juhoafrického Johannesburgu.

“Je to moje prvé sústredenie po olympijských hrách. Juhoafrická republika ponúka výborné klimatické podmienky. Časový posun je tam minimálny, iba jedna hodina späť, takže z tohto pohľadu nám vypadla aklimatizácia,” povedal Tóth na tlačovej konferencii pred odchodom.

Reklama
Na snímke Matej Tóth

Tridsaťpäťročný chodec stavil na osvedčené podmienky, v JAR absolvuje už štvrté sústredenie v kariére. “Bude to vrchol mojej prípravy v zimnej časti. Pracovať budeme v nadmorskej výške do 1700 m s minimálnym obmedzením, nie je to nijaká mimoriadna vysoká výška, kde by sme museli stráviť určitý čas aklimatizáciou. V Juhoafrickej republike sa budeme pripravovať už po štvrtýkrát, ideme tretíkrát do toho istého hotela, na to isté miesto. Máme osvedčené tréningové trate, mám rád okruh medzi domčekmi v polotieni a tieni. Teploty sa tam pohybujú okolo 25 stupňov. Máme prepracovanú celkovú logistiku, vyskúšanú výbornú stravu. Napriek rozlúčke s rodinou sa na sústredenie teším, budem mať pokoj na kvalitnú prácu.”

Po návrate domov bude štartovať na Dudinskej päťdesiatke (v sobotu 24. marca). “Celú prípravu robím pokorne. Ideme krok za krokom. Všetko budeme smerovať, aby prišiel úspech aj v tomto lete. Musím rešpektovať aj organizmus. Život nás naučil, že si netreba dávať veľké ciele, ale vízia a chuť na to u mňa je. Budeme robiť všetko pre to, aby sme sa pripravili na vrchol sezóny – na majstrovstvá Európy v Berlíne (7. – 12. augusta).”

Reklama

Podľa trénera Mateja Spišiaka sa Tóth už približuje forme z rokov 2015 a 2016, keď vyhral majstrovstvá sveta i olympijské zlato. “Jeho najväčšia pretekárska forma ešte len príde. Momentálne sme v takých troch štvrtinách zimnej prípravy, čaká nás posledný najťažší blok vysokohorskej prípravy. Keď sme to porovnávali s úspešnými rokmi 2015-2016, Maťo sa už veľmi približuje k tým najlepším tréningom a v niektorých parametroch je už na tej istej úrovni. Potrebujeme dobre doklepnúť záver a myslím si, že na sezónu bude dobre pripravený. V Johannesburgu chceme zvládnuť týždenne okolo 180 kilometrov, možno aj viac. Takže dokopy to bude okolo 600 kilometrov.”

Matej Tóth trénoval aj vo štvrtok, v deň odletu do JAR. Ale v plánovanom tréningu zvolil kompromis. V televízii sledoval preteky biatlonistiek na zimných olympijských hrách. “Z ďalšej striebornej medaily Nasti Kuzminovej som uveličený. Nasti som to aj napísal. Je to obrovská motivácia nielen pre tých, čo sú na ZOH a majú medailovú vzpruhu, ale aj pre nás letných športovcov. O to viac sa teším, že sa k nej dnes fantastickým výkonom pridala aj Pavlína Fialková, naša kolegyňa z Dukly Banská Bystrica. V mojom dnešnom plánovanom tréningu som preto nebehal vonku, ale zostal som doma na ležadle, aby som mohol preteky sledovať. Ich priebeh mi celkom slušne dvíhal tepovú frekvenciu. Bol som v tranze.”

Tóth vyštudoval športovú žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a skúsenosti zo štúdia chce využiť aj v praxi. “V batožine mám nabalených aj niekoľko kníh na čítanie. Tipujem, že ich za dva-tri týždne prečítam. Keď už nebudem mať čo čítať, začnem pracovať na tej svojej knihe. S novinárom Michalom Černým sme sa dohodli, že práve v Afrike začnem písať. Zatiaľ neviem, ako sa to vyvinie, čo z toho bude, aj preto neviem povedať nejaké podrobnosti o jej obsahu. Posledný týždeň tomu obetujem každý deň dve-tri hodiny. Teším sa, je to pre mňa ďalšia výzva. Ak všetko dobre dopadne, možno v blízkej budúcnosti vyjde kniha o mne.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali