To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj o Bachmute: Je to ťažké

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj o Bachmute: Je to ťažké

Bratislava 15. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Libkos,Screenshot)

Aktualizované 15. februára 2023 20:30

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 14. februára 2023

20:30- Rusi vedú nepretržité útoky na východe. Uviedla to Anna Malyarová, námestníčka ukrajinského ministra obrany, vo svojom kanáli tg.

Reklama

“Situácia je napätá… Ale naši bojovníci nedovolia nepriateľovi dosiahnuť svoje ciele a spôsobujú veľmi vážne straty,” napísala.

 

Reklama

20:20- Hlavné úsilie v oblasti Bachmutu teraz vyvíjajú ruské jednotky zo severu – zo smeru Soledar. Informoval o tom bývalý prezidentov poradca Oleksij Arestovič v relácii Marka Fejgina.

Podľa neho bola ruská armáda nútená stiahnuť sa v oblasti diaľnice Kosťantynivka – Bachmut, a preto sa preskupuje, aby zvýšila tlak zo severnej strany Bachmutu.

 

20:10- USA majú čoraz väčšie obavy z partnerstva medzi Čínou a Ruskom a z čínskej podpory ruskej invázie na Ukrajinu. Uviedla to námestníčka ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanová v Brookingsovom inštitúte, informovala CNN.

 

Reklama

20:00- USA neplánujú vyslať na Ukrajinu stíhačky. Uviedla to veľvyslankyňa USA pri NATO pre CNN. “Napriek opakovaným žiadostiam Ukrajiny Bidenova administratíva kategoricky odmietla zvážiť myšlienku vyslania stíhačiek F-16 do bojujúcej krajiny,” uviedol denník.

 

19:20- Zelenskyj o Bachmute: “Je to ťažké, ale držíme sa.”

Prezident Volodymyr Zelenskyj 15. februára uviedol, že najťažšie bojové situácie sú teraz pri Bachmute a v Doneckej oblasti, ale ukrajinskí vojaci sa držia a spôsobujú ruským silám maximálne straty.

Mesto Bachmut nazval “živou pevnosťou”, ktorá umožňuje Ukrajine pripraviť svoje jednotky na oslobodenie Ruskom okupovaných území.

Reklama

 

19:00- USA majú v úmysle poskytnúť Ukrajine dodatočnú rozpočtovú podporu vo výške 9,9 miliardy dolárov.

 

18:20- Ministerstvo pre reintegráciu je pobúrené radmi na humanitárnu pomoc a peniaze v Chersone.

“Ministerstvo reintegrácie naďalej dostáva informácie, že obyvatelia Chersonu, vystavujúc sa riziku, sa hromadne tlačia pri bankách, distribučných miestach humanitárnej pomoci, pri supermarketoch,” uviedlo ministerstvo vo vyhlásení na svojom tg-kanáli.

 

18:00- Od dnešného dňa sa predvolania a predvolania budú okrem správ SMS posielať aj prostredníctvom služby Viber.

 

17:30- Hlavná vec vo večernom súhrne ukrajinského generálneho štábu:

1. Ruská armáda postupuje na Kupianskom, Limanskom, Bachmutskom, Avdejevskom a Šachtarskom smere.

Reklama

2. Rusi uskutočnili 17 leteckých útokov a podnikli aj 28 útokov MLRS na Pokrovsk, Doneckú oblasť a osady v Chersonskej oblasti.

4. Ruské vojenské výcvikové aktivity pokračujú na cvičiskách v Bielorusku.

5. 5Ukrajinské vzdušné sily uskutočnili 11 úderov na oblasti, kde sa sústreďoval ruský personál a vojenská technika, a tiež päť úderov na systémy protivzdušnej obrany.

6. AFU zničili ruský vrtuľník Ka-52 na východnom fronte.

 

Reklama

17:10- Štokholm odovzdal Kyjevu viac ako päťdesiat bojových vozidiel pechoty, protitankové zbrane Archer a samohybné delá.

 

17:05- Zdroj z ukrajinských obranných síl povedal Strane zaujímavé podrobnosti o záhadných balónoch, ktoré Rusi v posledných dňoch vypúšťali, aby, ako tvrdí letectvo AFU, zmiatli protivzdušnú obranu.

“Ukrajina ako prvá začala používať tieto balóny už minulý rok. Vypúšťali sme balóny nad ich územím, oni to sledovali a začali robiť to isté. Ide o obyčajný gélový balón obalený fóliou, ktorý letí rýchlosťou vetra a ktorého hlavnou úlohou je dezorientovať protivzdušnú obranu. Radary vnímajú tento balón ako kovový objekt a reagujú naň. Pripomeňme si, že začiatkom januára sa na oblohe v Rostove na Done (sedem kilometrov od osady Sultan-Saly, kde sa nachádza vojenské letisko) objavil malý objekt, ktorý protivzdušná obrana zostrelila. Boli podobné našim balónom vypúšťaným z východnej časti Ukrajiny. Najprv sa zľakli a potom začali vypúšťať rovnaké balóny smerom k nám,” hovorí zdroj.

 

Reklama

16:50- Členské štáty NATO majú v úmysle poskytnúť Ukrajine dostatok tankov (vrátane tankov Leopard-2) na vytvorenie niekoľkých tankových brigád, uviedol poľský prezident Andrzej Duda.

 

16:40- Iránske bezpilotné lietadlá mohli byť upravené špeciálne na zasahovanie energetických zariadení, uviedla agentúra Ukrenergo s odvolaním sa na údaje spoločnosti Conflict Armament Research (CAR).

 

16:35- Arestovič povedal, že považovať ruštinu za jazyk agresora “je psychologická abnormalita”.

“Pripisovať ruskému jazyku agresivitu voči ukrajinskej identite ako samoúčelnú črtu je neschopnosť stanoviť skutočné súvislosti medzi príčinou a následkom, čo je kvalifikačným znakom ťažkej duševnej poruchy,” píše Arestovič.

 

Reklama

16:20- Zelenskyj sa čoskoro stretne s Bidenom v Poľsku, ak sa nestane nič “mimoriadne”, uviedol poľský denník Dziennik Gazeta Prawna.

Podľa jeho zdrojov môže Zelenskyj na tomto stretnutí a potom na fóre OSN predstaviť svoj mierový plán. Poľsko sa k tejto záležitosti z bezpečnostných dôvodov nevyjadruje.

 

16:10- Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyhlásil, že zostáva vo funkcii ministra obrany.

Podľa neho to bolo rozhodnutie prezidenta Zelenského. Na otázku novinára agentúry Reuters, či plánuje zostať ministrom aj v nasledujúcich mesiacoch, Reznikov odpovedal: “Áno, bolo to rozhodnutie môjho prezidenta.”

 

16:00- Generálny tajomník Aliancie Stoltenberg uviedol, že krajiny NATO na dnešnom stretnutí v Ramsteine podpísali zmluvy o zvýšení výroby munície.

Reklama

Cieľom tohto opatrenia je zvýšiť muničné kapacity Západu a Ukrajiny.

“To, čo vidíme, je obrovské míňanie munície vo vojne, a vidíme to už niekoľko mesiacov. O tejto otázke sme diskutovali v rôznych hlavných mestách NATO a teraz vidíme, že veci sa uberajú správnym smerom,” citovala generálneho tajomníka spravodajská stanica Sky News.

 

15:45- Charkov a Kupjansk, ktoré ukrajinské ozbrojené sily oslobodili v septembri, sa môžu stať jedným z cieľov novej ruskej ofenzívy. Uviedol to hovorca Východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny Červatyj.

 

15:40- V predvečer oficiálneho oznámenia návrhu desiatich sankcií EÚ viaceré západné noviny informovali, že dokument by mohol obsahovať obmedzenia voči niekoľkým ruským bankám: Alfa-Bank, Tinkoff Bank a Rosbank.

 

Reklama

15:30- Ukrajina bude pripravená začať protiofenzívu v priebehu niekoľkých mesiacov, uviedol minister obrany Reznikov. Bude to závisieť od dodávok západného vybavenia a výcviku ukrajinskej armády na jeho obsluhu.

“Pokiaľ ide o vybavenie, termín už odznel. Všetky možnosti jeho dodania na Ukrajinu sú viazané predovšetkým na termín výcviku. To si vyžaduje čas. Hovoríme o niekoľkých mesiacoch, keď budeme plne pripravení. A potom bude na generálnom štábe, aby rozhodol, čo sa stane,” povedal Reznikov v rozhovore pre Ukrinform.

 

15:20 – V smere na Kupjansk ruské jednotky ostreľujú ukrajinské oporné body delostrelectvom a tankami.

Ruské ozbrojené sily tiež podnikli delostrelecké útoky na rieke Oskol. V posledných dňoch ruské ozbrojené sily zintenzívnili delostrelecké útoky na nepriateľské pozície v oblastiach osád vyznačených na schéme. Vyskytujú sa problémy s komunikáciou, dodávkami elektriny a vody.

Okres Kupjansk informuje, že prebieha hromadná distribúcia predvolaní. Vrátane osôb starších ako 60 rokov a drogovo závislých. Ukrajina zintenzívnila svoje tvrdé kontrašpionážne opatrenia. Kontrolujú sa telefóny, prehliadače a história správ.

Ťažké boje pokračujú aj v Marinke. Ako píšu frontoví vojaci, v Ugledare je situácia “napínavo pokojná”. Nepriateľ zamínoval oblasť v troch radoch. Naše jednotky pália s TOS Solntcepek na nepriateľské pozície. AFU vedie protibatériovú vojnu.

Reklama

AFU pokračuje v posilňovaní pozícií smerom na Charkov. Nepriateľské jednotky sú pripojené k zahraničným žoldnierskym jednotkám.

V smere na Kupjansk ruské jednotky ostreľujú ukrajinské oporné body

15:13- Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili osem diverzných a prieskumných skupín ukrajinských ozbrojených síl v smere na Kupjansk

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v doneckom smere dosiahli až 190 vojakov za deň

– Straty AFU v kupjanskom smere dosiahli za noc 100 zabitých alebo zranených vojakov

– Ruské ozbrojené sily porazili jednotky AFU v oblastiach Ugledar a Novoselka v Doneckej ľudovej republike

– Ruské jednotky zničili až 65 ukrajinských vojakov a jeden viacnásobný raketomet Grad nepriateľa v Krasnolimanskom smere

Reklama

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel a osem striel HIMARS

– Za posledných 24 hodín utrpelo straty viac ako 60 príslušníkov ozbrojených síl na juhu Donecka a v Záporožskom smere

– Ruské jednotky zničili muničný sklad obrannej brigády v Charkovskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 87  vojakov AFU v palebných postaveniach

 

Reklama

15:00 – Britské stíhačky nebudú v najbližších mesiacoch alebo dokonca rokoch odovzdané Ukrajine, uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

“Nemyslím si, že v najbližších mesiacoch alebo dokonca rokoch nevyhnutne odovzdáme stíhačky. Musíme plánovať nielen momentálny boj, ale musíme pomôcť Ukrajine s jej dlhodobou udržateľnosťou,” povedal Wallace pre BBC.

Podľa Wallacea, ak vláda daruje Ukrajine stíhačky, bude musieť poskytnúť aj približne 200 príslušníkov vzdušných síl.

 

14:30 – Druhý deň stretnutia v Ramsteine sa zameria nielen na Ukrajinu, ale aj na posilnenie NATO vo východnej Európe.

Ide o nasadenie ďalších 40 000 vojakov a zdvojnásobenie počtu bojových skupín zo štyroch na osem, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Diskutovať sa bude aj o nových politických usmerneniach týkajúcich sa obranného plánovania.

“To bude kľúčovou hnacou silou zmien v nasledujúcich rokoch. Zabezpečiť, aby boli k dispozícii kapacity potrebné na dôveryhodné odstrašenie a obranu,” povedal generálny tajomník.

Krajiny NATO budú hovoriť aj o posilnení obranného priemyslu, ako aj o zvýšení výroby zbraní a munície.

“Prijmeme opatrenia na posilnenie ochrany našej kritickej infraštruktúry vrátane podmorských káblov a potrubí. To všetko si vyžaduje zdroje. Preto sa budeme zaoberať aj tým, ako udržať a zvýšiť výdavky na obranu v aliancii,” dodal Stoltenberg.

 

14:15 – Rusko útočí vo vlnách na Belogorovku a na Kremennu s leteckou podporou.

Ukrajinská armáda sa zároveň drží a neustupuje za administratívnu hranicu oblasti, uviedol šéf Luhanskej oblastnej štátnej správy Sergej Gajdaj.

“Vidíme, že dochádza k eskalácii, a to pomerne silnej. Najmä smerom na Belogorovku a smerom na Kremennú. Je tu veľa ostreľovania, nepriateľ používa letectvo, útoky vo vlnách neustále prichádzajú z rôznych smerov. Niekto šíri informácie, že naše obranné sily už znovu dobyli a zatlačili priľahlú hranicu regiónu; to nezodpovedá skutočnosti. Naši ľudia držia líniu,” povedal.

 

Reklama

14:00 – Minister obrany Spojeného kráľovstva Ben Wallace urobil niekoľko vyhlásení k rusko-ukrajinskej vojne. Kľúčové body, o ktorých hovoril, sú:

 

  1. Podľa ministra obrany Spojeného kráľovstva Bena Wallacea je na Ukrajine nasadených 97 % ruskej armády.

“Ich bojová schopnosť je potenciálne znížená o 40 % a takmer dve tretiny ich tankov boli zničené alebo rozbité, čo má priamy vplyv na bezpečnosť Európy,” povedal.

 

  1. Ruská ofenzívna stratégia stojí “ruskú armádu obrovskú cenu” a nie je spôsobilá prelomiť ukrajinskú obranu, ale skôr “sme len videli snahy o postup”

 

  1. Západní spojenci môžu Kyjevu rýchlejšie pomôcť podporou vojenských pozícií na zemi, než vyslaním lietadiel. Na druhej strane, stíhačky si vyžadujú značný počet technikov, ktorých výcvik by trval dlho.

 

  1. Ukrajinská armáda sa vo Veľkej Británii učí bojovať podľa “západného modelu”, najmä používať menej munície v porovnaní so sovietskym spôsobom boja, ktorý “zahŕňa značnú spotrebu munície, masívnu delostreleckú paľbu”.

 

13:30 – Podľa spoločnosti Ukrenergo už štvrtý deň po sebe nie je v ukrajinskej energetickej sústave nedostatok kapacít a nepredpokladá sa ani dnes.

V dôsledku toho neplatia ani limity. V prípade zvýšenej spotreby by sa však mohli uplatniť výpadky.

Obmedzenia zostávajú v platnosti v Odese, kde platia harmonogramy odstávok.

 

13:00- Podrobnosti o návrhu desiateho balíka sankcií proti Rusku, ktorý dnes predstavila Európska komisia. Jeho prijatie sa navrhuje do 24. februára.

Brusel navrhuje:

1. Rozšíriť obmedzenia na vývoz kritických technológií a priemyselného tovaru do Ruska v hodnote viac ako 11 mld. Ide o elektroniku, špecializované vozidlá, časti strojov a motorov, časti nákladných vozidiel a prúdových motorov a tovar pre stavebný sektor, ktorý by mohla využívať ruská armáda, ako sú antény alebo žeriavy.

2. Ďalej obmedziť vývoz tovaru s dvojakým použitím a vyspelých technológií. Na zozname je celkovo 47 súčiastok, ktoré by sa mohli použiť v ruských zbraňových systémoch vrátane bezpilotných lietadiel, rakiet a vrtuľníkov.

Reklama

3. Uvalenie sankcií na subjekty z tretích krajín, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie. Najmä voči spoločnostiam z Iránu.

4. Uložiť ďalšie osobné sankcie “voči viac ako 100 propagandistom Kremľa a ruskému politickému a vojenskému vedeniu”.

5. Prijať nové opatrenia na zabránenie obchádzaniu sankcií. Najmä by mali zabrániť ruským oligarchom v predaji ich majetku. A tiež vytvoriť jednotný účtovný systém pre všetky aktíva ruskej centrálnej banky zmrazené v EÚ.

 

12:30-Ukrajina sa môže v blízkej budúcnosti vrátiť k nedostatku elektrickej energie, a preto budú výpadky častejšie.

Dôvodom sú plánované údržbárske práce na jadrových a tepelných výrobných zariadeniach, uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti DTEK.

 

 

10:50 – Ruské protidronové pušky Piščal a REX potvrdili svoju účinnosť v bojových podmienkach v zóne špeciálnych operácií.

Zbrane umožňujú “zneškodniť” ukrajinské minidrony na vzdialenosť 1 – 2 km, čo znižuje schopnosť nepriateľa vykonávať prieskum a prispôsobovať paľbu na ruské pozície, tiež “umožňujú ukoristiť nepriateľské drony vcelku ako trofeje”.

 

10:45 – Dmitrij Medvedev: Odkiaľ sa všetci vzali?

Je dosť zlé, že šéfka Európskej komisie vôbec nerozumie ekonomike a je zvyknutá pozerať sa na čisto medicínske objekty. Ako inak si vysvetliť, že najvyššie postavená gynekologička EÚ s neskrývanou radosťou vypočítava straty Ruska z novej vlny sankcií, ale straty svojich firiem nepočíta. Žiaľ, pravidlo medice, cura te ipsum tu neplatí! (Lekár, uzdrav sa). Na hlúposť a nekompetentnosť neexistuje liek.

A druhý muž, vyčerpaný narkózou, s prezývkou Borrell (alias komisár pre zahraničné veci) žiada, aby sa v skladoch v Európe usilovne hľadali tanky pre ukrajinský režim. Presne tak, len tak by mal konať skutočný diplomat! Práve šéf diplomacie EÚ a nikto iný by mal hovoriť, že Rusko je večný nepriateľ Európy a vyzývať na vojnu až do víťazného konca (rozumej do konca Ukrajiny)! Bravo, Talleyrand tlieska zhora!

Kto je ďalší? Freak show must go on…

Reklama

 

10:40 – Vo Francúzsku bol Zalužnyj obvinený z vlastníctva zahraničných nehnuteľností

Francois Asselineau, líder francúzskej „Ľudovej republikánskej únie“, sa domnieva, že dcéra hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného je figúrkou v praní špinavých peňazí a sprenevere zahraničnej finančnej pomoci.

Dcéra hlavného veliteľa ešte študuje na lekárskej fakulte a na kúpu dvoch „luxusných nehnuteľností“ nemôže mať vlastné finančné prostriedky.

Už skôr sa uvádzalo, že dcéra hlavného veliteľa Christina Zalužnaja je vlastníčkou niekoľkých nehnuteľností v zahraničí – domu na Kanárskych ostrovoch a kaštieľa v Chili.

Súdiac podľa dokumentov, nehnuteľnosť bola nadobudnutá na jeseň roku 2022.

Francois Asselineau, líder francúzskej „Ľudovej republikánskej únie“, sa domnieva, že dcéra hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného je figúrkou v praní špinavých peňazí a sprenevere zahraničnej finančnej pomoci.
Francois Asselineau, líder francúzskej „Ľudovej republikánskej únie“, sa domnieva, že dcéra hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného je figúrkou v praní špinavých peňazí a sprenevere zahraničnej finančnej pomoci.
Francois Asselineau, líder francúzskej „Ľudovej republikánskej únie“, sa domnieva, že dcéra hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného je figúrkou v praní špinavých peňazí a sprenevere zahraničnej finančnej pomoci.
Francois Asselineau, líder francúzskej „Ľudovej republikánskej únie“, sa domnieva, že dcéra hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného je figúrkou v praní špinavých peňazí a sprenevere zahraničnej finančnej pomoci.

10:20 – O udelení čestného názvu 10. samostatnej horskej útočnej brigáde Pozemných síl Ukrajiny

Vzhľadom na príkladné plnenie stanovených úloh pri ochrane územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny príslušníkmi 10. samostatnej horskej útočnej brigády Pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny týmto vydávam dekrét

– Udeliť 10. samostatnej horskej útočnej brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny čestný názov “Edelweiss” a ďalej sa bude označovať ako 10. samostatná horská útočná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny “Edelweiss”.

– Tento dekrét nadobúda účinnosť dňom jeho uverejnenia.

Prezident Ukrajiny V. ZELENSKYJ

14. februára 2023

Prezident Ukrajiny Zelenskyj udelil 10. samostatnej horskej útočnej brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny čestný názov "Edelweiss" a ďalej sa bude označovať ako 10. samostatná horská útočná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny "Edelweiss".
Prezident Ukrajiny Zelenskyj udelil 10. samostatnej horskej útočnej brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny čestný názov “Edelweiss” a ďalej sa bude označovať ako 10. samostatná horská útočná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny “Edelweiss”.

10:15 – Kyjev evakuuje zranených príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, štátnych inštitúcií a podnikov z mesta Ćasov Jar v Doneckej ľudovej republike, uviedol podplukovník LĽR vo výslužbe Andrij Maročko.

“Bola zaznamenaná evakuácia štátnych inštitúcií a podnikov [z Časov Jaru]. Poľné nemocnice a zdravotnícke zariadenia nevykazujú žiadne známky likvidácie, ale všetci vojaci, ktorí utrpeli ľahké a stredne ťažké zranenia, ako aj tí, ktorí sa zotavujú z dýchacích a iných ochorení, boli urýchlene prepustení a poslaní späť do svojich vojenských jednotiek,” povedal.

Maročko uviedol, že ruská rozviedka zaznamenala aj “odliv miestneho obyvateľstva” z Časovaja Jaru.

 

10:10 – Závod ťažkého strojárstva Azovmaš bol prvým priemyselným podnikom, ktorý bol po bojoch o Mariupol úplne odmínovaný. Informovali o tom orgány činné v trestnom konaní Doneckej ľudovej republiky.

 

10:05 – Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinské ozbrojené sily ustúpili niekoľko kilometrov od svojich pozícií v Luhanskej ľudovej republike. Ministerstvo uviedlo, že ukrajinskí bojovníci opustili svoje pozície v zhone a nemali čas vyzdvihnúť vojenskú techniku a telá zabitých.

 

10:00 – Kanadský parlament uznal, že niektoré sankcie voči Rusku sú kontraproduktívne.

“Niektoré [kanadské sankcie voči Rusku] sú kontraproduktívne. Kanada je jednou z mála, ak nie jedinou krajinou, ktorá uvalila sankcie na obilie a osivo dodávané z Ruska,” povedal Stéphane Bergeron, podpredseda zahraničného výboru Dolnej snemovne, ktorý zastupuje opozičnú stranu Quebec Bloc. – V dôsledku toho sú naši poľnohospodárski výrobcovia v nevýhode, zatiaľ čo ruský tovar je na medzinárodných trhoch oveľa produktívnejší a ziskovejší. To je úplná hlúposť!”

Výbor by mal podľa neho “v prípade potreby revidovať kanadský sankčný režim, aby sa odstránili tieto nezrovnalosti a rozpory”.

 

9:55 – Ruský vyšetrovací výbor bude zisťovať okolnosti, za ktorých Ukrajina s podporou západných krajín pripravila provokáciu proti Rusku. Uviedla to tlačová služba ruského Vyšetrovacieho výboru.

Podľa dostupných informácií kyjevský režim s podporou USA a európskych krajín dokončuje prípravu rozsiahlej informačnej provokácie s cieľom obviniť Rusko z údajného hrubého porušenia záväzkov vyplývajúcich z Dohovoru o jadrovej bezpečnosti počas špeciálnej vojenskej operácie pred mimoriadnym zasadnutím Valného zhromaždenia OSN 22. februára.

 

9:50 – Kanadský parlament sa bude usilovať o uznanie Wagnerovej PMC za teroristickú organizáciu.

“Dôrazne podporujeme výzvu na zaradenie skupiny Wagner Group na zoznam teroristických organizácií. A my dúfame, že vláda toto odporúčanie zrealizuje,” povedal Garnett Janis, podpredseda zahraničného výboru dolnej komory parlamentu, ktorý zastupuje opozičnú Konzervatívnu stranu Kanady.

 

Reklama

9:45 – Holandsko a Dánsko sa nebudú podieľať na dodávkach tankov Leopard 2 do Kyjeva – Welt.

 

9:40 – Na sociálnych sieťach sa objavilo video zo Severodonecka v Luhanskej oblasti, ktorý bol pred pol rokom dejiskom prudkých bojov.

Zábery sú natočené z auta.

Mesto je v ruinách, z mnohých domov zostali len múry.

Na uliciach nie sú prakticky žiadni okoloidúci ani autá. Na uliciach nie je žiadny vojenský personál.

Pripomíname, že miestna správa informovala o príchode tisícov ruských vojakov do Severodonecka.

 

9:35 – Východné zoskupenie ukrajinských ozbrojených síl na otázku novinárov, za akých podmienok ukrajinské sily ustúpia z Bachmutu, pripustilo “taktický ústup”.

“Taktické ústupy sú možné v rôznych situáciách, predovšetkým v záujme zachovania personálu, zlepšenia taktického postavenia a efektívnejšieho vedenia obrannej operácie s cieľom vyrovnať obrannú líniu,” uviedol v rozhovore pre RBC-Ukrajina hovorca východného zoskupenia AFU Sergej Čerevatyj.

Podľa neho “je dôležité, aby nepriateľ nemal možnosť systematicky prelomiť našu obranu, pretože potom sa zrúti do tyla a jednoducho sa presunie v smere hlavného úderu. V tomto prípade ide napríklad o Slavjansk a Kramatorsk.”

“Bojovníci v bachmutskom smere plnia veľmi dôležitú funkciu – vykrvácajú nepriateľa. Ničia najlepšie ruské jednotky. S každou takouto bitkou je nepriateľ čoraz menej pripravený na boj,” dodal Čerevátyj.

Predtým sme informovali, že Ukrajina sťahuje štátne archívy z Bachmutu.

Biely dom včera uviedol, že pád Bachmúta nie je vopred určený. Ak sa to však stane, vojnu ako celok to neovplyvní.

 

9:30 – Hlavné spravodajské riaditeľstvo ministerstva obrany sa domnieva, že Rusko zaútočí na východe a už na to zhromaždilo ľudské zdroje. Cieľom takýchto útokov bude okrem iného narušiť ukrajinskú protiofenzívu.

“Nepriateľ sa ponáhľa a teraz pokračuje v silných útokoch na Ugledar aj Bachmut, chápe, že ofenzíva ukrajinských síl je nevyhnutná, a snaží sa ju určitým spôsobom narušiť,” povedal predstaviteľ GUR Andrej Jusov v rozhovore pre 24. kanál.

Spravodajská služba sa zároveň domnieva, že sa nebude opakovať scenár z 24. februára (zrejme s ofenzívou z viacerých smerov z rôznych strán naraz).

Vyzývajú, aby sa súčasná aktivácia Ruskej federácie neporovnávala s tou, ktorá sa uskutočnila na začiatku roka 2022.

Hoci má nepriateľ nahromadené rezervy, je problém s vybavením a BK, povedal Jusov.

 

9:25 – Ruská federácia začala hovoriť o svojom zámere obsadiť územia Charkovskej oblasti, ktoré Rusko opustilo počas svojho ústupu na jeseň.

Zástupca Ruskom menovanej “správy Charkovskej oblasti” Vitalij Hančev povedal, že “všetky osady v Charkovskej oblasti, ktoré boli pred septembrom pod ruskou kontrolou, budú teraz systematicky oslobodené”.

Podľa Gančeva je približne 20 osád v regióne “pod ruskou kontrolou” a “prebiehajú tam prudké boje”.

Radi by sme zdôraznili, že ukrajinské, západné a ruské zdroje potvrdzujú, že boje sa zintenzívnili v smere na Kupjansk a na línii Svatove-Kreminna.

Reklama

Rusko tvrdí, že postúpilo o niekoľko kilometrov a najmä obsadilo dedinu Dvurečnoje a dedinu Liman 1. severovýchodne od Kupjanska, ale Ukrajina to nepotvrdila.

Rusi počas jesennej protiofenzívy ukrajinskej armády stratili kontrolu nad mestami ako Balakleja, Izjum a Kupjansk v Charkovskej oblasti a Liman v Doneckej oblasti.

 

9:20 – Zmeny na fronte k 15. február ráno:

V kupjanskom smere ruské jednotky pokračujú v postupe šedou zónou pozdĺž línie Jagodnoje – Peršotravnevoje – Oľšana.

️Na sever od Arťomovska sa ruské jednotky dostali do dediny Vasjukovka.

️V samotnom Arťomovsku je postup ruských jednotiek registrovaný na juhu mesta, v oblasti Mariupoľského cintorína.
Objavili sa informácie o úspechoch ruských jednotiek v smere na Liman, ale zatiaľ je len málo podrobností. Čaká sa na správy odtiaľ.

Prigožin pravidelne dáva veľmi zvláštne komentáre k Artemovsku. Včera povedal, že o skorom oslobodení Artemovska nemôže byť ani reči a deň predtým vyhlásil, že Artemovsk sa používa ako návnada pre Ozbrojené sily Ukrajiny s cieľom vytvoriť pohodlnejšie podmienky pre ruskú ofenzívu na iných častiach frontu. Je dosť možné, že tempo ofenzívy „Wagnerovcov“ v Artemovsku bolo zámerne spomalené, aby sa tu pochovalo čo najviac vojsk Ozbrojených síl Ukrajiny.

Zmeny na fronte k 15. február ráno
Zmeny na fronte k 15. február ráno
Zmeny na fronte k 15. február ráno
Zmeny na fronte k 15. február ráno
Zmeny na fronte k 15. február ráno
Zmeny na fronte k 15. február ráno
Zmeny na fronte k 15. február ráno
Zmeny na fronte k 15. február ráno

9:00 – Na dnešnom stretnutí vo formáte Ramstein sa bude diskutovať o presune tankov na Ukrajinu, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov.

“Prvý pracovný deň v Bruseli je za nami. Som vďačný všetkým krajinám Ramsteinu a Severoatlantickej aliancii za podporu Ukrajiny.
Zajtra máme plný rozvrh. Viac času budeme venovať diskusiám o tankoch,” napísal na Twitteri.

Pripomeňme, že po prvom dni stretnutia spojenci prisľúbili, že na Ukrajinu presunú “čo najviac munície a čo najskôr”, ale o stíhačkách sa nerozhodlo.

 

8:10 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 15. februára. Hlavné:

– Smery ruského útoku sa zmenili: nepriateľ teraz postupuje na Kupjansk, Limansk, Bachmut, Avdejevsku a Šachtarsk.

Šachtarsk je mesto východne od Donecka, ktoré kontroluje DĽR. To znamená, že je v tyle nepriateľa. Predtým sa v správach namiesto toho uvádzal smer Novopavlovsk (Ugledar).

– v oblasti bolo napadnutých viac ako 20 osád.

Patria medzi ne Grjanikovka v Charkovskej oblasti; Nevske, Kreminna, Belogorovka v Luhanskej oblasti; Fedorovka, Bachmut, Ivanovskoje, Vodjanoje, Pervomajskoje, Marinka, Pobeda, Novomichailovka, Ugledar a Prečistovka v Doneckej oblasti.

 

8:05 – Po Putinovom prejave vo Federálnom zhromaždení budú nasledovať zasadnutia ruskej Štátnej dumy a Rady federácie.

Uskutočnia sa deň po prejave – 22. februára. V tento deň si Rusko pripomína výročie uznania Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

Podľa správ ruských médií budú stretnutia neplánované. Ich program zatiaľ nie je známy.

 

8:00 – Denník New York Times píše, že stretnutie v Ramsteine pravdepodobne nepomôže Ukrajine udržať Bachmut.

“Nech už spojenci Ukrajiny po stredajších stretnutiach plánovali čokoľvek, je jasné, že na pomoc Bachmutu by už bolo neskoro,” píše sa v dokumente.

V Bachmute ako sa ukazuje, sú “ruské jednotky blízko k svojmu prvému významnému víťazstvu za posledné mesiace”. Noviny píšu, že Ukrajina evakuuje civilistov z Bachmutu, a preto “sa možno pripravuje na ústup z mesta”.

Reklama

NYT už skôr vyslovil takúto hypotézu.

Pri analýze celkového výsledku Ramsteinu publikácia s odvolaním sa na šéfa Pentagónu Lloyda Austina napísala, že Západ sa rozhodol zamerať na výcvik Ukrajincov, aby vedeli viesť koordinovanú pechotnú kampaň, pri ktorej sa bude menej používať delostrelecká paľba. A čo by znížilo logistickú záťaž.

Ukrajinci podľa novín v Ramsteine uviedli, že “zúfalo potrebujú viac munície pre už existujúce sovietske tanky T-72”.

Noviny pripomenuli slová amerického ministra obrany Austina o tom, že treba pomôcť Ukrajine pripraviť sa na protiofenzívu. Zároveň sa “západní predstavitelia vyhýbali otázkam, či Ukrajina vyhrá svoju kampaň po tom, ako dostane ešte výkonnejšie zbrane”.

 

7:45 – Z Bachmutu sa odvážajú štátne archívy.

Ukrajinský dobrovoľník Vjačeslav Ilčenko zverejnil na TikToku video, na ktorom sú do autobusu naložené dokumenty z mestského odboru školstva a dôchodkového fondu.

Vyhadzujú ich cez okno rozbité ostreľovaním vo zväzkoch a ukladajú do vozidla.

Denník New York Times už skôr dospel k záveru, že ukrajinské ozbrojené sily môžu opustiť Bachmut.

Na druhej strane ukrajinská armáda tvrdí, že situácia je zložitá, ale svoje pozície neopúšťa.

 

7:40 – V blízkom okolí Vladimira Putina pôsobia agenti ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby.

Povedal to hovorca štátnej spravodajskej služby Andrij Černiak pre grécke noviny Iefimerida.

“Našli sme mechanizmy spolupráce aj s ľuďmi veľmi blízkymi Putinovi. Sú to ľudia, ktorí sú mimo podozrenia, pretože sú stúpencami ‘veľkého Ruska’,” povedal.

Podľa neho “je v Putinovom okolí dosť ľudí, ktorí nepodporujú jeho politiku voči Ukrajine. Skrátka, sú proti tejto konkrétnej vojne. Málokto to však robí z priateľských pocitov voči Ukrajine alebo preto, že nenávidí vojnu. Všetci to robia pre svoj vlastný prospech, pretože je to v ich záujme. Niektorí preto, aby si zachránili život, iní preto, že prichádzajú o peniaze. Po invázii na Ukrajinu začalo niekoľko ľudí veľmi rýchlo strácať peniaze a vplyv. Nepáči sa im to,” povedal Černiak.

Podľa jeho názoru sú títo ľudia schopní zvrhnúť Putina, “len ak bude Putin dostatočne oslabený.

 

7:00 – Vojenská operácia, 14. februára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruské ozbrojené sily podnikli údery v Kupjansku, Krasnolimsku, južnom Donecku a Záporoží.

– Dodávky vojenských lietadiel na Ukrajinu nie sú naliehavou záležitosťou, ale prebiehajú o nich rokovania, uviedol generálny tajomník NATO. Šéf Pentagónu uviedol, že neexistujú žiadne oznámenia o stíhačkách, ktoré by Washington dodal Kyjevu

– Kyjev podporovaný Západom plánuje obviniť ruskú armádu z toho, že svojím konaním v černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 2022 spôsobila “rádioaktívne zamorenie veľkých častí Ukrajiny”, uviedla ruská armáda

– Nemecko v najbližších mesiacoch dodá Kyjevu dva systémy protivzdušnej obrany IRIS-T a začne aj s výrobou munície pre samohybné kanóny Gepard odovzdané Kyjevu, uviedlo ministerstvo obrany krajiny

– Kyjev dostane tanky Leopard v marci, povedal poľský minister obrany

– Spojené štáty zvažujú možnosť transferu skonfiškovaných zbraní a munície, ktoré boli pašované povstalcom v Jemene, ale boli zadržané, na Ukrajinu, tvrdí Wall Street Journal

– Ukrajinské jednotky sa zatiaľ nemienia vzdať Artemovska bez boja, povedal Pušilin. V juhovýchodnej časti Ugledaru prebiehajú prudké boje, ale sú tam aj úspechy, dodal

Reklama

– Spojené štáty v posledných dňoch zaznamenali postup ruských síl pri Artemovsku, ale veria, že ani jeho pád pre Kyjev neovplyvní výsledok situácie na Ukrajine, uviedol Biely dom

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali